2021: Нова решаваща година за европейските климатични амбиции

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1168
article picture alt description

Политиката в областта на климата отново ще заеме централно място в ЕС през 2021 г., като се очаква Европейската комисия да внесе мащабен пакет от зелени закони през юни. Това ще се случи преди срещата на върха на климата на ООН COP26 в Глазгоу и да завърши една година, изпълнена с важни етапи за европейската политика за климата през декември.

Първо, законодателите на ЕС ще трябва да финализират климатичната цел на блока за 2030 г., с цел да насочат общността към постигане на нетни нулеви емисии до средата на века, коментира Euractiv.

Докато лидерите на ЕС болезнено се споразумяха за целта за намаляване на парниковите газове с 55% след нощна среща на върха на мъчителни преговори през декември, сега те ще трябва да убедят Европейския парламент, който има еднаква дума по въпроса и настоява за по-амбициозен 60% цел.

И двамата трябва да се споразумеят за окончателна цифра, преди новата цел на блока за 2030 г. да бъде включена в нов европейски закон за климата, а преговарящите в Парламента вече са изтеглили червените си линии преди преговорите.

Ако страните-членки на ЕС не изглеждат готови да отстъпят за целта от 55%, която повечето от тях считат за максимална, ще трябва да направят отстъпки пред Парламента по други аспекти на законодателството в областта на климата. Те могат да включват създаването на независим научен орган за наблюдение на съответствието на законодателството на ЕС с климатичните цели на блока или санкции за държави от ЕС, които нарушават правилата.

Готови за 55

Но колкото и да е важно, финализирането на европейския закон за климата ще бъде само предястието за това, което обещава да бъде супер година за политиката на ЕС в областта на климата.

„Това, което правим от сега до срещата COP в Глазгоу, вероятно ще бъде по-важно от това, което всъщност се случва на COP“, каза Брук Райли, ръководител на отдел „ЕС“ в Rockwool, водещ световен производител на строителни изолационни материали. „Ще има отвратителна, но много важна работа през следващите месеци, тъй като Комисията подготвя своята оценка на въздействието за законодателството, свързано с целта за намаляване с 55 на сто на вредните емисии“, каза той пред EURACTIV.

„Готови за 55“ (Fit for 55) е име,то което ЕК използва за масивния пакет от законодателство на ЕС, който тя подготвя да внесе през юни с цел да приведе европейските закони в съответствие с новата климатична цел на блока за 2030 г. Почти всеки закон на ЕС за енергетиката и климата ще бъде преразгледан като част от пакета, вариращ от директивата за възобновяемите енергийни източници до законодателството на ЕС, засягащо данъчното облагане на енергията, и короната на политиката на ЕС в областта на климата - Схемата за търговия с емисии, която регулира най-големият световен пазар на въглеродни емисии.

„Казано по-просто, всичко ще бъде поставено на масата през следващата година“, каза Манон Дюфур, ръководител на офиса в Брюксел в E3G, мозъчен тръст за климата и околната среда. „Комисията е настроена да прекрои ключови политики в областта на климата, чистата енергия, мобилността и конкуренцията, като същевременно управлява възстановяването от кризата с COVID-19, определя политически чувствителни търговски политики, предефинира отношенията с международните си партньори и определя глобални стандарти за зелено финансиране. ”, добави експертът.

Част от пакета ще включва „оценки на въздействието“ - или изчерпателни анализи на разходите и ползите - които изпълнителната власт на ЕС трябва да представи при всяко голямо законодателно предложение. Те съдържат оценки за въздействието на законодателството върху икономическия растеж или създаването на работни места и като такива имат голямо влияние върху създаването на политики.

Riley от Rockwool каза, че „от големия брой промени, който ни очакват може да  определи всичко за достатъчно амбициозно законодателство: това е спящият гигант на климата и енергетиката през 2021 г.“. Според Дюфур пакетът „Готови за 55“ ще задържи преговарящите - както и бизнеса, лобистите със специален интерес и неправителствените организации - през следващите години, но също така носи риск. Причината е, че преговарящите в ЕС се борят с хиляди страници законодателни предложения и технически детайли, а рискуват да пропуснат по-голямата картина, предупреди тя.

„Всички участващи страни - лица, вземащи решения, както и влиятелни лица - ще направят добро, ако следят как се движи топката. Целта е да се постигне общоевропейски, бърз и справедлив преход към климатична неутралност. Няма място за грешен избор или половинчати решения ”, каза Дюфур.

Индустриална политика и въглероден данък на границата

Пакетът „Готови за 55“ ще съдържа и съвсем ново допълнение към арсенала на политиката на ЕС в областта на климата: дългоочакваният механизъм за корекция на въглеродните граници, който има за цел да възстанови равни условия между европейските индустрии и производителите в други части на света, които не са изправени пред същите разходи за въглеродни емисии.

Но тук има много подводни камъни. Въвеждането на новата мярка при спазване на правилата на Световната търговска организация и избягване на нова търговска война с Китай или САЩ ще бъде ключов тест за ЕС, тъй като той прилага новата си схема за въглеродни граници.

Всъщност европейското индустриално възраждане - водено от зелените и цифровите преходи - е една от основните цели на Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен. Като част от това, изпълнителното ръководство на ЕС подготвя изчерпателна актуализация на европейската рамка на политиката за държавна помощ и конкуренция през четвъртото тримесечие на годината.

„Като се има предвид, че това е до голяма степен изключителна компетентност на ЕС със силни изпълнителни правомощия от Комисията, очаквайте голяма част от това да бъде под формата на насоки на Комисията, а не на закони“, каза Матиас Бък, ръководител на европейската енергийна политика в Agora Energiewende, немски мозъчен тръст .

„Така казано, политическото послание е ясно и важно: актуализирането на европейските правила за държавна помощ и конкуренция в светлината на новите европейски закони за климата и енергетиката показва безпрецедентен апетит за политическа последователност от страна на сегашното ръководство на Комисията и промяна на парадигмата в ролята на пазарите ," отбеляза той.

Планове за възстановяване

Друг ключов момент за политиката в областта на климата през 2021 г. е свързан с националните планове, които държавите-членки на ЕС трябва да представят на Европейската комисия, преди да им бъде позволено да се възползват от Фонда за възстановяване на блока на стойност 750 милиарда евро, който бе създаден заради пандемията на коронавируса.

„Изключително важно е държавите-членки да използват възможността да подготвят възможно най-много инвестиции в опазването на климата и прехода на чиста енергия“, каза Бък.

Приоритетите са многобройни и включват поетапно премахване на въглищата, ускоряване на внедряването на възобновяема енергия и мрежова инфраструктура, както и обновяване на сградния фонд в Европа и въвеждане на инфраструктура за електрическа мобилност.

През декември държавите-членки на ЕС се споразумяха да заделят 37% от фонда за възстановяване за зеления преход. И целият бюджет от 1,1 трилиона евро за следващите седем години (2021-2027 г.) също ще трябва да следва принципа „Не нанасяй значителна вреда“, който забранява инвестициите във изкопаеми горива и други технологии, за които се смята, че противоречат на екологичните цели на блока.

Бък обаче предупреди за все още малката способност на държавите-членки да се придържат към правилата на ЕС за зелени разходи, „предвид много високия натиск за бързо изразходване на средствата от ЕС, за да се даде възможност за икономическо възстановяване на Европа“.

Германските избори: зелена вълна на хоризонта?

Преди да приключи годината с COP26, тя ще види друг важен политически крайъгълен камък за европейската политика в областта на климата: германските избори. „Следващата година Германия вероятно ще бъде много по-навътре и почти липсва на европейско ниво, докато продължават изборите и коалиционните преговори“, каза Манон Дюфур.

Но докато Германия играе важна роля за прокарването на европейския зелен договор на ниво ЕС, сегашната управляваща коалиция от социалдемократи (SPD) и консерватори (CDU / CSU) не успя да води по-амбициозни климатични политики у дома.

Бък прогнозира, че „ускоряването на климатичната политика ще бъде основен въпрос на предстоящите национални избори“, което може да доведе до това, че Партията на зелените, водена от Аналена Баербок и Робърт Хабек, ще бъде на второ място, според настоящите социологически проучвания.

„По този начин Зелената партия може да бъде в състояние да си партнира или с ХДС / ХСС, или със СПД / Die Linke, за да формира ново коалиционно правителство. Така е много правдоподобно бихме могли да видим енергичен тласък на следващото германско правителство за ускоряване на енергийния преход на Германия “, смята Бък.

Дюфур се съгласи и добави, че европейската икономическа сила може да е на ръба на зелена вълна, която може да има трайни последици за европейската политика в областта на климата. „Германия вероятно ще се върне с гръм и трясък, след като бъде сформирана - потенциално по-зелена - коалиция, точно навреме за преговори по пакета„ Готови за 55 “, каза тя.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща