CNBC: Предизвикващият спорове руски газопровод за Европа ще се появи скоро. Защо е важно това

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1274
article picture alt description

Както съобщиха анализатори в интервю за телевизия CNBC в четвъртък, строителството на предизвикващият спорове газопровод за Европа ще бъде завършен в разстояние на няколко месеца, независимо от свирепото противопоставяна от страна на САЩ и разногласията в Европейския съюз.

В сряда, след няколко месеца забавяне, датската енергийна агенция обяви, че разрешава строителството във водите на Дания на подводния газопровод „Северен поток 2“, който осигурява на Русия възможност за доставка на газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Това решение се превърна в удар за САЩ, опитващи се да попречат на завършването на руския проект след нееднократни предупреждения за това, че ще увеличи зависимостта на Европа от руски енергоносители.

„Радваме се, че получихме съгласието на Дания за строителството на газопровода „Северен поток 2“, заяви в сряда официалният представител на компанията Nord Stream 2 AG Samira Kiefer Andersson. „Ще продължим конструктивното си сътрудничество с датските управляващи за завършване на строителството на тръбопровода“, добави Andersson.

„Северен поток 2“ е газопровод от Русия за Германия през Балтийско море, строителството, на който се осъществява към настоящия момент. Новият газопровод ще минава паралелно на вече построеният „Северен поток“ и ще осигури възможност за удвояване на обемите на доставяният по дъното на Балтийско море газ до 110 млрд. куб м годишно.

Строителството на газопровода, който трябва да бъде въведен в експлоатация в началото на 2020 година по предварителни данни ще струва 9,5 млрд.евро (10,5 млрд.долара). Както се казва на сайта на проекта „Северен поток 2“, газопроводът е „изгоден за цяла Европа, включително и за милионите потребители от гледна точка на намаляване на цената на енергоносителите“.

Много обаче са скептични към това, че привържениците на проекта се ръководят изключително от икономически съображения.

Неотдавна тази година, управляващите в САЩ заплашиха с въвеждане на санкции по отношение на компаниите, които участват пряко в газопровода, въпреки че няма никакви признаци за това, че Белият дом ще изпълни заплахите си.

 

„Огромна грешка“

През юни президента Доналд Тръмп предупреди, че Германия прави „огромна грешка“, разчитайки на газопровода и предупреди, че проектът „в действителност превръща Германия в заложник на Русия“.

САЩ са твърдо убедени, че „Северен поток 2“ заплашва енергийната и национална сигурност на европейските й съюзници, тъй като дава на Русия възможност за засилване на контрола над енергийното снабдяване на региона. Смятат също така, че тъй като строителството на газопровода е пред завършване, Белият дом запазва всичките си варианти сред дневния си ред.

„Проектът е много деликатен в политически план, поради това, че противопоставя на икономическите интереси на Европа по-широките геополитически и стратегически интереси на Европа“, каза в интервю по телефона за телевизия CNBC Kristine Berzina, старши научен сътрудник към Германския фонд Маршал в Брюксел.

Несъгласие със „Северен поток 2“ изразяват не само САЩ. Против проекта открито се обявяват Полша, Латвия и Литва, които граничат с Русия, а също и Франция.

На въпрос дали през тази седмица са се появили обстоятелства, които са променили последната сериозна пречка за строителството на „Северен поток 2“, Berzina каза „Да. Именно този участък от газопровода не е бил предвиден за полагане по Балтийско море“ „Фактически газопроводът скоро ще се появи“.

 

Поле на политически битки

За големите световни експортьори на енергоносители и особено, когато става въпрос за природен газ, ЕС, в състава, на който влизат 28 държави с население около 512 млн. души, е своего рода важен пазарът и полето на политическите битки.

Президентът на Русия Владимир Путин приветства решението на Дания да разреши строителството на газопровода в териториалните си води, за което съобщи в сряда енергийната агенция на Дания, след което каза, че газопроводът отговаря на интересите на Европа.

Близо ден по-късно, след като Дания взе това решение, президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че тази стъпка ще отслаби Европа и ще засили Русия.

„Единствената причина за строителството на този газопровод е желанието „да се заобиколи Украйна“, каза в интервю по телефона за телевизия CNBC Timothy Ash , старши анализатор за развиващите се пазари от компанията Bluebay Asset Management.

„Бих се изненадал ако САЩ не наложа санкции във връзка със „Северен поток 2“, тъй като се стремят да се утвърдят на европейския газов пазар чрез експорт на LNG (втечнен природен газ)“, добави Ash в аналитична бележка.

Русия отдавна е основен източник и доставчик на природен газ на пазара в Европа, но САЩ разчитат да предизвикат Русия към конкуренция, увеличавайки доставките  на американски LNG, правейки съхранението и транспортирането по-лесни.

„Тръмп е много проруски президент. Но единствено доста  агресивната позиция, която зае по отношение на Русия е позицията за „Северен поток 2“.

Някои американски конгресмени са против руския проект заради напълно обоснованите опасения по повод Украйна, каза Ash, но за американския президент това е „само икономически въпрос“.

Sam Meredith,

по CNBC

Оригиналът на публикацията: https://www.cnbc.com/2019/10/31/nord-stream-2-a-russian-led-gas-pipeline-in-europe-will-soon-exist.htm

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща