Бумът за шистовия петрол в САЩ е на път да получи значително ускорение

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
468
article picture alt description

GILLIAN RICH , investors.com

 

Бумът на американския шистов петрол е на път да стане много по-голям. Причината: Големите петролни компании като Exxon Mobil използват мощния си мащаб, за да освободят повече продукция от най-високопроизводителните петролни образувания. Помните ли ранните дни на шистовия бум? По онова време разгорещените му противници и други иновативни авантюристи поведоха разработването на находищата. Големите компании добиващи петрол първоначално обърнаха гръб на шистите и на бума и вместо това изляха милиарди долари в мегапроекти в чужбина.
Но всичко това се промени. Сега големите петролни компании обръщат огромните си ресурси към Тексас. И те се позиционират, за да се възползват напълно от тяхната вертикална интеграция.


Тяхното по-голямо участие в басейна наPermianе важно по няколко причини. От една страна, това трябва да изолира добива на шистов петрол в САЩ от колебанията в цените на суровия петрол. Това би трябвало да осигури по-стабилно снабдяване и да запази цените на бензина. И шистов нефт от големите петролни компании ще допринесе за общия добив на петрол в САЩ, достигайки рекордно високи стойности, помагайки на Америка да стане за първи път от десетилетния нетен износител на петрол на постоянна основа.


"Chevron и Exxon са две от най-активните компании, добиващи петрол в Permian", каза Тод Хелтман, старши енергиен анализатор в Neuberger Berman. "Те изглеждат донякъде ценови агностици. Те ще сондират на по-ниски цени, от това, което ще имат независимите.” Ключов фактор за големите компании е допълнителният капацитет на петролопровода, който скоро ще бъде онлайн – в експлоатация. Тръбопроводите ще захранват рафинериите на петролните компании и тъй като тези рафинерии могат да бъдат по-изгодни с по-ниски цени на суровината, те ще подкрепят добива, когато цените на петрола паднат.


Техните рафинерии също така означават, че големите петролни компании могат да бъдат по-сигурни относно паричния поток от по-малките компании за шисти, каза Джеймс Уилямс, икономист в WTRG. "Има буфер, така че доходите им не се колебаят толкова много."


Големите петролни компании увеличават разходите


Други многонационални петролни компании също се възприемат по-широко. Генералният директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бюрден заяви, че компанията търси вертикална интеграция на рафинирането и добива на петрол от Permian, "като се уверим, че имаме стратегия, която всъщност изглежда извън находището."


И British Petroleum, която през миналата година купи за $ 10.5 милиарда от BHP Billiton шистови активи, планира да премести данни за капитала извън портфолиото си. BP тази година ще изразходва по-голямата част от капиталовите си разходи в размер на $2 млрд. в шистовите формации Haynesville и Eagle Ford. Инвестициите в крайна сметка ще се повишат до $2,5 милиарда, като повече капитал ще отиде в полето на Permian, като ограниченията на петролопровода ще се намалят.


Chevron тази година определи капиталов бюджет от $20 млрд., от четири години това е първото увеличение. Компанията планира да похарчи $3,6 милиарда в басейна на Basin, което е с 9% повече от 2018 година.


Но компанията вече е имала голямо нарастване в Permian и посочи, че задържа още една голяма експанзия. През последните две години голямата петролна компания удвои броя на своите съоръжения и повече от два пъти добива си. Само за четвърто тримесечие добивът е скочил с 84%.
"В Permian ние се фокусираме върху рентабилността," каза председателят и главен изпълнителен директор Michael Wirth. "Ние не преследваме цел в добива. Нито пък променяме плановете си въз основа на цената на деня."


Компании за шистов петрол в САЩ наблегнаха на добива


Докато големите петролни компании стават все по-агресивни в Permian, шистовите петролни компании стават все по-консервативни. Те са под натиск от Уолстрийт, да контролират разходите и да плащат на акционерите, ограничавайки способността им да разширяват сондажа. По-малките американски компании за добив на шистов петрол нямат предприятия, които продават рафинирани продукти на по-високи премии. Без тях шистовите фирми често намаляват добива на петрол и разходите, когато цената на суровия петрол се налива за поддържане на паричния поток.


„Какво искат инвеститорите?“ - попита Heltman– анализатор от Neuberger Berman Те очакват компаниите за проучване и добив "да бюджетират петрол от $ 50. И ако цените отидат по-високо, не коригирайте бюджета. Дайте пари обратно на акционерите под формата на обратно изкупуване и дивиденти."


Diamondback Energy (FANG) планира да направи точно това. В средата на декември, когато цените на суровия петрол паднаха, шистовата петролна компания увеличи дивидента си с 50%. Също така намали своя план за сондиране през 2019 г. до 18-22 платформи от 24 през миналата година. В сряда,13 февруари, Pioneer Natural Resources (PXD), друг играч в американския шистов петрол, намали капитала си вPermianдо $2,8 млрд. - $3,1 млрд. за 2019 г. от $3,64 млрд. през 2018 г.


Anadarko Petroleum (APC) планира тази година да намали капиталовите разходи до$ 4,3 млрд. - $4,7 млрд. спрямо $6,2 млрд. през 2018 г.
"В басейна на Permian няма да се изливат толкова пари", заяви Vicki Hollub, главен изпълнителен директор на Occidental Petroleum (OXY) на Световния икономически форум миналия месец. "Ще има повече дисциплина около ценообразуванеот в Permian."
Във вторник компанията заяви, че бюджетът на капиталовите разходи за 2019 г. ще бъде с 10% по-нисък - $4,5 млрд.

 

Прогноза за добива на петрол в САЩ


Малко вероятно е, петролните компании да изтласкат по-малките американски компании, добиващи шистов петрол, казва Брайън Йънгберг, анализатор в Edward Jones.


"Има много място, където да се отиде. Някои от зоните все още не са сондирани", каза той на IBD/Отдела за инвестиционно банкиране. И докато растежът на общия добив на петрол трябва да се забави, САЩ се стремят да разширят своето водещо място като страна с най-голям добив в света. Съперниците ОПЕК и Русия през тази година намаляват добива, за да повишат цените на суровия петрол.


Агенцията за енергийна информация /EIA очаква общият добив на суров петрол в САЩ да достигне през 2019 г. средно рекордните 12,41 милиона барела на ден. Това е ръст от очакваните 11,88 милиона барела на ден в края на 2018 година.


В EIA очакват през 2020 г. покачване на добива до 13,2 милиона барела на ден, когато САЩ също трябва да бъдат постоянен нетен износител на петрол.

 

По

Investor's Business Daily, новини

 

Преводът е публикуван в Бюлетина на Център за изследавне на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща