EastMed се превръща в Nabucco

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1182
article picture alt description

На Запад постоянно издигат проекти, които биха могли да се превърнат в алтернатива за руския газ на европейския пазар.

След откриването на няколко газови находища на шелфа на Източното Средиземноморие се появи проект за строителство на газопровода EastMed за доставка на газ за Европа. Ресурсите за осъществяване на този проект обаче са недостатъчно, а икономическата му целесъобразност е съмнителна. Това пише в своя анализ, публикуван от агенция Прайм Андрей Карабянц.

Въпреки „Газпром“

В края на февруари американската ExxonMobil обяви за откриването на голямото, според западните виждания, находище на природен газ, геоложките запаси от което са 141 – 277 млрд. куб м. Последното откритие на ExxonMobil, а също така откритите по-рано находища на газ в Източното Средиземноморие – израелските  Leviathan и Tamar, както и кипърските  Aphrodite и Calypso родиха проекта за строителството на газопровода EastMed.


Според съобщения на близкоизточните медии, до края на годината представители на правителствата на Италия, Гърция, Кипър и Израел трябва да вземат окончателно решение за строителството на EastMed, който ще се простира от находища на в Източното Средиземноморие до крайбрежието на Гърция и по-нататък до Италия.


Стойността на строителството на EastMed с дължина от 2200 км се оценява на 7,4 млрд. долара, според израелски източници.
Проектът вече е получил подкрепа от страна на структурите на Европейския Съюз, а също така от САЩ, тъй като се разглежда като източник на доставки на газ на европейския пазар, алтернативни на „Газпром“.

Брюксел и Вашингтон са обезпокоени от увеличаването на дела на руския газ на пазара на ЕС и растящото влияние на „Газпром“, който се разглежда като „оръжие на Кремъл“. По данни на Eurostat, в край на 2019 г. дела на руския газ във вноса на ЕС би достигнал 40,6 % в сравнение с 38,5 % година по-рано. „Газпром“ е най-големият доставчик на европейския пазар, което предизвиква недоволство сред антируските политици в Брюксел.
Според съобщение на израелските медии, ЕС вече се е съгласил да задели 100 млн. долара за разработка на технико-икономическата обосновка на газопровода EastMed, ако проектът бъде признат за „жизненоважен“ за обезпечаване на енергийната сигурност на Европа, то той може да получи финансиране от бюджета на ЕС.

Вашингтон разглежда „Газпром“ като конкурент на американските производители на втечнен природен газ (LNG)
 на световния газов пазар, затова подкрепя всички проекти, насочени срещу интересите на руската компания. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео взе участие в последната среща на държавните глави на правителствата на Израел, Кипър и Гърция, на който за пореден път се обсъжда въпросът за целесъобразността от строителството на EastMed. Присъствието на Помпео трябваше да демонстрира подкрепа на проекта от страна на Вашингтон.

Съмнителна целесъобразност

Критици на проекта смятат, че строителството на EastMed е икономически нецелесъобразно, тъй като ресурсите, които притежават Израел и Кипър не могат да осигурят надеждни доставки на газ за Европа в разстояние на продължителен период. Освен това, редица експерти са уверени, че оценката на стойността на EastMed е занижена, тъй като не се вземат предвид напълно техническите усложнения, които ще възникнат при неговото строителство.

Началната пропускателна мощност на EastMed е общо 10 млрд. куб м/г. Предполага се, че в бъдеще тя може да бъде увеличена до 20 млрд.куб м/г. За това обаче е необходимо да се разшири ресурсната база, тъй като запасите от газ на шелфа на Израел и Кипър са недостатъчни.

В началото се предполагаше, че  Leviathan – най-голямото находище на шелфа на Израел е от над 600 млрд. куб м, но след това в израелския Кнесет се разрази скандал във връзка с преднамерено завишените запаси от находището с 20 %. По оценка на израелски експерти,  Leviathan може би съдържа от 450 до 500 млрд. куб м газ. Tamar вече е в експлоатация и добиваният газ постъпва до потребители от Израел, а също така и Йордания в съответствие с дългосрочни споразумения.

Запасите от  Aphrodite също бяха преразгледани в посока понижение и се оценяват на 129 млрд. куб м Calypso и находището, неотдавна открито от ExxonMobil може да съдържат до 500 млрд. куб м, но тези запаси изискват потвърждение.

Привържениците на EastMed се надяват да привлекат в проекта Египет, който може да стане нето експортьор на газ, благодарение на откритото и бързо усвоявано находище Zohr.


Едва ли може да се разчита на Египет

За правителството на стомилионният Египет висш приоритет е осигуряване на бързо растящото търсене от страна на населението и промишлеността на страната на енергоносители – на първо място на природният газ, който се използва за мощностите за електроенергия.

В край на миналата година в Египет със съдействието на Siemens бе завършено строителството на три големи топлоелектроцентрали с мощност от 4,8 ГВт всяка, на която се използват уникални парогазови турбини. Производството на тези централи осигурява нуждите на 45 млн. души, живеещи в столицата и крайбрежието на Средиземно море, включително Александрия. Електроенергия се доставя и за икономическата зона на Суецкия канал, която трябва да стане център за развитие на националната промишленост.


Египетските медии сравняват строителството на трите ТЕЦ със знаменитите пирамиди в Гиза.  Дори гордостта на египетската енергетика – Асуанската хидроенергийна централа е в състояние да осигури едва 2,1 ГВт електроенергия, което е 2,3 пъти по-малко от едната ТЕЦ.

Независимо от пробива в енергетиката, Египет може да се сблъска с дефицит на електроенергия още през следващите години. Изграждането на „Голямата язовирна стена на етиопското възраждане” на Синия Нил (или „Великото етиопско водохранилище на възраждането” (ВЕВВ)

наближава завършване, което ще доведе до намаляване на  водохранилището на Асуанската водноелектрическа централа и ще намали производството на електричество с около 40 %. Краят на строителството е планиран за 2022 година. В тази връзка нараства значението на изградените ТЕЦ, чиято експлоатация зависи от безпроблемно снабдяване с природният газ, добиван в Zohr.


Към настоящият момент вътрешното търсене на газ в Египет се оценява на 6,2 млрд. куб фута на ден, то ще нарасне до 7 млрд.куб фута на ден през 2020 г. и до 9 млрд.куб фута на ден през 2021 г., според плана за развитие на националната икономика.

По данни на държавната египетска компания EGAS, благодарение на разработката на Zohr, се очаква, че през следващата година добивът на газ в страната ще достигне 7,5 млрд. куб фута на ден, в сравнение с 6,8 млрд. куб фут сега. От EGAS са уверени, че Zohr ще може да компенсира спада на добива от вече развитите находища и ще осигури растящите нужди от газ.
Египетското правителство не смята да насочва газ, добиван от Zohr за натоварване на газопровода EastMed, за да гарантира икономическата целесъобразност от неговата експлоатация. Ако добивът на газ в страната върви с изпреварващи темпове, то излишъците ще отиват за двата LNG-завода в страната, които заради дефицита на газ бяха спрени през 2013 г. Съществуват също така планове за използване на натоварването на тези заводи чрез гаа, добиван на шелфа на Израел и Кипър.

Delek и Noble разпродадоха газа

Израелската компания  Delek Drilling и американската Noble Energy  подписаха договор на стойност 15 милиарда долара за доставка на египетската компания   Dolphinus Holdings на 64 млрд. куб м газ в разстояние на 10 години. Доставките на израелски газ трябва да започнат още през тази година.  Delek Drilling и Noble Energy разработват заедно находищата Tamar и Leviathan. В края на миналата година компаниите придобиха за 518 млн. долара 40% дял в газопровода от Израел за Египет, който дава възможност за осъществяване на доставките на газа, добиван на израелския шелф. Президентите на двете компании неведнъж заявяват намерението си да използват Египет като хъб (разпределителен център) за експорта на израелски газ.

През 2016 г. Delek и Noble сключиха споразумение на стойност 10 млрд. долара за доставка в разстояние на 15 години на 45 млрд. куб м газ за Йордания.

Освен това партньорите имат задължения пред израелски енергийни компании, търсенето, от които расте бързо. По данни на министерство на енергетиката на Израел, през миналата година потреблението на газ в страната е било около 11 млрд. куб м, но през 2030 г. се прогнозира увеличение от почти два пъти. Според решения на израелското правителство, растящото търсене на газ трябва да се осигури от собствени ресурси, които са съсредоточени в находищата Leviathan и Tamar.


Голяма част от израелския газ вече е продаден – на Близкия Изток, а не на Европа.

EastMed все повече напомня Nabucco – проектът за строителството на газопровод от Туркмения и Азербайджан за страните от ЕС. Около Nabucco също имаше много шум, но газопровода така и не бе построен. Участниците в проекта понесоха сериозни загуби, които никой не им възстанови. 

 

 

3е-news публикува различни становища, с цел постигане на максимална информираност по различни проекти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща