Докъде стигна САЩ с амбициите си за евтини фотоволтаични централи и какво следва?

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1192
article picture alt description

Преди десетилетие американското министерство на енергетиката стартира инициативата SunShot, която имаше за цел да намали разходите за слънчева енергия с три четвърти и да я направи конкурентна с други форми на електричество. SunShot бе амбициозен проект, значителен по обхват и, оказва се, дори постигна една от целите си три години по-рано. Тъй като крайният срок на SunShot вече официално е свършил, струва си да разгледаме какво е работило, какво не и какво следва да бъде насочена към следващата инициатива на САЩ.

Целите на SunShot бяха ясно очертани: постигане на специфична цена на ват за фотоволтаична енергия и концентриране на различни видове слънчеви топлоенергийни системи. До 2020 г. американската слънчева енергия трябва да е достигнала цени от  $ 1 на ват за големи фотоволтаични PV системи, $ 1,25 / W за търговски покривни соларни системи и $ 1,50 / W за PV жилищни соларни системи на покрива.

Американската слънчева индустрия разби целта си при големите фотоволтаични проекти още през 2017 г., но все още е далеч от своята цел при търговските обекти, а цените все още са с цели 100% над жилищната цел.

Според експертът по слънчеви анализи Тара Нараянан последното е като цяло „много лошо шоу“, въпреки че цените вече са паднали с над 60% през десетилетието.

Една от три постигнати цели

Референтни стойности на разходите за слънчева инсталация в САЩ

 

Това лошо шоу обаче е доста специфично за една част от жилищната слънчева енергия. Това не е въпрос на големи разходи за модули или инвертори, или на разходите за изграждане. Въпросът е с други разходи, по-специално планиране и разрешителни - документите, необходими за получаване на местно одобрение за строителство. За да бъдем честни, тези разходи са намалели повече от наполовина. Но тъй като всяка друга значима категория намалява повече, планирането и разрешението сега представляват повече от половината от общите разходи на системата.

Планиране и разходи за разрешителни в САЩ

Компоненти или категория за жилищна слънчева система в САЩ и процент от общите разходи за системата

Индустрията често нарича планирането и разрешителните „меки разходи“, тъй като те отразяват цената на услугите, а не материалите. По-добрият начин да ги опишете, в случая на жилищните солари е като „лепкави“ разходи - тези, които изглежда не отговарят на същата икономия от мащаба, която е причинила спада на цената на модулите и инверторите.

И те са лепкави по толкова много начини. Изследванията на експертите установяват, че може да отнеме повече от две седмици, за да се подаде разрешение за жилищен слънчев проект след приключване на продажбата. Обикновено на отдела за строителство и сгради в общините средно им отнема един месец, за да прегледа и одобри предложението. Общо може да отнеме до 120 дни от момента на подписване на договор, докато системата започне да функционира. Академичните изследвания установяват, че докато някои проекти могат да се движат по-бързо - за по-малко от месец, те също могат да отнемат до 100 дни, за да бъдат завършени.

Всичко се подобрява, но при някои е по-добре от при други

Промяна на разходите за компоненти или категории на слънчевата система в САЩ за периода 2010-2020

Ето и няколко идеи докъде всъщност трябва да стигне американската соларна енергия, според експерта на Bloomberg Натаниел Булард.

Първо, трябва да аплодираме технологичните успехи в намаляването на цената на фотоволтаичните модули с 80% и техническия успех в намаляването на разходите за инженеринг, обществени поръчки и строителство с повече от 60%.

В същото време, когато разходите намаляха, качеството, ефективността и производителността се подобриха. Мащабното производство и евтиното строителство с еднакво високо качество вече не са големи предизвикателства.

Второ, Covid-19 принуди много кандидат-инвеститори да използват цифрови канали за продажба и много строителни отдели трябваше да приемат заявления за разрешителни по електронен път. Трудно е да си представим, че тази дигитализация на основните процеси ще спре след като вирусът отстъпи. Това ще улесни купувачите да сравняват цените, засилвайки конкуренцията и оказвайки по-голям натиск за намаляване на разходите.

И накрая очакванията на експертите са, че американската индустрия, политиците и регулаторите ще пренесат амбициите на SunShot от миналото десетилетие в сегашното.

Те ще имат изключителен набор от добри позиции зад гърба си: евтина, ефективна технология, която е конкурентна и широко достъпна; достатъчно капиталово предлагане; нарастващо търсене. Следващият SunShot може да бъде по-опростен и добър. Не е необходимо да преминава през лаборатория или съоръжението за производство. Ще трябва да премине само през продажби, маркетинг и отдела за градско строителство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща