Експерти: Цената на петрола може да стигне 150 долара, поради недостатъчни инвестиции

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
324
article picture alt description

Инвеститори и анализатори се опитват да оценят бъдещето на петролния пазар, който се оказа под сериозен удар през тази година заради кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, в резултат на което цената на петрола WTI спадна през април до отрицателно значение.

Някои от експертите смятат, че спадът на пазара ще доведе до изменения, които ще подготвят почвата за пореден бум: рязко намаляване на капиталовложенията от нефтогазовите компании може да върне цените над 100 долара за барел.

„Финансовият натиск ще е огромен. Някои производители трудно ще осъществяват добив, смята главният инвестиционен директор на хедж фонда Northern Trace Capital Тревър Уудс – Цените на нефта може лесно да излетят до 150 долара за барел през 2025 година“-

Други експерти смятат, че търсенето на петрол, рязко намаляло в условията на пандемията дълго време няма да може да се възстанови до нивото преди кризата, което ще държи ниски цените на петрола.

Повечето анализатори се обединяват около мнението за това, че в дългосрочно бъдеще цените на петрола ще се движат към ниво, при което производителите ще получават печалби, но пир добив само на толкова, колкото е необходимо за удовлетворяване на търсенето. Пандемията Covid-19 затрудни оценката за търсенето, предвид несигурността по отношение например на това, дали ще има постоянно изменение на потребителските навици, как ще се променя транспортния сектор, както и дали ще се развива „зелена“ енергетика, пише The Wall Street Journal.

Цената на петрола WTI спадна до минус 37,63 долара за барел на 20 април, след което пазарът премина към ръст благодарение на постепенното възстановяване на икономическата активност в Китай, а също така и заради намаляването на добива от ОПЕК+. Ралито спря когато се разбра, че свалените ограничителните мерки, въведени по-рано за задържане на разпространението на коронавируса води до нов ръст на броя на заразените. Новият взрив на заразените в много американски щати вече наложи връщане на част от ограниченията, което може отново да намали търсенето на петрол.

Прогнозите за ръст на стойността на петрола са основани на предположението за това, че финансирането на петролния сектор рязко ще се свие през следващите няколко години и това с времето ще формира дефицит на предложенията на пазара.

Петролните компании орязват плановете за капиталовложения, стремейки се да поддържат своя баланс предвид спада на приходите в условията на пандемията. Например Exxon Mobil Corp., която през миналата седмица предупреди за съществени загуби в основните направления на бизнеса през второто тримесечие, смята да намали капиталовложенията през 2020 г. с 10 млрд. долара или с 30 %.

BP Plc., която намали планът си за капиталови разходи през тази година с 25 % съобщи, че може да се откаже от разработката на редица петролни и газови находища заради ниските цени на енергоносителите и намаленото търсене заради спадналото търсене в резултат на пандемията от коронавируса.

Според майската прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ), инвестициите в добива на нефт и газ през тази година ще се понижат с 32 % - най-високите темпове от 10 години – до 328,4 млрд. долара.

„Затягането на коланите“ на петролните компании ще има дългосрочни последствия за добива на нефт в света, отбелязват анализаторът от JP Morgan Кристиан Малек. Според него, глобалните предложения на петрол ще се понижат с 5 млн. барела на ден, тоест с 5 %, в сравнение с нивото отпреди кризата Ще са необходими допълнителни инвестиции в размер от 625 млрд. долара в петролния сектор, така че през 2030 г. да не възникне дефицит на предложенията, смята Малек.

Той смята ,че цените на петрола ще нараснат до нови рекорди, за да се стимулира увеличаване на добива.

„Дали ще видим увеличение на цената до 100 долара за барел през следващите две години? Без съмнение“, казва Малек.

Според прогнозата на главния инвестиционен директор на лондонския инвестиционен фонд Matilda Capital Management Ричард Фулатрън, стойността на нефта ще се увеличи над 100 долара за барел през втората половина на 2020 г.

„Въпросът е в това, има ли намерения за инвестиции в добива“, добавя експертът.

Очакванията за ръст на цените се разминават с прогнозите на пазара на фючърси: котировките на фючърсите предполагат, че стойността на петрола ще остане под 60 долара за барел до края на настоящото десетилетие.

Фючърсния пазар преоценява скоростта, с която светът ще намалява използването на изкопаемо гориво, отбелязваУудс. Според неговата прогноза цената на Brent ще се повиши над пиковото ниво от 148 долара, регистрирана през 2008 година.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща