Фондовите борси дават положителни сигнали

Икономика / България
3E news
918
article picture alt description

Според данните от вчерашната търговия европейските фондови индекси нарастват, независимо от скока на безработните в САЩ през миналата седмица. Американците, търсещи помощ за безработица през миналата седмица са се увеличили с 282 хил. до 3,282 млн., което е най-високото ниво от отчитането на данните от 1967 г., отбелязва Trading Economics. Въпреки това реакцията на пазарите, както се оказва не е негативна.

Американските индикатори Dow Jones (ръст от 20 % за 3 дни) и S&P 500 (ръст от 6,2 % в четвъртък) се повишават за трети пореден ден.

Консолидираният индекс Stoxx Europe 600 вчера се увеличи с 2,55 % до 321,38 пункта.

Британският индекс FTSE 100 се повиши с 2,24%, германският  DAX - с 1,28%, френският CAC 40 - с 2,51%. Италианският FTSE MIB и испанският IBEX 35 нараснаха съответно с 0,73% и 1,31%.

Лидер на ръст сред компонентите на Stoxx 600 стана концернът Airbus SE, книжата, за който поскъпнаха с 20,7 %. Стойността на германският туроператор TUI AG нараснаха с 12,5 %, става ясно от данните.
По отношение на азиатските пазари на акции, става ясно, че японският Nikkei се увеличава с 2%, хонконгският Hang Seng - с 1,21%.
Австралийският S&P/ASX 200 намалява с 4,7%
Ръст се отчита на акциите в Южна Корея, индексът Kospi расте с 0,43%.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че първите етапи от борбата на ЕС с коронавируса са я убедили, че ще се наложи да се задейства широк кръг от ефективни мерки, така че „всички заедно да минем през това изпитание и след това заедно да се изправим на крака“.

В същото време страните от G20 след първата в историята виртуална среща заявиха, че ще вложат „над 5 трилиона долара в световната икономика в рамките на целенасочени фискални политики, икономически мерки и гарантирани схеми за противопоставяне на социалните, икономическите и финансови последствия от пандемията“.

Сенатът на Конгреса на САЩ най-сетне одобри законопроекта за мерките в подкрепа на икономиката на стойност 2 трлн. долара. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща