В Китай обсъждат възможността за преструктуриране на атомния сектор

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
893
article picture alt description

В Китай се наблюдава нова вълна от слухове за предстоящо преструктуриране на атомния сектор на страната.

Досега китайските власти изхождаха най-общо и изцяло от съображенията за ползата от конкуренция в атомния сектор на страната. Пекин се намесваше само в тези случаи, когато съперничеството между атомните гиганти (основно CNNC и CGN) излизаше от някои установени рамки.

Например, именно по искане на централните власти CNNC и гуандунците се съгласиха да разработят унифициран проект на реактора Hualong One, тъй като наличието на два различни проекта затрудняваше работата по популяризирането на тази реакторна технология в чужбина.

Важно е да се отбележи, че напълно унифициран проект HPR-1000 така и не се получи, независимо от намесата на Пекин, пише специализираното онлайн издание atominfo.ru. Корпорацията пази в своите версии на унифицирания проект „различни конфигурации“ на системите за безопасност. Двете корпорации също така предпочитат да разчитат на своите вериги от доставчици, което така или иначе се отразява на крайния проект за енергийния блок.

Новите икономически условия обаче подтикват Пекин към нови организационни решения и консолидиране на атомния сектор. Това е и един от въпросите, чието включване в дневния ред предстои.

За друг, косвен фактор в полза на консолидацията  трябва да се признае въвеждането на американските санкции срещу CGN.

Въпреки че в прессъобщенията и в публичните изказвания ръководството на гуандунската корпорация настоява за незначителни последствия от санкциите върху дейността й, реално CGN вече се сблъсква със затруднения при експорта и импорта (износа и вноса) – достатъчно е да си спомним неотдавнашният отказ на Румъния от съвместния проект с гуандунците  за строителството на нови блокове в Черна вода.

Масло в огъня по отношение на възможното обединение и сливане наля „историческото“ кадрово решение, взето през януари 2020 г. За президента на CGN бе назначен Yang Changli, идващ от CNNC. За пръв път от много години човек от CNNC застана на второ място в ръководната йерархия на CGN.

Това съвсем не е всичко. Първото лице от CGN, председателят He Yu , с вероятност близка до 100 % ще напусне през тази година своя пост заради възрастта. В навечерието на неговата оставка сред наблюдателите от сектора възниква логичният въпрос: „Ще бъде ли издигнат  Yang Changli на високия пост или председател ще стане някой нов ?“

По-важният и насъщен въпрос е“ „Ако консолидацията започне, то как именно ще се случи?“. Един от възможните варианти, върху който умуват наблюдателите е дали CGN ще бъде разделена на ядрена и възобновяема част, след което ядрената CGN може да се слее със  CNNC, а възобновяемата – със SPIC. Друг вариант, който се обсъжда предвижда пълно и всеобщо сливане на китайските атомни корпорации в една мегакорпорация, условно – китайски „Росатом“.

Дали ще е така или не, дали са прави наблюдателите в оценките и прогнозите си? Баналният отговор на това е: „Времето ще покаже“. Китайската бюрокрация от една страна е тромава, от друга обаче може да вземе изненадващо решение във всеки един момент.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща