Юанът на двегодишен връх спрямо долара, подкрепен от стабилното икономическо възстановяване на Китай

Паричната политика за подпомагане на икономиката на САЩ ще продължи да оказва натиск върху долара

Икономика / България
3E news
546
article picture alt description

Китайският юанът доближи двугодишния си връх спрямо долара в офшорната търговия във вторник, като отговор на стабилното икономическо възстановяване на Китай, докато австралийският долар спадна до триседмично дъно, тъй като централната банка изглежда ще разшири паричната си политика в подкрепа за икономиката.

Апетитът за риск е силно ограничен, а пазарните участници са предпазливи преди крайния срок във вторник за постигане на споразумение относно пакета за фискална помощ за борба срещу коронавируса в САЩ, както и президентските избори на 3 ноември.

Офшорният китайски юан се повиши до 6.6695 юана за един щатски за долар в понеделник, превишавайки своя връх от 2019 г. и достигайки най-силното си ниво от юли 2018 година. Във вторник отстъпи до 6.6806 юана за един щатски долар, но все още е близо до двегодишния си връх спрямо американската валута*.

Печалбата на юана дойде като резултат от обявените в понеделник данни, показващи възстановяването на потребителския сектор в Китай, които спомогнаха за повишаване не само на китайската валута, но и на други валути на страни, които са сред най-активните търговски партньори на Китай, включително еврото.

„САЩ ще трябва да разчитат на облекчена парична политика в подкрепа на икономиката, но това ще продължи да оказва натиск върху долара. Офшорният юан е най-яркото проявление на това“, каза за „Ройтерс“ Казушиге Кайда, ръководител на валутните продажби в клон State Street Bank в Токио.

Австралийският долар, който се влияе от търговията с Китай, спадна с 0.3% до 0.7045 щатски долара за един австралийски, достигайки триседмично дъно заради нарастващите очаквания за парична подкрепа за икономиката през следващия месец от централната банка на страната.

Протоколът от последното заседание на Резервната банка на Австралия (RBA) потвърди, че бордът е обсъждал намаляване на лихвените проценти и закупуване на по-дългосрочен дълг като средство за подкрепа на икономиката и ограничаване на валутния курс.

„Протоколът дава зелена светлина за по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на RBA на заседанието на Управителния съвет през ноември“, каза икономистът от CBA Белинда Алън.

Алън и пазарът очакват основната лихва да бъде намалена до 0.1% от сегашните 0.25%, а централната банка да разшири обема за изкупуването на облигации от пет до 10 години.

Новозеландският долар спадпа до 0.6578 щатски долара, което представлява намаление с 0.4% спрямо послевдните сделки в понеделник.

Доверието към американския долар спадна и след поевтиняването на акциите в САЩ, тъй като инвеститорите ограничиха търговията си в очакване на споразумението за паричния стимул за американската икономика.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси и министърът на финансите Стив Мнучин „продължиха да стесняват различията си“ в телефонен разговор в понеделник, каза нейният говорител. Пелоси се надява, че до края на вторник ще има "яснота" дали законопроектът за стимулиране на икономиката срещу коронавируса може да бъде приет преди президентските избори на 3 ноември, каза той.

„Въпреки че Пелоси е определила краен срок за споразумението във вторник, изглежда не е категорично убедена, че ще има сделка“, каза Шиничиро Кадота, старши аналзатор в клона на банката Barclays в Токио. Според него, пазарните участници вероятно все още смятат, че сделка преди изборите е малко вероятна.

В азиатската търговия еврото се повиши с 0.04% до 1.1771 долара за едно евро, повишавайки печалбата си с 0.44% от понеделник.

Британският паунд също задържа печалбите си спрямо долара, реализирани предишния ден, като се търгува на ниво от 1.2940 щатски долара за един паунд.

Британският главен преговарящ за Brexit Дейвид Фрост заяви, че няма основание за възобновяване на търговските преговори с Европейския съюз, освен ако няма фундаментална промяна в подхода на Брюксел към търговското споразумение.

Подкрепяйки паунда инвеститорите, обаче, все още смятат, че британските и европейските преговарящи биха могли да спасят търговското споразумение след Brexit, за да предотвратят финалния процес на петгодишната драма на излизане на Великобритания от ЕС без търговска сделка.

Спрямо еврото паундът спадна с 0.13% до 90.97 пенса за едно евро, но възстановяването на британската валута продължава, след като достигна 5 и половина месечен минимум от 92.90 пенса на 11 септември.

Доларът се повиши с 0.09% до 105.520 йени. „Обикновено йената се повишава при спаднал апетит за риск, но тъй като на пазара има повече дълги позиции за японската валута, които се търгуват активно и оказват натиск върху йената“, каза Минори Учида, главен валутен анализатор в MUFG Bank в Токио.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща