Solar Power Europe: залага в основният си сценарий въвеждане на 112 ГВт слънчеви мощности

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
662
article picture alt description

Европейската асоциация за слънчева енергетика Solar Power Europe публикува прогнозата си за развитието на сектора в света през следващите 5 години до 2024 г.  в обзорът Global Market Outlook 2020-2024.

Според данните, слънчевата енергетика е един от секторите с най-много въведени мощности и привлечени инвестиции през годините. Така например, през 2019 година ръстът на слънчевите мощности е бил 2,5 пъти по-висок от тези на въглищните и газовите взети заедно.

Според данните за чистият ръст на електроенергийните мощности в света  през миналата година, този на слънчевите мощности достига 117 ГВт. За сравнение, чистият ръст на мощностите от вятърна енергетика е от порядъка на 61 ГВт, от газ – 30 ГВт, от въглища – 18 ГВт, хидроенергийни мощности – 15 ГВт и от останали ВЕИ – 5 ГВт.

По данни на Solar Power Europe, към края на 2019 г. глобалната установена мощност на слънчевата енергетика е надхвърлила 630 ГВт. Делът на енергията от слънцето в производството на електроенергия в света днес се изчислява на 2,6 %.

От Solar Power Europe са разработили и три сценария за развитието на сектора в зависимост от ситуацията, като разликата между тях особено по мощности е значителна. Прогнозата на асоциацията , според основния сценарий е , че през 2020 г. ще бъдат въведени в експлоатация около 112 ГВт слънчеви електроцентрали, което малко под осъществените намерения през миналата година. Причината: Covid-19.

В песимистичният сценарий се предвижда значително по-нисък ръст – 76,8 ГВт, но пък в оптимистичния се залага постигането на 138,8 ГВт.

От Solar Power Europe не смятат, че вирусът ще има дългосрочно влияние върху сектора. Стагнация, според авторите на асоциацията може да има по отношение на сегментите, свързани с домакинствата и промишлено-търговските инсталации заради последствията от икономическата криза и затягане на инвестициите, особено по отношение на слънчевите инсталации.

Според основната прогноза по-бърз ръст на сектора се очаква от 2023 година, като се забелязва спад на някои показатели в сравнение с миналогодишната прогноза. За следващата 2021 година авторите на обзора очакват глобалният ръст на слънчевата енергетика от 150 ГВт, а през 2024 г. - почти до 200 ГВт.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща