Глобалните инвестиции в зелена енергия достигнаха 501 млрд. долара

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1678
article picture alt description

Глобалните инвестиции във вятърна и слънчева енергия, биогорива, биомаса и отпадъци, малки водноелектрически централи - основните технологии, стоящи зад чистата електроенергия - се увеличиха впечатляващо бързо, откакто BloombergNEF за първи път започна да проследява тези данни.

Измерено годишно в долари, инвестициите в чиста енергия нараснаха от 33 млрд. долара преди близо две десетилетия до над 300 млрд. долара миналата година. Ръстът на инвестициите спря преди около пет години.

Но електричеството е само една част от пъзела за енергиен преход. Нов анализ на BNEF, включващ електрификацията при топлинната енергия и транспорта, както и зараждащите се инвестиции в системите за  съхранение на енергия, водород и въглерод показват, че общите инвестиции са нараснали до 501 милиарда долара - близо 70% по-високи от по-старите оценки.

Както винаги тази голяма цифра като половин трилион долара затъмнява няколко различни тенденции. Първото е съвсем реално плато в инвестициите във възобновяема енергия, главно във вятъра и слънчевата енергия.

Това не е непременно лошо нещо - макар че самите долари може да са спрели ръста на вложенията си това, което получавате за тях, със сигурност не е. През 15-те години от 2005 до 2019 г. годишните инсталации на вятър и слънце се увеличиха повече от 13 пъти. Така излиза, че бе постигнат годишен темп на растеж от 20%.

Казано по друг начин: годишната инсталирана мощност на вятъра и слънцето ще се удвои отново за по-малко от четири години, ако бъде запазен този темп.

Според експерта Алберт Чунг вече каза, че 2020 г. „ни върна в борбата с климата“, тъй като инсталациите продължиха да се увеличават въпреки икономическите и социални смущения, причинени от пандемията на коронавируса.

Втората основна тенденция, която се вижда ясно от огромните цифри е, че големите пазари инвестираха по-малко във възобновяемата енергия през миналата година, докато малките инвестираха много повече.

Новите инвестиции на Китай във възобновяеми енергийни източници са намалели с 12% през 2020 г., а американските инвестиции са намалели с 20 на сто. Междувременно инвестициите във Великобритания са се увеличили със 177%; Холандия, 221%, и Виетнам, 89%.

По-конкретно историята на Виетнам показва, че малките пазари не само се движат бързо при прехода към чиста енергия, но и вече не са толкова малки.

Третата тенденция е за нарастване на инвестициите в електрифициран транспорт, включително инфраструктура като зарядни станции, но най-вече автомобили, камиони и автобуси.

Обикновено на превозните средства не се гледа като на инвестиции, но всяка нова покупка на електрическо превозно средство помага да се намалят производствените разходи за целия сектор, което анализът на BNEF за разходите за батерии доказва всяка година.

Както казва енергийният учен Варун Сиварам, „Наближаваме точката, при която преките инвестиции на крайни клиенти (напр. закупуване на електромобили) изпреварват инвестициите в чиста енергия от посредници (напр. разработчици на възобновяеми енергийни източници).“

Отделно има и скок в цената на акциите на публично търгуваните компании за ВЕИ. NEX, индекс на компании, които се занимават с възобновяема и нисковъглеродна енергия, нарасна с повече от 140% през миналата година, като се представи по-добре спрямо S&P 500 и Nasdaq.

Компаниите също издадоха рекорден брой нови акции. Компаниите за възобновяема енергия и за съхранение на енергия също издадоха 20 милиарда долара нови акции миналата година. Това е рекорд, който е нараснал с почти 250% спрямо 2019 г.

Това все още е по-малко от 28-те милиарда долара за компании за електрически превозни средства, събрани на публични борси през миналата година. Това е пъти повече в сравнение с едва 1,6 милиарда долара през 2019 г. и седем пъти предишния рекорд, поставен през 2016 г.

Какво да очакваме от 2021 г.? САЩ отново са в Парижкото споразумение за климата, арктическият лизинг на нефт и газ е спрян, а разрешението за нефтопровода Keystone XL е отменено, което проправя пътя за поддържаща политика за чиста енергия в продължение на четири години. 

Потърсете бушуващи устойчиви финансови пазари, 150 гигавата (поне) новоизградени слънчеви батерии, продадени 4,4 милиона нови електрически автомобила и, разбира се, няколко сътресения на фондовия пазар, твърдят анализаторите на Bloomberg.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща