МАЕ: След кризата COVID-19 енергийният сектор ще се различава значително от този, който бе по-рано

Експертите от Международната агенция по енергетика прогнозират срив на глобалното търсене на енергия през 2020 г. заради коронавируса

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1174
article picture alt description

Пандемията COVID-19 е сама по себе си най-големият шок за световната енергийна система за повече от седем десетилетия. След излизането си от кризата, предизвикана от коронавируса, енергийният сектор ще се различава съществено от този, които бе преди. Това коментира в поредния си доклад  Международната агенция по енергетика (МАЕ) -  Global Energy Review. Документът, който разглежда състоянието и перспективите пред глобалния енергиен сектор през 2020 г. прогнозира най-големия спад в търсенето на енергия в резултат на най-големия шок в света от Втората световна война насам.

Настоящият спад на търсенето на енергия ще задмине последствията от финансовата криза през 2008 г. и ще доведе до рекордно понижение на емисиите от въглерод – почти с 8 %. Това ще се дължи на безпрецедентните условия на криза в икономиката и здравеопазването, заради която се наблюдава рязък спад на търсенето на почти всички видове горива, особено на нефта, въглищата и газа.

В същото време в доклада се отбелязва, че производството на електроенергия на основата на ВЕИ расте и съответно се променя пропорцията на енергийните баланси. „Засега е още рано да се определят дългосрочните последствия, но енергийният сектор, при излизането си от тази криза ще е различава значително от този, който бе по-рано“, заявява изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

В доклада се прогнозира, че търсенето на енергоносители през 2020 г. ще спадне с 6 %, което е седем пъти повече от световната финансова криза през 2008 г. В абсолютно изражение, понижението е безпрецедентно – все едно, че от световната статистика е напълно зачеркната Индия, която е третата по големина страна потребител на енергия в света.

Най-значително понижение на търсенето се очаква в страните с развита икономика. Така например според прогнозата , търсенето в САЩ ще се понижи с 9 %, в Европейския съюз с 11 %. Окончателното влияние на кризата в значителна степен ще зависи от продължителността на твърдите мерки за задържане на разпространението на коронавируса.

Според МАЕ например, всеки месец от световните мерки за ограничение (заради коронавируса), на нивото ,наблюдавано в началото на април при пълно блокиране понижава годишното световно търсене на енергия средно с 20 % или с над 1,5 % на годишна база.

Мерките, свързани с изолацията според МАЕ са довели до значително намаление на потреблението на електроенергия и в частност върху  енергийния микс.

Значително е намаляло световното потребление на електроенергия. „Нивата и моделите на потребление в делнични дни ще изглежда така, както в неделните преди кризата. През 2020 г. търсенето на електроенергия в света ще се понижи с 5 %, а в някои региони и с 10 %, което е най-големият спад от времето на Великата депресия през 1930-те години.

От МАЕ дават пример с първото тримесечие на настоящата година. „Глобалното търсене на електроенергия намаля с 2,5% през първото тримесечие на 2020 г., въпреки че в повечето страни предприетите мерки свързани с изолацията бяха в сила по-малко от месец. Китай беше първият, който предприе мерки за ограничаване, в средата на януари и изпита най-голямото намаление на търсенето в света през първото тримесечие на 2020 г. от 6,5%. Ефектът от мерките бе по-малък в други части на света, където ограниченията започнаха през март и бяха въведени постепенно. Търсенето на електроенергия спадна с 2,5% до 4,5% в Европа, Япония, Корея и Съединените щати през първото тримесечие на 2020 г. спрямо Q1 2019, не само заради Covid-19, но и защото времето през януари и февруари беше по-меко, отколкото през 2019 г.

В същото време мерките, свързани с карантината ще доведат до ръст на ролята на нисковъглеродните източници на електричество, включително слънчевата ,вятърната енергетика , хидроенергетиката и мирният атом. През 2019 г. те за пръв път изпревариха въглищата, а през настоящата година техният дял ще достигне 40 % от световното производство на електроенергия. Те ще се окажат с 6 процентни пункта преди въглищата. Производството на електроенергия на базата на вятъра и слънцето ще продължат да нарастват през 2020 година, благодарение на новите проекти, завършени през 2019 г. и в началото на настоящата 2020 година.

Тази тенденция влияе върху потреблението на електроенергия, произвеждана от въглища и природен газ, която все повече се оказва затворена между ниското общо търсене на електроенергия и увеличението на производството от възобновяеми източници на енергия. В резултат, общият дял на газа и въглищата в световния енергиен баланс трябва да спадне с 3 процентни пункта през 2020 г. до ниво, което не е виждано от 2001 г.

Особено силно ще пострадат въглищата. Прогнозира се, че световното потребление на въглища ще спадне с 8 % през 2020 година. Това ще е най-големият спад от времето на Втората световна война. Производството на електроенергия от въглища според очакванията трябва да се свие с 10 % през настоящата година.

След десет години на непрекъснат ръст потреблението на природен газ може да спадне с 5 % през 2020 година. Това ще е най-големият спад на потреблението в годишно изражение за цялата история на сектора. От МАЕ окачествяват това понижение като „огромен шок за газовата индустрия“. Най-голям спад, според очакванията ще има в частта, свързана с използването на газа в производството на електроенергия.

Потреблението на петрол може да спадне с 9 % и да се върне към нивото от 2012 година. в това число в САЩ – с 9 %, в ЕС – с 11 %. Влиянието на коронавируса върху енергийното търсене може да надхвърли последствията от финансовата криза през 2008 г. седем пъти, отбелязват от МАЕ.

Според агенцията, през първото тримесечие търсенето на петрол е намаляло с 5 % основно, заради спада на превозите и авиацията. В края на месец март автомобилните превози са спаднали почти 50 % в сравнение със средния показател за 2019 г., превозите със самолети – с 60 %. Според очакванията търсенето на петрол може да спадне средно с 9 % (9 млн.барела на ден) и да се върне към нивото от 2012 г.

„Това е исторически шок за световната енергетика. Предвид днешната безпрецедентна криза в икономиката и здравеопазването спадът на търсенето на основни видове горива, особено на въглищата, нефта и газа  е зашеметяващо“ отбелязва изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол.

Предполага се, че възобновяемите източници на енергия ще са единственият сектор, който през 2020 година ще расте и делът им в световното производство на електроенергия, според прогнозата ще нарасне „благодарение на приоритетния достъп до мрежите и ниските експлоатационни разходи“. Независимо от проблеми, свързани със стопиране на доставки по веригата, което спря или забави внедряването на нови проекти на някои ключови пазари през настоящата година, мощностите на основата на ВЕИ може да се увеличат с 5 % през тази година.

Както се вижда на графиката, „новите ВЕИ“ като слънчевата и вятърната енергетика запазват твърде високи темпове на ръст. Във вятърната енергетика те ще остана на нивото на предишните две години, а в слънчевата енергетика ще достигнат авторитетните 16 %.

Ядрената енергетика не е имунизирана срещу въздействието на кризата, предизвикана от  COVID-19. Производството на атомна енергетика  през първото тримесечие на  2020 година се понижи с 3 % в сравнение с рекордно високото ниво, достигнато през 2019 г., заради спадът в търсенето на електроенергия.

„Според нашата оценка за 2020 г. световното производство на ядрена енергия ще се понижи с 3 % спрямо 2019 г. поради по-ниското търсене и закъсненията по отношение изграждане на няколко проекта. Ако възстановяването от кризата стане по-бързо, търсенето на електроенергия ще бъде по-голямо и някои нови реактори ще бъдат завършени през 2020 г., което ще доведе до намаляване на ядрената енергия през 2020 г. с малко над 1%“, заявяват от МАЕ.

Според доклада, най-голямо е понижението на ядрена енергия в Европейския съюз през първото тримесечие на 2020 г. и най-вече във Франция – спад от 10 %, констатират от МАЕ, като подчертават значението на ядрената енергетика като важен източник за гъвкавост на енергийната система на Европа и поддържането на електроенергийната сигурност особено за някои страни. Спад, което не е изненадващо е регистриран в Германия със 17 %, тъй като страната предприема стъпки към пълен отказ до края на 2022 г. В САЩ производството на електроенергия от ядрени мощности е спаднало с 2 % поради по-малкото търсене на ток заради мекото време. Ръст от 1 % е отчетен в Китай.

В резултат на промяната на тенденциите, основно, заради намаляването на използването на въглищата и нефта, глобалните емисии от СО2, свързани с енергетиката през 2020 г. ще спаднат почти с 8 %, достигайки най-ниското ниво от 2010 г. Това ще е най-голямото намаление на емисии за цялата история на наблюдение – почти шест пъти повече от предходното понижение с 400 милиона тона през 2009 година, което бе в резултат на световната финансова криза.

„Понижението на глобалните емисии в резултат на преждевременна смърт и икономически травми изобщо не радва“, отбелязва Бирол. „И ако, както и след финансовата криза през 2008 година всичко остане както преди, ние по-скоро ще видим рязък ръст на емисиите при подобряване на икономическите условия. Но правителствата могат да извлекат урок от настоящият опит, поставяйки технологиите на чистата енергия – възобновяемите източници на енергия, енергийната ефективност, батериите, водорода и улавянето на въглерода в основата на своите планове за възстановяването на икономиките. Инвестирането в тези области може да създаде работни места, да насочи света към по-конкурентна икономика с по-устойчиво и чисто енергийно бъдеще.

Докладът на МАЕ: https://www.iea.org/reports/global-energy-review-2020

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща