Столична община не обмисля вдигане на данъците

Затварят се само нощните заведения, а ресторантите продължават да работят, съобразно изискванията в епидемична обстановка, обясни зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Икономика / България
3E news
698
article picture alt description

Заместрик-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов обяви в ефира на bTV, че не се обмисля вдигане на данъците в София, въпреки дупките, породени от COVID кризата.

„Имаме изоставане от плана за приходите на столицата от няколко милиона лева от това, че още по време на извънредното положение през март, април и май общината опрости редица наеми и такси на бизнеса с цел да запази работните места, обясни Барбалов. - Но за щастие основната част от приходите на общинската хазна идват от данъци върху имуществото, т.е. приходната част не се влияе от цикличността в икономиката."

По думите на зам-кмета, допълнителни средства с актуализацията на бюджета са отпуснати за градския транспорт - 4,6 млн. лева. „За следващата година столицата предвижда голяма инвестиционна програма, включително и за детски градини“, информира зам.-кметът на София.

Не се обмисля и въвеждане на вечерен час в столицата като мярка срещу разпространението на коронавируса. "Основната причина за затваряне на нощните заведения е това, че София попадна в така нар. "червена зона". Ако излезем от нея, може да говорим за отваряне на нощните заведения. Всъщност това, което няма да работи следващите 14 дни, са пианоклубовете, дискотеките, баровете. Ресторантите продължават да работят, съобразно изискванията в епидемична обстановка", уточни зам.-кметът. Той обясни, че след анализ на ситуацията след две седмици мярката ще се разгледа отново.

Причината за решението на Столична община за временното затваряне на нощните заведения е неспазването на мерките, където „самата среда предполага, че мерките срещу епидемията не могат да бъдат спазвани". Така Дончо Барбалов отговори на обвиненията на асоциацията на ресторантьорите, че мярката е дискриминационна, искат доказателства от страна на експертите и заканата на браншовата организация да си потърсят правата в съда.

На въпрос за предупрежденията, че ще има фалити, Дончо Барбалов заяви: "Вярвам в свободната инициатива."

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща