EURELECTRIC: Влияние на COVID 19 върху клиентите и обществото

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1051
article picture alt description

Анализ на Института за енергиен мениджмънт

Кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, подчертава степента, до която модерните общества днес разчитат на електроенергията. Електричеството е изключително важно за работата на медицинското оборудване в болниците, гарантира навременното съобщаване на важна информация между правителствата и гражданите, позволява на милиони хора, които са ограничени в домовете си, да работят дистанционно или да пазаруват от сайтовете за електронна търговия.

Търсенето на електроенергия се повлия различно от коронавируса в различните пазари. В Германия например промените са минимални. Франция и Италия демонстрират значителен спад в търсенето от +/- 20%. Цените в рамките на ЕС спаднаха до около 20 €/MWh в повечето държави. Цените на въглеродните емисии са с около 40% по-ниски.

Като доставчици на основни услуги, всички компании имат протоколи и планове за минизиране на рисковете, чрез които осигуряват нормалната и непрекъсната работа на своите съоръжения и доставката на услуги.

Комуналните услуги са много бързи в предприемането на действия за изолиране и защита на работниците с критични функции за експлоатацията на съоръженията и виждаме, че до момента няма рискове по отношение на сигурността на доставките. От изключителна важност е обаче да се осигури безпрепятствено придвижване на ключовия персонал за проверка, експлоатация и поддържане на електроцентралите и мрежовите съоръжения.

Доставчиците на електроенергия работят ръка за ръка с правителствата в Европа, много от тях отлагат плащането на фактури за уязвими клиенти и малки предприятия, изправени пред сериозни затруднения. Редица енергийни компании в цяла Европа също са предприели доброволни инициативи в подкрепа на своите клиенти, като договорености за разсрочено плащане и временен отказ от действия за прекъсване на снабдяването при неплащания.

Въпреки че понастоящем няма непосредствено застрашаващи системата ситуации, енергийният сектор е естествено повлиян от ограниченията, въведени от правителствата на ЕС за борба с разпространението на вируса. Ниските борсови цени на енергията, правителствените интервенции и клиентите, които се затрудняват с плащанията на сметките неизбежно ще се отразят на балансите на ютилити компаниите.

Спасителните пакети, обявени от правителствата, обикновено са съсредоточени върху най-непосредствено засегнатите индустрии. За да се подкрепи устойчивото възстановяване, което е в основата на целите на ЕС в областта на климата, програмите за възстановяване и инвестициите трябва да бъдат насочени към инициативи, които могат да улеснят ускорената декарбонизация и електрификация.

В този контекст EURELECTRIC призовава националните правителства и институциите на ЕС да:

  • Помислят за допълнителни действия за по-голяма гъвкавост спрямо насоките и разпоредбите, когато това е необходимо, за да може специализираният персонал да пътува безпрепятствено за проверка, експлоатация и поддръжка на критични инсталации и да гарантира, че в контролните центрове и в централите остава достатъчно наличен персонал.
  • Вземат необходимите мерки, за да помогнат на енергийните компании да се справят с финансовия натиск, произтичащ от правителствените решения, за да имат възможност на свой ред да отложат плащането на фактури, когато това е необходимо и възможно
  • Гарантират, че европейските инвестиционни планове и програми за икономическо възстановяване са напълно съвместими с целите на ЕС в областта на климата и да подкрепят електрифицирането и декарбонизирането на икономиката на ЕС, като се насочат към инвестиции в технологии, критични за енергийния преход 

В доклада на EURELECTRIC е направен преглед на мерките в различните държави-членки на асоциацията, а на уебстраницата ѝ се поддържа секция с постоянно актуализирана информация от членовете ѝ за влиянието на кризата върху местните енергийни системи и пазари.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща