Covid-19 заплашва да спре американския бум на шистов петрол през следващите години

До средата на май общото производство на петрол в САЩ е спаднало до 11.5 милиона барела на ден, според данните на Агенцията за енергийна информация (EIА) към Министерството на енергетиката на САЩ

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
540
article picture alt description

Добиващите шистов петрол американски компании допринесоха съществено САЩ да станат най-големия производител на петрол в света, като удвоиха добива на суровината от шисти за последното десетилетие, а по-рано тази година достигнаха рекордните 13 милиона барела средно на ден. Вероятно ще минат години, ако изобщо някога отново достигнат такива обеми, прогнозира „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) в изданието си от неделя, 24 май.

Това е преобладаващото мнение на мениджърите на компаниите за добив и преработка на петрол и природен газ, както и на експерти, които казват, че коронавирусната пандемия ще намали броя на компаниите за добив на шистов петрол и много малко ще оцелеят.

Но и преди да се разрази пандемията Covid-19, която силно ограничи глобалното търсене на петрол, компаниите, които добиват шистов петрол бяха принудени да затварят находища и да ограничават дейността си, тъй като се бореха за приходи при спадащо търсене на суровината, а инвеститорите бяха разочаровани от сектора, като ограничаваха достъпа на компаниите до капиталовите пазари.

Въпреки че цената на американския лек суров петрол (WTI) вече е над 33 долара за барел, всички прогнози сочат, че производството на петрол в САЩ ще подлъжи да намалява, тъй като компаниите не разкриват нови кладенци, защото свободните им средства са ограничени. Без инвестиции в нови кладенци, добивите на много щатски компании ще намалее с 30-50% само за една година, предупреждава консултантската компания Wood Mackenzie.

Компаниите, добиващи шистов петрол, драстично ограничиха своите бюджети за сондажи през настоящата година, като 15-те най-големи по пазарна капитализация вече са намалили разходите си средно с 48%, показва проучване на WSJ.

Последните данни на специализираната в областта на петрола американска консултантска компания Baker Hughes показват, че броят на действащите петролни и газови съоръжения за добив в САЩ намалява за 11-та поредна седмица. Само през отминалата седмица, завършила на 22 май, те са намалели с 21 брой, до общо 318. Това е минималният брой на действащите съоръжения за добив в цялата история на САЩ, откакто се извършват подобни наблюденията от 40-те години на миналия век.

Според Агенцията за енергийна информация (EIА) към Министерството на енергетиката на САЩ, в средата на май общото производство на петрол в САЩ е спаднало до 11.5 милиона барела на ден. От EIA очакват добивите на суровината в страната да се понижи до около 10.8 милиона барела на ден в началото на следващата година, което е с близо 3 милиона барела по-малко от прогнозата, направена през януари тази година за общо 13.5 милиона барела на ден.

Вижте още по темата за петролния пазар:

Петролът поскъпва

Китай през 2020 г. ще увеличи вноса на петрол с 2 % предвид ниските цени

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща