Еuractiv: Ядрената енергия е „изключена“ от новия Фонд за справедлив преход на ЕС

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1617
article picture alt description

Комисарят по регионалната политика на ЕС Елиса Ферейра представи във вторник (14 януари) подробности за механизма за справедлив преход в размер на 100 милиарда евро, ключов финансов компонент на Европейската Зелена сделка, с помощта на който трябва да бъде осъществен преходът емисионно неутрален климат в общността до 2050 г., предава Еuractiv.com.

„Ядрената енергия е изключена от Механизма за справедлив преход“, заяви Ферейра пред малка група журналисти преди заседанието на колегиума на Европейската комисия, което одобри предложението за фонда, насочен към подпомагане на по-бедните региони на ЕС да постигнат климатична неутралност.

През декември лидерите на ЕС се споразумяха по целта за постигане на климатичен неутралитет до 2050 г. За да убедят Унгария и Чешката република да се подпишат, те също потвърдиха правото на държавите да решават своя енергиен микс, включително с ядрени мощности.

Полша отказа да подпише, заявявайки, че се нуждае от повече финансиране от ЕС, за да се откаже от въглищните ТЕЦ и премине изцяло към нискоемисионна енергетика. Фондът за справедлив преход е предназначен да подпомага региони, които ще бъдат особено засегнати от промените, произтичащи от политиката на ЕК за екологизиране на икономиката.

Ферейра потвърди, че „никоя държава или регион“ няма да бъде изключена, но целта е да се съсредоточим върху областите, изправени пред най-драматичните предизвикателства.

Следователно Еврокомисията ще вземе предвид интензивността на емисиите на парникови газове от индустриалния сектор в сравнение със средното за ЕС и въздействието по отношение на заетостта на прехода за тези отрасли. Ще се отчита и относителният просперитет на страната.

„Едно е нуждите на дадена страна, а друго е капацитетът, който страната има, както от миналото, така и в момента, за да реши собствения си проблем без конкретна помощ“, каза тя.

Достъпът до фонда обаче няма да бъде автоматичен. „Държавите-членки ще трябва да направят план за преход за тези региони, който е съгласуван с националния план“, обясни Ферейра.

Полският премиер Матеуш Моравецки настоява Полша да получи „справедлив дял” от новия фонд. Като се има предвид обаче, че Полша не се е подписала под целта за неутралност на климата, финансовата помощ за страната ще зависи от ангажиментите, свързани с околната среда.

„Мисля, че трябва да се концентрираме върху решаването на проблемите, а не да се концентрираме върху много широки компромиси“, каза Ферейра пред репортери.

„Ние сме убедени, че с правилните средства и правилните планове можем да постигнем напредък и по отношение на тези индивидуални компромиси от различни държави-членки“, добави тя във връзка със срещата на върха през юни, на която лидерите на ЕС трябва да преоценят обещанието за 2050 г.

Решенията за това кои региони да бъдат подкрепени ще зависят както от оценката на ситуацията от Комисията в контекста на специфичните за отделните страни препоръки, издадени в рамките на Европейския семестър, така и от приоритетите на всяка страна.

Фондът в детайли

Фондът ще предостави финансова помощ на държавите в тяхната работа за неутралитет на климата. В рамките на по-широк механизъм Комисията цели да предостави техническа помощ и да облекчи правилата за държавна помощ за зелени инвестиции.

Фондът ще се основава на 7,5 милиарда евро „свежи пари“, които ще бъдат допълнени с финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд плюс, и двете част от политиката на сближаване на ЕС, но използването му ще бъде ограничено до 20% от общата сума.

Ферейра призна, че парите не са огромни, но се надява, че могат да помогнат да се привлекат до 100 милиарда евро за периода 2021-2027 г. за инвестиции чрез подкрепата на частни инвеститори.

Очаква се всички държави-членки на еврозоната да го допълнят всяко евро, получено от JTF с 1,5 до 3 евро от кохезионните фондове, както и съответния процент на съфинансиране, който ще зависи от категорията на региона. За достъп до този първи стълб регионите се нуждаят от план за преход.

Освен това ЕК обеща да гарантира, че голяма част от проектите, подпомагани в рамките на инвестиционния съюз, ще се съсредоточат върху устойчивостта. „С дарение от 1,8 милиарда евро (което вече е предвидено в предложението за бюджет на ЕС) ние сме сигурни, че може да се генерират около 45 милиарда евро инвестиции“, обясни служител на ЕС.

Трето, Европейската инвестиционна банка ще предостави „приоритетен достъп“ до заеми за преходни проекти, въпреки че разговорите с кредитора все още не са приключили. Той ще се състои от инструмент за заем в публичния сектор, за който Еврокомисията ще осигури 1,5 милиарда евро.

Очаква се ЕИБ да го съпроводи с 10 милиарда евро от собствените си средства, "което ще генерира около 25 до 30 милиарда евро инвестиции."

Сблъсък за парите

Преговорите за следващия седемгодишен бюджет на ЕС бяха в безизходица през последните няколко месеца, тъй като държавите-членки остават дълбоко разделени. Председателят на Европейския съвет Чарлз Мишел пое преговорите през декември в опит да постигне споразумение.

„Изобщо няма да предлагаме нова МФР (многогодишна финансова рамка). Това, което ще бъде възможно, е да се съберат 7,5 милиарда евро в рамките на преговорите. Това ще бъде политическо решение “, обясни Ферейра.

Един от спорните въпроси е размерът на бюджета на политиката на сближаване, който ще бъде намален със 7% съгласно настоящото предложение на Комисията и който сега ще трябва да финансира Фонда за справедлив преход.

Страните „няма да загубят, защото това ще дойде като допълнение на онова, което Комисията вече е отпуснала за кохезионните фондове,“ твърди Ферейра. Това обаче остава предмет на преговори.

„Ако приемаме сериозно Зелената сделка, това ще доведе до големи промени в регионите и имаме нужда от ново измерение“, аргументира се тя и добави, че някои области и сектори в Европа ще бъдат подложени на „изключителен“ натиск.

Според служителите на Комисията, JTF ще позволи на държавите-членки да финансират големи компании или индустриални планове. Въпреки че ЕС вече разчита на финансови инструменти, които позволяват да компенсират големите загуби на работни места - Фондът за глобализация - или придружават работниците при придобиване на умения, комисар Ферейра защити фонда.

„Това, което Комисията се опитва да направи тук, е да даде адекватен отговор на нов приоритет, който произтича пряко от решението за ускоряване и концентриране върху климатичния преход“, аргументира се тя.

Ферейра обясни, че Общият регламент за разпоредбите, който урежда сближаването, ще трябва да бъде леко променен, за да се уреди и фондът. Въпреки че това може допълнително да усложни преговорите за законодателния пакет, членът на Комисията заяви, че това са само „малки адаптации“.

Но тя предупреди, че „основата на този фонд е Политиката на сближаване, така че той следва същите правила и следователно условно се прилага върховенството на закона“, като разсея слуховете, че Комисията ще намали целите, за да получи подкрепата на Изтока.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща