Федералният резерв на САЩ намалява лихвата до 0,25 процента от 16 март

Икономика / България
3E news
547
article picture alt description

Федералният резерв на САЩ намалява лихвата до 0,25 % от 16 март поради разпространението на новия тип коронавирус, се казва в съобщение на официалния сайт на институцията.

„Федералният резерв призовава кредитните организации да прибегнат до т.нар. прозорец на отстъпки, с което да се подпомогне търсенето на кредити от домакинствата и предприятията в такова време. С тази цел днес обявяваме за намаляване на лихвата със 150 базисни пункта до 0,25 % от 16 март 2020 година“, се казва в съобщението.

В него се казва също така, че епидемията от коронавируса е нанесла сериозни щети на икономиките на много страни, в това число и за САЩ. Последствията от коронавируса продължават да оказват влияние върху икономическата активност и икономическите перспективи.

Резервът се стреми да осигури максимална заетост за населението, стабилни цени, а също така избягването на ръст на инфлацията. Комитетът ще остави лихвата на това ниво дотогава, докато получи пълно увереност, че икономиката на страната е преодоляла последствията от събитията, вследствие на коронавируса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща