Умерен спад на долара спрямо еврото и японската йена

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути в света, се понижи с 0.12% спрямо предходния ден

Икономика / България
3E news
738
article picture alt description

Умерено поевтиняване на долара спрямо еврото и японската йена в азиатската търговия в петък. Щатската валута е под натиск поради липса на напредък относно приемането на нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика. Разногласията за размера на седмичното обезщетение при безработица и общата сума на новия пакет между републиканци и демократи в Конгреса на САЩ продължават.

Еврото се повиши с 0.05% до 1.1823 щатски долара*, след като нарасна до 1.1814 при закриване на сесията в четвъртък.

Общата европейска валута спрямо японската йена се повиши до 126.240 йени за едно евро, в сравнение с 126.270 йени предния ден. Спрямо долара, японската йена поскъпна до 106.810 йени, при 126.320 йени за един долар в края на търговията в четвъртък.

Индексът на долара, който отразява съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути в света, се понижи с 0.12% спрямо предходния ден. Индикаторът на WSJ за долара, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, загуби 0.06 на сто, сочат обобщените данни на „Ройтерс“.

Американските сенатори излязоха в лятна ваканция в четвъртък до края на месеца, без да постигне споразумение по размера на новия пакет икономически стимули. Икономическият съветник на американския президент Лари Кидлоу заяви пред CNBC, че демократите искат "твърде много пари".

"Без план за възстановяване е малко вероятно американската икономика да се възстанови бързо. Това е основната причина за отслабването на долара напоследък", каза за „Ройтерс“ анализаторът на ActivTrades Рикардо Еванджелиста.

Междувременно броят на американците, кандидатствали за обезщетения за безработица за първи път през седмицата, която приключи на 8 август, е спаднал с 228 000 до 963 000 души, сочат данните на Министерството на труда на САЩ. Така броят на подалите заявления под 1 милион за първи път от март, когато бе обявено началото на коронавирусната пандемия.

Паундът поскъпна до 1.3073 щатски долара, в сравенние от нивото 1.3067 долара за един паунд в четврътък, и поевтиня слабо спрямо еврото – до 1.1056 евро за една британска лира, спрямо 1.1061 евро при затваряне на търговията в четвъртък.

Курсът на китайския юан нарасна с 0.05% спрямо доллара - до 6.9412 юана за един долар, спрямо 6.9450 юана в четвъртък.

Индустриалното производство в Китай миналия месец се е увеличило с 4.8% в сравнение с юли миналата година, сочат данни на Държавната статистическа служба в Пекин. Анализираните от Trading Economics прогнозираха по-висок ръст от 5.1%.

Продажбите на дребно в Китай неочаквано спаднаха с 1.1% през юли, след като се понижиха с 1.8% месец по-рано, докато анализаторите очакваха нарастване с 0.1%. Тези данни са сигнал за забавяне на китайската икономика, макар слабо, според много анализатори.

Освен това, коефициентът на безработица в Китай през юли, изчислен на базата на резултатите от анкетно проучване сред граждани в големите градове, остана на нивото си от юни от 5.7%, сочат още данните на Държавната статистическа служба в Пекин.

Пазарните участници очакват статистиката за заетостта и БВП в Европейския съюз и данни за продажбите на дребно в САЩ, които ще бъдат обявени по-късно в петък, за разберат дали има разлики в икономическото възстановяване между САЩ и Европа.

*Котировките са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща