IEEFA: Новите стандарти на ЕС за борба със замърсяването от въглища подбиват инвестициите в централите

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1022
article picture alt description

Новите стандарти за борба със замърсяването в Европейския съюз, които влизат в сила през 2021 г., показват как евтините електроцентрали за въглища вече няма да осигуряват възможност за купувачите да печелят бързо или да увеличат пазарния си дял, като оказват натиск върху продажбата на централите на услуги за бита, вместо инвеститори да ги затворят. Това казва в публикацията си Gerard Wynn, финансов консултант към Международният институт за енергетика и финанси (IEEFA).

Бизнес моделите на две фирми, базирани в Чехия, Sev.en Energy и EPH, досега се базираха на закупуването на евтини електроцентрали, работещи с въглища, като се изчислява рискът от избягване на правилата за замърсяване на въздуха, или по друг начин, така че,  да се извлекат пазарни плащания за капацитет или получаване на обезщетение за затваряне на централите, което ги прави изгодни за придобиване.

Преди две години  IEEFA направи преглед на стандартите за чист въздух, общоизвестни като BREF. Те обхващат емисиите от азотни оксиди, серни оксиди, живак и прах – идентифицирани са 108 броя въглищни централи, чиито емисии са над 40 % над стандартите и следователно са най-уязвими, пише още експертът.

В анализът си от 2017 г. посочихме, че новите стандарти биха могли да са катализатор за собствениците, така че да затворят съоръженията. Признахме обаче, че някои оператори на централи ще бъдат изкушени от удвояване на производството от въглища. Две години по-късно имаме микс от резултати. Ясно е обаче, че BREF (новите стандарти) увеличават рисковете пред собствениците на въглищните централи от целия европейски континент, смята Gerard Wynn.

Според него, инвеститорите от EPH и Sev.enEnergy може би са успели първо заради по-евтините плащания, но сега са изправени пред значителни разходи, заради BREF. През миналата седмица например, чешкото министерство на околната среда отхвърли заявлението за освобождаването от BREF (новите европейски стандарти от 2021 г. ) на Sev.en Energy за електроцентралата й Chvaletice, която е срез 108-те най-застрашени, идентифицирани през 2017 г.

Sev.en Energy управлява разполагаемост от 820 МW в третият по големина комплекс в Чешката република.   Sev.en Energy се ангажира да инвестира милиард крони (около 300 млн.долара) в рефинансиране за постигане на стандартите на BREF.

Друга фирма, базирана в Чехия, частна собственост, EPH, прие същата съмнителна бизнес стратегия. Преди три години EPH придоби активите на Vattenfall за лигнита (кафяви въглища).Vattenfall пък  като причина за продажбата подчертава риска от затягане на регулацията. През ноември 2017 г. EPH заведе съдебен иск, който в крайна сметка бе неуспешен срещу Европейската комисия, с който се иска отмяна на BREF. По този начин компанията  разкри стратегията си за заобикаляне на подобни регулации и намерението да спечели от закупуването на евтини, нежелани активи, е мнението на Gerard Wynn.

Друг купувач на стари въглищни активи е PGE от Полша, казва още експертът. Преди две години компанията придоби въглищни активи на EDF в Полша. Четири от придобиванията на  PGE са в списъка изготвен от нас (IEEFA) на застрашените централи, (тогава все още собственост на EDF). PGE така или иначе ги купи, като обяви, че ще затвори 450 MW в бивша електроцентрала на EDF, Rybnik, заради BREF. Това е разумен ход, но по-полезно би било да не ги купува.

PGE също следва двойната стратегия по отношение на въглищните централи, особено в Bełchatów, най-големият въглищен комплекс в Европа. Компанията използва пазара на капацитет на страната, за да финансира модернизирането по BREF, като по този начин повишава разходите за енергия за потребителите, допълва Gerard Wynn. Това според него е високорискова и скъпа стратегия. PGE заявява, че Bełchatów тази година ще загуби около 2 терават часа (TWh) от производството си в резултат на модернизиране на BREF.  Компанията казва, че ще преразгледа своя въглероден парк през 2025 г., когато плащанията за капацитет за въглища приключват, съгласно правилата на ЕС, което показва някакъв риск за активите.

В Испания действията на Endesa са пример за такъв риск. Endesa вече беше инвестирала в модернизиране по BREF в две електроцентрали, Litoral и As Pontes, преди да се замисли, но със закъснение, дава друг пример Gerard Wynn. И двете централи бяха в списъка на IEEFA от 2017 г. за заплашените централи. В следващия доклад Института препоръча да не се инвестира за удължаване на живота на тези две централи, като отбелязва големите възможности за възможности за възобновяема енергия в Испания, национално генериране на свръхпроизводство и стратегически различия със собственика на Endesa, Enel. Основната ни констатация е: „Вероятно инвестицията в Endesa ще се окаже спряна.“ , заявява Gerard Wynn.  

През май тази година Endesa потвърди, че компанията досега е инвестирала 77 милиона евро в модернизация по BREF в AS Pontes, от планираните 220 милиона евро. Endesa съобщи също, че вече е инвестирала повече  от 100 милиона евро в модернизации в Litoral. През септември обаче Endesa обяви, че ще затвори и двете централи по-рано. В зависимост от това кога точно ще се извършат тези затваряния, част от тези направени скоро вложения от 177 милиона евро ще бъдат пропилени, смята финансовият консултант.

Чрез Contrast, Гърция етапът за съществуването на лигнитните мощности: в списъка ни от 2017 г. има девет броя мощности, собственост на държавната комунална компания, PPC, като всички те предстои да бъдат затворени, пише още Gerard Wynn.

Когато публикувахме първия си доклад, казва експерта, цената на въглерода в Европа беше под 5 евро на тон емисии на въглероден диоксид. Днес тя е повече от 24 евро. В допълнение, към тези по-високи въглеродни разходи, EPH и Sev.en Energy са изправени и пред значителни капиталови разходи, свързани с BREF. Фирмите, освен това са социално безотговорни по отношение на съпротивата срещу новите стандарти за емисии по BREF. PPC трябва да затвори централите. Новите правила защитават местните хора от опасни замърсители, коментира още Gerard Wynn. Според автора трябва да се търсят други пътища за уреждане на социалните проблеми.

https://ieefa.org/wp-content/uploads/2017/05/Europe-Coal-Fired-Plants_Rough-Times-Ahead_May-2017.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща