Втечнен природен газ: Обособяването на спот цените на петрола пораждат несигурност за форуърдни сделки и хеджиране

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
946
article picture alt description

Srijan Kanoi, spglobal.com/platts

Сингапур, март 2019 г.

 Продължаващата низходяща тенденция на спот цените на JKM /индекса Корея-Япония-Пазар/ за втечнен природен газ създава несигурност по отношение на ценообразуването и управлението на риска при сделки с карго товари, съобщиха индустриални източници тази седмица.

Съотношението на спот цените на втечнен природен газ спрямо цените на суровия петрол - или "петролния склон" - за доставките през май, в четвъртък беше 6,71%, най-ниското ниво от близо девет години. Последният спад на еквивалента на склона на Brent е 6,62% на 6 май 2010 г., показват данните на Platts.

 Цените на азиатския LNG са по-ниски от 34 месеца, със силно предлагане и приглушено търсене в Азия. Усиленото складиране преди зимата и по-меката от очакваното зима в Североизточна Азия, доведоха до комфортни нива на запасите в основните вносители като Япония, Южна Корея, Тайван и Китай.

Стабилните цени на Dated Brent създадоха значителна разлика между цените на дългосрочните договори - повечето от които са свързани с цените на суровия петрол - и спот цените. Това е основна грижа за крайните потребители, които обикновено закупуват карго товари , свързани с цените на петрола.

"Трудно е да определим сега цената на вашите карго товари за второто тримесечие или второто полугодие върху петрола ... това е огромен риск да се купи или да се продава [на базата на петрол]", каза търговец, базиран в Сингапур.

Разликата между договорите на Dated Brent със средно 13.5% наклон и спот цените на JKM е $ 2.39 / MMBtu за доставките през април - най-широката в последните четири години и половина. Срочните цени се основават на формула за ценообразуване "3-0-1", изоставаща със средно три месеца преди месеца на доставка. Тази разлика за последно е била по-голяма за доставките на товари от септември 2014 г. до $3.69 /MMBtu, показват данните на Platts.

"Крайните потребители са уверени, че цените вече падат. Така че, те искат да направят сделки, свързани с JKM ... продавачите могат да свържат JKM, но биха искали да получат премия за JKM," каза азиатски производител.

Отделянето на корелацията между срочните договорни цени на Brent и цените на JKM също подчертава въпроса за управлението на риска за LNG товари, като се използват цените на петрола.

Освен това, корелацията между азиатските цени Brent и цените на JKM през 2018 г. е 35,70% - най-слабата от 2015 г. През 2019 г. цените на LNG и петрола са отрицателно корелирани, като коефициентът на корелация е минус 88,22% през годината, това показват данните от Platts.

Разликата в цените на втечнения природен газ и на петрола също е подчертана от последния 30-дневен среден спред между JKM и азиатските цени на Brent на $ 5.18 / MMBtu, най-широк от септември 2014 г., когато петролът беше почти $ 100 / барел.

Рязкото разминаване на спот цените на петрола и на втечнения природен газ, ако продължи за по-дълъг период, може да представлява предизвикателство за участниците на пазара, които желаят да подписват, или подновяват срочни договори, основани на цените на петрола, според източниците.

 Преводът на статията е публиуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и Черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща