Цената на златото расте

Икономика / България
3E news
420
article picture alt description

Цената на златото в четвъртък расте, тъй като запазващите се опасения около световната икономика увеличават търсенето на по-надеждни активи, сочат данните от търговията.

Цената на юнския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex нараства с 0,57 5 или с 9 долара до 1600,4 долара за тройунция, при положение, че по-рано бе отчетен спад от 0,33 %.

Стойността на майския фючърс за среброто нараства с 1,15 % - до 14,145 долара за унция.

Инвеститорите предпочитат покупката на злато, което традиционно се приема за надежден актив, поради опасенията за спада на икономическата активност в резултат на разпространението на коронавируса. Освен това отрицателната динамика на долара оказва влияние върху стойността на златото. Така например индексът на долара в кошницата от валути на шестте страни, търговски партньори на САЩ намалява с 0,14 процента до 99,61.

Освен върху тази обратна динамика на долара спрямо тази на златото, участниците на пазара се съсредоточават и върху статистиката свързана с разпространението на коронавируса и броят на заразените, което вече предизвиква съществено безпокойство. По последни данни на СЗО, регистрираните в света случаи на заразяване надхвърлят 820 хиляди, а 40 хиляди са с летален изход.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща