Shell прогнозира двоен ръст на световното търсене на LNG към 2040 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
702
article picture alt description

Световното търсене на втечнен природен газ (LNG) към 2040 година ще се удвои до 700 млн. тона, а горивото ще играе ключова роля в нисковъглеродната енергийна система. Това се казва в поредния годишен доклад на Royal Dutch Shell за развитието на енергийния пазар.


Световното търсене на LNG се увеличава  с 12,5 % до 359 млн. тона през 2019 г. Очаква се, че през следващото десетилетие Азия ще остане основен потребител на LNG. На страните от Южна и Югоизточна Азия ще се пада повече от половината от нарастващото търсене.  Това се казва в публикуваният тези дни доклад на Shell – Shell LNG Outlook 2020.

„Глобалният пазар на LNG продължи да се развива през 2019 г. и търсенето в енергийния сектор, а също така и извън него се увеличи, казва директорът на Shell за интегрирането на газа и новите източници на енергия Maarten Wetselaar.

„Рекордните инвестиции в доставките ще осигурят възможност за удовлетворяване на растящото търсене от хората на екологично чистото гориво“, отбелязва той.

Природният газ излъчва 45-55 % по-малко емисии на парникови газове и по-малко от една десета от замърсителите на въздуха, отколкото въглищата, когато този енергиен ресурс се използва за производството на електроенергия.  

През миналата година според данните, на пазара са били осигурени допълнителни доставки от 40 млн. тона, което е своеобразен рекорд, а мощностите за втечняване са се увеличили със 71 млн. тона.

Европейският внос е нараснал със 74 %, поради по-голямата ефективност на LNG в енергийния сектор в процеса на преход вместо въглищата.

Глобалните цени на LNG през тази зима спаднаха до рекордно ниско ниво поради топлото време и епидемията предизвикана от разпространението на корнавируса. Въпреки това от Shell са оптимисти.

„Независимо, че днес наблюдаваме влошени пазарни условия, поради рекордното ниво от нови предложения, две последователни меки зими, а в допълнение и ситуацията с коронавируса, ние очакваме връщане на равновесието“, добавя  Wetselaar.  По думите му това ще се дължи на „съчетание на продължаващият ръст на търсенето и намаляване на новите предложения до средата на 2020-те години“.

Докладът на Shell: https://www.shell.com/promos/overview-shell-lng-2020/_jcr_content.stream/1582216323272/cf1feb79ca4147e1b5d0d534dc8677225517b951/lng-outlook-pack-feb-2020-updated.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща