IRENA очертава светло бъдеще за слънчевата фотоволтаична енергетика

Слънчевата енергетика ще продължи да се развива и ще играе основна роля до 2050 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
5085
article picture alt description

Международната агенция по възобновяема енергетика (IRENA) публикува докладът: Бъдещето на слънчевата фотоволтаична енергетика: развитие, инвестиции, технологии, интеграция към енергийните системи и социално-икономически аспекти“. (FUTURE OF SOLAR PHOTOVOLTAIC Deployment, investment, technology, grid integration and socio-economic aspects).

В докладът се разглеждат два варианта за по-нататъшно развитие на енергийния сектор. Първият се базира на настоящата политическа конюнктура (Reference Case), а вторият - на целенасочена политика за задържане на глобалното ниво на ниво под 2 градуса по Целзий към 2050 г. (REmap Case).

Слънчевата енергетика ще играе централна роля в преобразуването на енергийните системи и при двата сценария. Все пак, според сценария REmap за осъществяване на целите за климата, определени в Парижкото споразумение, ще има нужда от доста по-значителен ръст на фотоволтаичните мощности през 2050 г.

Разширяването на слънчевата енергетика според сценария REmap може да доведе до намаляване на емисиите с 4,9 гигатона СО2 през 2050 г. , което е около 21 % от пълното предотвратяване на емисиите. IRENA очаква също така, че слънчевата енергетика през това време ще е вторият по мащаб източник на електроенергия в света след вятърната енергетика и ще произвежда около 25 % от електроенергията.

Това ще изисква увеличаване на мощностите от 480 гигавата към края на 2018 година (по статистика на IRENA) до 2840 гигавата през 2030 година. През 2050 година, слънчевата енергетика трябва пък да нарасне до 8519 гигавата, което е 18 пъти повече в сравнение с края на 2018 година. Този резултат може да бъде постигнат при увеличаване на темповете на строителството на слънчеви мощности до 270 гигавата годишно през 2030 г. и до 372 гигавата годишно през 2050 г. За сравнение, според прогнозата на МАЕ през настоящата 2019 г. слънчевата енергетика ще се увеличи със 114 гигавата.  

Очакването на IRENA е, че през 2050 г. Азия ще продължи да доминира на пазара  с над 50 %  инсталираните мощности от слънчеви фотоволтаици, следвана Северна Америка – 20 % и Европа – 10 %. Годишните инвестиционни разходи във фотоволтаичните системи се оценяват на около 192 млрд. щатски долара през 2050 г. През 2018 г. те са били от порядъка на 114 млрд. долара. Относително малкия ръст на инвестициите при значително увеличаване на годишното строителство на слънчеви мощности се обяснява с по-нататъшното понижение на стойността на технологиите.

Освен това Международната агенция по възобновяема енергетика прогнозира и по-нататъшно понижение на разходите за слънчевите системи през следващите три десетилетия, което ще ги направи по-конкурентоспособни. Към 2030 г. капиталовите разходи може да се понижат до 340-834 долара за киловат, а през 2050 г. - до 165-481 долара за киловат. За сравнение, през 2018 г. средните капиталови разходи са били 1210 долара за киловат.

Настоящите осреднени разходи на електроенергията ще се понижат от сегашните 8,5 цента за киловатчас до 2-8 цента през 2030 година. Освен това се очаква, че още през следващата година слънчевата енергия ще може да се произвежда и при цена от 4,5 цента за кВтч (средно световно ниво). Неотдавнашните рекордно ниски цени според резултатите от търговете за слънчева енергетика в Абу Даби, Чили, Дубай, Мексико, Перу и Саудитска Арабия показват, че LCOE в размер от 0,03 долара за кВтч са възможни според различни национални условия“, се казва в доклада.

През 2050 г. IRENA очаква, че LCOE ще е в интервала от 1,4-5 цента за киловатчас слънчева енергия. Със спада на разходите, строителството на фотоволтаични електрически системи, финансирани с помощта на преки договори за покупко  продажба на електроенергия (PPA) ще стават все повече и повече привлекателни, което като цяло ще окаже положително влияние на пазара.

Агенцията очаква, че на големите, мащабните проекти ще се падат около 60 % от общо установените фотоволтаични електрически мощности в света през 2050 г.

Що се касае до технологичното развитие, от IRENA смятат, че класическите фотоволтаични електрически технологии ще останат двигател на пазара през следващите години. Другите технологии в този сектор все още се нуждаят от усъвършенстване.

В докладът си IRENA прогнозира също така, че броят на заетите в сектора на слънчевата енергетика в света ще се увеличи от настоящите 3,6 млн. до 11,7 млн. през 2030 г. и до 18,7 млн. през 2050 г.

Пълният доклад: https://irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2019/Nov/IRENA_Future_of_Solar_PV_2019.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща