Боян Рашев: При по-голямо потребление на природен газ за отопление може да се реши проблема с мръсния въздух в България

Енергетика / Анализи / Интервюта
3Enews
4350
article picture alt description

Внос на природен газ от повече страни може да реши проблема със замърсяването на въздуха в България. Това заяви пред Радио „Фокус“ експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев. От енергийна гледна точка трябва да се положат повече усилия за независимост, обясни той и добави, че затова е необходимо да имаме и повече свои енергийни източници.

„От години България няма активна позиция в ЕС, тя просто се съгласява с всичко, след което се опитва по всякакви начини да не изпълни това, с което се е съгласила, защото знае, че то работи против нашите интереси. Ние имаме един сигурен източник на енергия и това са лигнитните въглища в Маришкия басейн. Обясненията, че България щяла да стане въглеродно неутрална са безпочвени“, коментира той. Боян Рашев уточни, че през лятото страната ни ползва около 5000 мегавата елекетроенергия, а зимата около 8 000 мегавата. Тази разлика се дължи на отоплението на електричество, което в България е масово. Това е проблем за електроенергийната система. Този проблем може да се реши, ако отоплението премине на природен газ, коментира той, като обясни, че синьото гориво изгаря, отделяйки най-малко вредни емисии.

Нужни са инвестиции и в топлофикацията и в газификацията на страната, каза още той. Ако тези инвестиции се случат ще може да затворим мръсните и стари въглищни централи без притеснение добави Боян Рашев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща