Готвят за борсата и производителите на електроенергия от 1 до 4 Мвт с цел стабилизиране на свободния енергиен пазар

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
2595
article picture alt description

Изваждането на пазара на производителите на електроенергия от и над 1 МВт, увеличение на количествата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) от страна на трите държавни дружества в състава на БЕХ (АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и Националната електрическа компания – НЕК), както и осъществяване на обединението на пазарите (XBIT) са трите мерки, които ще стабилизират пазара на енергия и по-точно в сегмента пазар „Ден напред“. Това стана ясно в рамките на дискусията „Ликвидност и ценови ниво при задължително участие на борсовия електроенергиен пазар“. Промените, касаещи Закона за енергетиката, т.е. без обединението на пазарите, включително и възможността за отпадането на експортната такса ще бъдат внесени в Народното събрание и се очаква те да станат реалност преди новия регулаторен период от 1 юли, уточни по-късно пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той бе категоричен, че за всички тези промени трябва да бъде изготвена пътна карта.

Вече се подготвят нови промени в Закона за енергетиката, свързани с изваждането на пазара на производители на електроенергия от 1 и над 1 МВт, съобщи  заместник-председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. В същото време той бе и леко резервиран дали точно изваждането на тези нови производители (от и над 1 МВт)  ще осигури необходимата ликвидност на свободния пазар, „тъй като през НЕК те и сега постъпват на него.  Затова ще бъде направена  внимателна преценка както за необходимите промени, така и за момента за такива промени“. По-късно, в рамките на дискусията бяха идентифицирани проблемите и съответно набелязани възможностите за преодоляването им.

Три са основните проблеми на свободния електроенергиен пазар – ниска ликвидност, волативност на цените и липса на пазарно обединение със съседните пазари, заяви председателят на регулаторната комисия Иван Иванов. Като основни тези проблеми бяха припознати и от шефа на Асоциацията на търговците на електроенергия (АТЕБ) и от директора на енергийната борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Иван Иванов припомни, че свободният пазар стартира през 2007 г., а БНЕБ преди три години. През тези три години се увеличиха значително и количествата електроенергия, търгувани на борсата  - с  около 43 %. Малко над 6 млн. МВтч е търгуваният обем през 2018 г. Свободният пазар в момента е 62 %, а регулираният – 38 % през 2018 г., съобщи Иван Иванов, като припомни и осъществените законови мерки през миналата година – премахване на ролята на „единствен купувач“, изваждането на пазара на производителите на 4 и над 4 МВт, преминаването от заплащането на преференциални цени на електроенергията към премии и закупуването от борсата на технологичните загуби от страна на ЕРП-та. Въведена бе също така и централизирана търговия чрез БНЕБ, каза той.

Сега, според председателя на енергийния регулатор могат да предприети съществени мерки за повишаване на ликвидността на пазара.
 
Първо, с промяна в закона (Закона за енергетиката) би трябвало на борсата да излязат производителите от 1 до 4 МВт, с което да се разшири количеството електроенергия на БНЕБ. Второ, по думите на Иван Иванов, трябва да се увеличат  количествата в сегмента пазар „Ден напред“ от дружествата на БЕХ. „Разбира се, техните възможности не са еднакви и най-голяма възможност има НЕК благодарение на факта, че има производство от ВЕЦ, които могат да повишат ликвидността,  преимуществено на „Ден напред“, а не по двустранни договори“, обясни Иван Иванов. Припомняме, че през миналата седмица се дискутираше възможността тези количества да се осигуряват от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Вероятно обаче цената на емисиите е изиграла роля за промяна на становището.

На трето място председателят на КЕВР посочи необходимостта от създаване на стандартизирани продукти – както по вид енергия ( базови, пикови  и офпик продукти и миксирани такива) , така и за период на предлагане (дневен, петдневен, за месец, година, две или три). “Ако се направи един ясно стандартизиране на продукти на борсата то всеки търговец ще може да има яснота за необходимостите си“, обясни Иван Иванов, като очерта и нуждата от  финансови инструменти -  платформа за търговия, която да позволи хеджиране на риска на търговците  и бизнеса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща