Николай Илиев, ЕСО: След обединението на пазар „в рамките на деня“ идва ред на пазарното обединение „ден напред“

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
4481
article picture alt description

През тези 15 години, когато либерализацията на електроенергийния  пазар се извършваше гръбнакът беше именно Електроенергийният системен оператор.  Това подчерта представителят на дружеството Николай Илиев в изказването си на форума посветен на 15-годишнината от либерализацията на електроенергийния пазар, организиран от специализираното списание „Ютилитис“ (15 години либерализация на електроенергийния пазар – пътят напред).  В частност, освен ретроспекцията на това, което компанията е осъществила през годините за целите на либерализацията на електроенергийния пазар, той представи следващите стъпки, които предстоят да се случат, включително и по отношение на  обединение на пазарите със съседните страни и разбира се, на проекта обединен енергиен пазар.

Само преди дни в рамките на планираното регионално, а впоследствие и европейско енергийно обединение, страната ни се присъедини към „пазар в рамките на деня“. Вече предстои и следващият етап на обединението в сегмента „пазар Ден напред“. В момента представители на България, включително изпълнителните директори на ЕСО и БНЕБ са на посещение в Румъния, за да преговарят и за обединение на пазарите в този сегмент. Както е известно, за да се случи това е необходима физическа граница. За България това е границата с Румъния. По искане на българската страна ЕК е поставила съвсем неотдавна условие двете страни да преговарят и да направят съответните стъпки и обединението в сегмента „Пазар Ден напред“ да се случи колкото се може по-скоро.

На практика реалните стъпки вече дават своите резултати. До 29 ноември 2019 българската и румънската страна трябва да съгласуват пътна карта за пазарно обединение в сегмента „ден напред“, като нов двустранен проект, който ще се реализира в рамките на MRC (Multi-Regional Coupling) и разширението му към нови граници. Това се случва десет дни след вече осъщественото обединение „в рамките на деня“ и независимо, че както отбелязват експертите процесите за обединение текат в обратен ред. Защото навсякъде досега се случва първо обединение на пазар „ден напред“, а след това „в рамките на деня“.

Пазарите в Югоизточна Европа  ЮИЕ са фрагментирани,, сравнително малки и на различен етап на развитие, и мат регулирани сегменти и дружества с господстващо положение. Борсови пазари не функционират навсякъде., отбеляза Илиев, като обърна внимание на различното политическо, икономическо и съответно пазарно ниво в електроенергетиката, на което се намират съответните страни. Не навсякъде има енергийни борси и съответно не навсякъде има и ценови сигнали, отчете той.

Регионът включва държави, членки на ЕС, които са задължени да прилагат Европейското законодателство  и страни, които още не са членки. В почти всички се наблюдава положително развитие, особено по отношение на промяна на пазарни модели. Разработват се нови нормативни изисквания и се предприемат се действия по въвеждане на изискванията на Европейските регламенти в националните законодателства, отбеляза Илиев, правейки преглед на настоящата ситуация на енергийните пазари и в частност на напредъка на различните страни при енергийните пазари.

Той отчете, че основният приоритет за страните от Югоизточна Европа е развитието на „пазар Ден напред“ в отделните пазарни зони и реализиране на пазарно обединение за ден напред. Държавите от регион „Югоизточна Европа“.

Страните, които не са членки на ЕС: Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово, подписаха през 2016 година Меморандум за сътрудничество за координирани действия по интегриране на електроенергийните си пазари.
ЕСО, Българска независима енергийна борса и КЕВР се присъединиха към инициативата за подпомагане процеса по създаването на интегриран пазар за ден напред в регион „Югоизточна Европа“, посочи Николай Илиев, като впоследствие очерта и перспективите за обединението на пазарите в сегмента „Ден напред“ на база на подписаните споразумения със съответните институции за тази цел. Споразуменията са в сила от 28 март 2019 г., уточни той.

Пазарното обединение за ден напред ще бъде реализирано чрез обединение на двата региона MRC (Multi-Regional Coupling)  и 4MMC –регионалното обединение 4MMC (4M Market Coupling) и последващото им разширение към нови граници., стана ясно от обяснението на Илиев.
 
Представителят на ЕСО припомни, че инициативата Multi Regional Cupling  е от 2014 г., с няколко разширения оттогава. Към момента обединението обхваща 21 държави, ефективно обединени в общ пазар за ден напред, който покрива над 85% от Европейската консумация на електроенергия.

Инициативата 4 MMC  (4M Market Coupling) е от 2014 г., също с няколко разширения оттогава, каза още Илиев, като допълни, че сега  обединението обхваща 21 държави, ефективно обединени в общ пазар за ден напред, който покрива над 85% от европейската консумация на електроенергия.

Експертът от ЕСО направи преглед и по отношение на пазарното  обединение „Ден напред“, като уточни, че през октомври тази година на среща между  Европейската комисия, регулаторите, пазарните и борсови оператори на България, Румъния и Гърция за ускоряване на проектите за пазарно обединение по българо-румънската и българо-гръцката граници е решено ускоряване на процеса по обединението.

До 29 ноември 2019 българската и румънската страна трябва да съгласуват пътна карта за пазарно обединение за ден напред, като нов двустранен проект, който ще се реализира в рамките на MRC и разширението му към нови граници.

Нещо повече, експертът от ЕСО анонсира и новата амбиция – включване в проекта IBWT, т.е. продължаване в посока италианската граница.

Операторите на преносни мрежи и пазарните оператори на България и Гърция, с подкрепата на регулаторните органи на двете държави – КЕВР и RAE, отправиха искане за включване на българо-гръцката граница в проект IBWT за обединение на италианските граници към общия европейски пазар за ден напред. Проведена е и първата телефонна конференция, инициирана от регулаторните органи на Италия, Гърция и България. Предстои разглеждане на искането от Надзорния комитет на IBWT, заяви Николай Илиев.

В рамките на презентацията си представителят на ЕСО посочи също така, че на 25 октомври тази година е проведена и втора телефонна конференция, като вече се очаква и  положително становище от регулаторите на държавите в IBWT   и успешно стартиране на проекта.

Николай Илиев отчете и напредъка по обединението на пазарите на България и Северна Македония, като припомни и подписаният през 2018 г. от ЕСО, БНЕБ и КЕВР Меморандум за стартиране на проект за обединение на пазарите на двете страни, включително и ангажиментите на съответните министерства.

Успешното реализиране на проекта е обвързано от създаването на борсов оператор в Македония, приемането на правила за работа на организирания борсов пазар, което е предпоставка за реализирането на пазарно обединение на българо-македонската граница, отбеляза той. Експертът отбеляза също така, че в Македония от известно време вече има електроенергийна борса, което улеснява процесът по обединение.

През 2018 г. ЕСО предприе активни действия за обединение на националните електроенергийни пазари на Албания, Македония и България в съответствие с европейския целеви модел посредством имплицитно разпределение на трансграничните преносни способности. През м. март 2019 г. е подписан Меморандум за сътрудничество между преносните оператори на трите държави (EСО, МEPSO и ОST), каза още Илиев.


Представителят на ЕСО не подмина и свършеното от дружеството по осъществяването на пазарното обединение „в рамките на деня“. Припомняме, че обединението в този сегмент стартира буквално преди дни, а страната ни се присъедини в рамките на т.нар. втора вълна.
Първият етап стартира през м. юни 2018 г. и обхваща 14 държави. България е част от втората вълна на присъединяване, чрез българо-румънска граница, която успешно стартира на 19 ноември, каза Илиев.

Системата XBID свързва локалните системи за търговия на преносните и пазарни оператори и наличните трансгранични преносни способности за разпределение в рамките на деня, ,они той, като допълни, че посочената система XBID съдържа три модула:

Модул за управление на капацитетите-CMM Capacity Management Module
Модул за управление на офертите –SOB Shared Order Book
Модул за резултатите от търговията в рамките на деня –SM Shipping Module

В рамките на презентацията, представителят на ЕСО датира и ключовите събития до деня на обединението „в рамките на деня“, но най-важното според него е, че реално вече текат процесите по обединението на пазарите в сегмента „ден напред“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща