Lazard: Слънчевата и вятърната енергетика са по-евтини от газовата

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1931
article picture alt description

Стойността на енергията, произвеждана от вятърните електроцентрали на сушата и слънчевите фотоволтаични индустриални електроцентрали (utility scale)  е спаднала за година с 2 % и 9 % годишно. Това сочи поредният вече 14-ти доклад на инвестиционната банка Lazard (Levelized Cost of Energy Analysis — 14.0). В него традиционно се сравнява икономиката на различните електропроизводствени мощности. В същото време от Lazard отбелязват, че темповете на спад на разходите се забавя, като за последните пет години те са съставлявали 11 % в слънчевата енергетика и 5 % при вятърната енергетика на сушата. Забавянето обаче се смята за естествено.

LCOE (стойност на енергията) на вятърните електроцентрали, според новия доклад съставлява 26-54 долара, на фотоволтаичните слънчеви електроцентрали 29-42 долара, а на парогазовите – 44-73 долара за мегаватчас (МВтч).

Това означава (отбелязано бе за пръв път през 2018 г.), че LCOE в някои проекти за вятърна и слънчева енергия е съпоставима с пределните разходи на „традиционните“ електроцентрали, които са на газ (CCGT) от 28 долара, за атомната енергетика 29 долара, а за въглищните електроцентрали – 41 долара за МВтч. Разбира се, става въпрос за чиста икономика, без да се взимат предвид субсидиите (данъчните облекчения, които има в САЩ за слънчеви и вятърни проекти). Ако се добавят и те, то тогава разликата в стойността между слънчевата и вятърната енергетика и традиционните мощности става още по-голяма.  

Изчисленията в доклада са базирани на основата на американски данни, където коефициентът за използване на установена мощност за слънчевите и вятърните електроцентрали е доста висок. В същото време не може да не се отбележи и високата стойност на капитала, посочена в доклада – 8 % за дългово финансиране и 12 % за собствен капитал, като трябва да се има предвид, че слънчевата и вятърната енергетика са много гъвкави по отношение на лихвените проценти.

Трябва да се има предвид, че Lazard изследва LCOE, стойността на единица енергия на микромащаб. В доклада обаче не се отчитат т.нар. разходи за интегриране на ВЕИ към енергийната система.

Пълният доклад и предположенията, на които стъпва Lazard може да прочетете на: https://www.lazard.com/media/451419/lazards-levelized-cost-of-energy-version-140.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща