Големите американски компании планират излизане от Каспийско море, което поставя Баку в затруднение

Азербайджан много по-трудно ще намери инвестиции след отпътуването на Chevron и ExxonMobil

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
806
article picture alt description

Стартирането през юли миналата година на търговски доставки на газ за Турция от полето Шах Дениз-2 бе подпомагано от сектора на въглеводородите в Азербайджан. Но 2018 г. завърши с песимистични бележки, когато се появиха доклади, че Chevron и ExxonMobil възнамеряват да се изтеглят от най-голяото Каспийско офшорно развитие - Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG).

Планираното оттегляне на тези американски големи компании идва в трудно време за азербайджанското правителство. Баку трябва да запази потока от инвестиции в сектора проучване и добив в момент, когато политическият риск в Каспийския регион нараства. Това се дължи отчасти на засиления натиск на санкциите, наложени на съседен Иран от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Chevron се стреми да продаде своя дял от 9.57% в ACG, както и своя дял от 8.9% в тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), докато ExxonMobil се опитва да продаде своя дял от 6,8% в ACG. Това оставя държавната енергийна компания SOCAR силно зависима от British Petroleum, нейния най-голям партньор сред международните петролни компании, за да управлява бъдещите чуждестранни инвестиции в гигантските ACG полета. ACG отчита около 80% от добива на течни вещества в страната.

 

Търговски приоритети

Решенията за напускане вероятно ще се основават повече на търговска целесъобразност, отколкото на политически риск. Chevron потвърди в изявление пред Petroleum Economist, че компанията е решила да инициира процеса на маркетинг предлагане на своите филиали в проекта Azeri ACG и BTC, с цел потенциална продажба. Според Chevron, решението е част от преструктурирането на нейния глобален портфейл от активи, за да съответства на дългосрочните й приоритети.

До средата на януари ExxonMobil все още не е коментирал публикациите за оттеглянето си. В статия на Ройтерс, публикувана в началото на декември, и цитираща източници от индустрията, се казва, че фирмата се надява да събере до $2 млрд., като продаде дела си. ExxonMobil рядко коментира подобни планове.

British Petroleum е оператор на концесията с дял от 30,4%, има и други споразумения със SOCAR, което прави областта основна част от операциите й. Но за американските фирми азербайджанските полета са по-маргинално предложение, след като са преминали производствения си връх и се нуждаят бързо от повече капитал, за да запазят добива.

ACG изчисли резервите си на 6 млрд. барела, от които 3,5 млрд. са добити от началото на проекта през 1997 г. През първите три тримесечия на 2018 година средната продукция е 588 000 барела /ден.

"Планирано е през 2010 г . да се достигне връх в добива от 1 млн. барела/ ден , но това никога не е постигнато", каза Филип Вебер, анализатор в енергийния сектор на консултантската компания IHS Markit. "Те трябваше да увеличат драстично инжектирането на газ, за да поддържат добива на петрол, увеличавайки разходите за развитие, което може да е причината, мотива и двете компании да вземат бизнес решението за оттегляне и да монетизират своите дялове след подновяването на PSA/ споразумение за споделяне, разпределение на добива."

Споразумението за разпределение на добива (PSA) за AGC през септември 2017 г. е разширено до 2049 г.

 

Инвестиционно предизвикателство

Въпреки че двете големи американски компании имат много по-малки дялове от BP, тяхното оттегляне ще бъде значителен удар за Баку. В началото на 90-те години ExxonMobil и Chevron изтъкваха, че са помогнали на бившата съветска република да развие независима нефтена и газова промишленост. Споразумението за ACG от 1994 г. е обявено по това време за "сделката на века" и се рекламира като средство за подпомагане на Европа да диверсифицира опциите си за доставка от Русия.

Без тези фирми може да е по-трудно да се привлекат нови инвестиции в нефтени находища в Азербайджан.

"Страната има големи планове за дългосрочни проекти, които ще изискват нови инвестиции, но решението на двете американски компании за оттегляне затруднява привличането на тези инвестиции", казва Станислав Притчин, консултант в Expert Centre for Eurasian Development. "Няма много специалисти и капитали, които да работят по дълбоководни проекти в Каспийско море, а собственият опит на SOCAR също е ограничен." 10

Не всичко е загубено. British Petroleum остава ангажиран с ACG, изразходвайки повече от $ 1 млрд. за оперативни и капиталови разходи за дейностите на ACG през първите три тримесечия на 2018 г. Говорител на BP каза пред Petroleum Economist, че няма промяна в позицията на компанията по отношение на концесията, която очаква да работи до края на 2040 година.

"Азербайджан е важен за нас и не само ACG и тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), но и от сектора на природния газ, като фаза 2 на Шах Дениз, породила газопровода Южен газов коридор, който вече е завършен", каза говорителят.

Продължаването на ангажимента на британския гигант, British Petroleum, със сигурност ще бъде добре посрещнато в Баку. Но привличането на други западни играчи към намаляващия петролен ресурс ще изисква значителни усилия.

 

James Gavin, petroleum-economist

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща