WoodMackenzie: 2021 г. ще бъде определяща за газовата и LNG индустрията

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
999
article picture alt description

2021 г. ще бъде ключова за  газовата и LNG-индустрията, не само защото купувачите ще трябва да оценят позиционирането си, но и защото ще започне да се оформя ролята на газа в енергийния преход, заявяват от консултантската компания WoodMackenzie.

Политиците ще трябва да кажат ясно как смятат да декарбонизират икономиките си, както и да представят визията си за ролята на природния газ, така че те да отговарят на обещанията за декарбонизация на икономиката. Газовите играчи пък ще трябва да покажат ангажимента си за декарбонизация, например чрез CCUS (Carbon capture, utilisation and storage ) и син водород, коментира вицепрезидентът на WoodMackenzie Massimo Di Odorado. В свой доклад по темата експертите от компанията представят прогнозата си по пет ключови въпроса през 2021 година: как застудяването през януари е  променило пазарната динамика; какво се случва с азиатските купувачи на LNG; ролята на газа в енергийния преход; възможните, макар и малко вероятни промени в сектора от администрацията на президента Байдън.

2021 г. ще бъде поредната година на трансформация на европейския газов пазар. Участниците на газовия пазар, включително и доставчиците и купувачите на LNG ще трябва да се примирят с дългосрочната несигурност на търсенето, смятат от консултантската компания и в този план напомнят решението за рязко намаляване на емисиите. Дългосрочните перспективи за газа в Европа остават под светлината на прожекторите. Доставчици и потребители се борят за мястото си в енергийния микс.

Експертите от WoodMackenzie обръщат внимание на няколко ключови въпроса за Европа,  сред които многобройните предизвикателства, пред които е изправена руската страна през 2021 г., за да си върне пазарния дял, как януарските студове променят динамиката на пазара през 2021 г., необходимостта на Европа от повече регазификационни терминали и къде и кой ще ги строи. Също така и дали Турция няма да се превърне в най-важния транзитен коридор за Европа предвид влошаващите се условия за внос.

Преминаването от въглища към газ остава ключова тема за Европа, но също и за Азия, където въглищата съставляват 50 % от енергийния микс. За Европа този въпрос е изключително важен за Германия и Полша, от които се очаква по-ранно извеждане на въглищни мощности още през тази година. Търсенето на газ, особено от трудно декарбонизиращите се сектори би могло да се подпомогне от твърдата политика в подкрепа на инсталациите за улавяне и съхранение на въглерод (CCUS), отбелязват от компанията. От консултантската компания припомнят за мащабни европейски проекти в тази област, което съответно дава нов импулс и по отношение на газовия сектор. „Проектите ще трябва да покажат осезаем напредък тази година. Техният успех ще бъде от решаващо значение за гарантиране на устойчивостта на газа в бъдещия енергиен микс, докато страните представят плановете си за постигане на нулеви енергийни системи“, смята Di Odorado. В този план се обръща внимание на значителната роля на индустрията по  отношение на CCUS.  Индустриалните клъстери, които представляват 15-20% от глобалните емисии на CO2 се очертават като едни от големите играчи, става ясно от доклада, особено ако успеят да съчетаят опита и интересите на индустриалците, компаниите, предоставящи комунални услуги, инфраструктурните играчи и международните петролни и съответно газови компании.

В коментара си за новата политика на американския президент Байдън, от консултантската компания отбелязват, че едва ли през тази година ще могат да се осъществят законодателните амбиции за нулеви емисии.  

По време на президентската си кампания Байдън обяви амбициозното си намерение за „революция за чиста енергия“ на стойност 2 трилиона щатски долара с цел ускоряване на енергийния преход на САЩ, включително определяне на цел за  нулеви въглеродни емисии в енергийния сектор до 2035 г. и връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата. Според вицепрезидента на WoodMackenzie „Ако бъдат приложени, тези политики може да имат дългосрочни ефекти върху енергийния пейзаж на САЩ. Очакваме производството на енергия с нулеви въглеродни емисии да достигне 58% до 2035 г., чрез подкрепа и на слънчеви и вятърни мощности. При увеличаване на газовите мощности  до 36% или 32 милиарда кубически фута на ден придвижването към нулеви емисии ще е по-бързо. Експертите смятат, че постигането на по-висок процент от нулеви емисии през 2035 г. ще изисква много по-съществени усилия.


Играчите по веригата за създаване на стойност при газа обявиха предложения за разработването на мащабни CCUS проекти за декарбонизация на локализирани индустриални клъстери и / или за използване в комбинация със системи за производство на син водород от природен газ. Нови възможности има и за CCUS за промишлени предприятия и електроцентрали, където разходите за улавяне на CO2 могат да надхвърлят 100 щатски долара за тон CO2, но тук е важно регулирането, а също и бизнес моделите. Според Di Odorado, компаниите създават партньорства, за да използват икономии от мащаба, инвестиционните разходи по веригата на стойността и монетизиране страничните продукти. “Индустриалните клъстери, които представляват 15-20% от глобалните емисии на CO2, се очертават като „сладки“, съчетавайки интереси и опит от индустриалци, комунални услуги, играчи по отоншение на съответната инфраструктура и международни петролни компании. „Проектите ще трябва да покажат осезаем напредък тази година. Техният успех ще бъде от решаващо значение за гарантиране на устойчивостта на газа в бъдещия енергиен микс, докато страните демонстрират плановете си за постигане на нулеви енергийни системи.

По отношение на цените на газа, от WoodMackenzie коментират високите цени през януари  2021 г .постигнати на хъба TTF - средно  5,6 долара / mmbtu (млн.британски термични единици) и средно 7,6 долара / mmbtu за LNG на азиатските пазари. Очакването е за спад през второто тримесечие.

„Голяма част от скока на цените на LNG се дължи на студеното време, прекъсването на доставките и липсата на товари, както и закъсненията заради задръстванията в Панамския канал“, отбелязва вицепрезидента на компанията, като допълва, че през четвъртото тримесечие търсенето на LNG в Азия вече е достигнало нивата отпреди кризата с коронавируса.

„С настоящото застудяване, което се очаква да продължи през по-голямата част от януари, азиатското търсене на втечнен природен газ през първото тримесечие на 2021 г. ще остане силно, подготвяйки пътищата за допълнително търсене на запаси от LNG през лятото в Северна Азия. Това от своя страна ще намали натиска върху Европа чрез поемане на излишното предлагане на LNG през лятото. ", казва Di Odorado. 

Въпреки глобалното предлагане на LNG, което се очаква да нарасне със 17 милиона тона (Mt) през 2021 г., главно в резултат на пълното използване на мощностите за американския втечнен природен газ през лятото, настоящото застудяване в северното полукълбо осигурява за по-силен глобален пазар на газ през годината, смятат експертите от компанията. Те припомнят също така, че ниските температури означават и свиване на  нивата на съхранение в Европа и доближаването им до средната стойност за последните пет години, след като стартираха газовата година препълнени. От друга страна, очакванията за по-високи цени на въглищата и европейските въглеродни емисии, също частично обусловени от настоящото застудяване, осигуряват място за по-голямо европейско търсене на газ през лятото. Експертът на компанията коментира също и цените. „Глобалните цени достигнаха рекордни минимуми през 2020 г., като на TTF имаше постигнати средно 3,2 щатски долара / mmbtu, а на азиатските - втечнен природен газ за средно 3,9 долара / mmbtu. 2021 г. ще покаже значителна разлика, очакваме на TTF да бъде средно 5,6 долара / mmbtu, на азиатските - LNG да е средно 7,6 долара / mmbtu. ".

От компанията обръщат също така внимание на очакванията и зависимостите на пазара от окончателните инвестиционни решения основно в Катар, което е свързано съответно и с формирането на по-дългосрочни договори за доставка от една страна и със спот цените от друга.

„Пазарът ще се нуждае от около 85 mmtpa (милиона метрични тона) нови доставки на LNG до 2030 г. При условие, че Катар поеме финално инвестиционно решение (FID) в началото на тази година, повечето купувачи няма да бързат да осигурят по-дългосрочни доставки, въпреки че нивата на индексация на петрола в момента са под 11% от Brent. Пазарът на купувачите  остава въпреки настоящия зимен азиатски скок на спот цените на LNG. По-нататъшното забавяне на FID на Катар ще тласне някои купувачи към търсенето на нови дългосрочни ангажименти. " , смятат още от WoodMackenzie.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща