Еuractiv: Въпросителни около новия климатичен фонд на ЕС

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1332
article picture alt description

Автор: Sam Morgan, EURACTIV.com

Европейската комисия в началото на седмицата повдигна завесата от дългоочаквания план за справедлив преход, но вече бяха изказани съмнения относно размера на предлаганото финансиране за следващото десетилетие в сравнение с амбициите на ЕС за зелена сделка.

На първото пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург за годината ръководителят на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс въведе т. нар. Механизъм за справедлив преход като „залог за солидарност и справедливост“, за да помогне на Европа да стане зелена.

Нидерландският комисар заяви, че предложението е „послание към миньорите на въглища, производителите на торф и работниците от шисти“. Дипломати от ЕС по-рано се опасяваха, че предложението ще се превърне във фонд за фактическо прекратяване на въглища, предава Еuractiv.com.

Според подробностите на новото предложение регионите и индустриите, които са с интензивни въглеродни емисии, ще могат да кандидатстват за пари, предвижда документът, отваряйки вратата за производителите на стомана и дори на пластмаси за достъп до финансиране.

„Перспективата за по-чисто бъдеще може да изглежда добре за повечето граждани на ЕС, но пътят към нея може да изглежда обезсърчителен“, каза Тимерманс, като похвали Европарламента, че предложи идеята. Той също така призова Съвета на ЕС да отдели време и бързо да приеме решение за новия общ бюджет.

Политикът от ЕНП Зигфрид Муресан призова колегите си да постигнат споразумение за Фонда през първата половина на годината, за да спомогнат за активизиране и ефективност на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС, които се подкрепят от председателя на Съвета Чарлз Мишел.

Капка в океана?

Фондът за справедлив преход (JTF) е ядрото на по-широкия механизъм, който има за цел да мобилизира капитал на стойност 100 милиарда евро чрез безвъзмездни средства, частни инвестиции и подкрепа от Европейската инвестиционна банка.

Но Фондът вече търпи критики за обещаните 7,5 милиарда евро, с аргумента, че сумата е твърде малка, за да отговори на размера на предстоящото предизвикателство.

Германският евродепутат Никлас Ниенас оприличи общата цифра в размер на 100 милиарда евро на "лека ръка" и сравни Комисията с "магьосници на улицата", а "Приятели на Земята Европа" заявиха, че /заложеното финансиране/ „е твърде малко, за да съответства на мащаба на трансформацията, необходим за противопоставяне на планетна авария ”.

В изявление на профсъюзната група ETUC Confederal „предлаганото финансиране за 10 години е това, което ще е необходимо всяка година, за да се постигне неутралитет на климата до 2050 г. по справедлив начин“.

„Съществува риск голяма част от средствата, които се предоставят, да отидат за научни изследвания и иновации, а не директно да се възползват засегнатите работници“, заяви секретарят на ETUC Людовик Воет.

В речта си пред Европарламента Тимерманс призна, че 100 млрд. евро са "само начало", но настоя, че справедливостта на предложението ще вдъхнови останалата част от Зелената сделка.

„Приятели на Земята“ добавиха, че само държавите, които „поемат справедливия си дял от климатичните действия“, трябва да имат право на пари и че всички изкопаеми горива трябва да бъдат изключени от бюджета на ЕС като цяло.

Изглежда, природният газ ще запази степен на подкрепа от касата на блока, но ядрената енергия няма да има полза от JTF. Регионалният комисар Елиза Ферейра каза в интервю за Euroactiv, че „това ще бъде изключено“.

Отвъд средствата

Изпълнителният вицепрезидент Валдис Домбровскис очерта по-широк - за 1 трилион евро - инвестиционен план за устойчива Европа (SEIP) по време на пленарната сесия, но обясни, че в плана има повече от каси с пари.

Шефът на ЕС в икономиката се позова на неотдавнашната актуализация на политиката на Европейската инвестиционна банка за енергийно кредитиране, приходи, генерирани от схемата за търговия с емисии и устойчива инвестиционна таксономия.

„Ще проучим как това може да се използва в частната сфера и в публичните политики“, заяви латвийският комисар и добави, че изпълнителната власт на ЕС ще помогне на държавите да получат достъп до пари, въпреки че държавите-членки се борят да усвоят кохезионните фондове през настоящия период.

Евродепутатът от Движението за пет звезди Роза Д’Амато, чийто роден град Taranto е една от областите, които вероятно ще кандидатстват за финансиране, заяви, че приходите от ETS могат да бъдат насочени директно във фонда за справедлив преход. Но това е спорен въпрос, тъй като парите обикновено постъпват в националните бюджети.

Друг въпрос, който може да раздели политиците и дипломатите, е кой ще отговаря на условията за фонда, след като Комисията взема политическо решение да отвори вратата на всяка държава-членка да подаде заявления на регионална основа.

Кандидатите ще трябва да изпълняват определени икономически, социални и научни критерии, но някои политически фигури, особено от Централна и Източна Европа, вече заявиха, че само страните, които са най-засегнати, трябва да могат да подават заявления.

Комисарят Ферейра потвърди, че условието за правова държава ще се прилага за Фонда, въпреки предишните слухове, че планът ще облекчи тези конкретни критерии, за да се хареса на страни като Унгария и Полша.

Въпреки това, евродепутатът от Зелените от Швеция Pär Holmgren предупреди, че в данните на Фонда липсват критерии за готовност за прилагане на политиките в областта на климата. Полша отказа да се подпише под мащабния план за декарбонизация през декември, в същото време и други държави членки бяха критикувани за изготвяне на слаби енергийни стратегии за следващото десетилетие.

Сега вниманието се насочва към Съвета на ЕС, където преговорите за бюджета ще определят дали Еврокомисията ще отговори и дали критериите и средствата за финансиране ще бъдат коригирани.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща