Слаба активност на пазара на акции в Европа в петък и стабилна седмична печалба при ескалиращо напрежение между САЩ и Китай

С най-голям седмичен ръст затвори германският измерител на „сините чипове“ DAX, а с най-малък приключи испанският IBEX 35

Икономика / България
3E news
377
article picture alt description

Пазарът на акции в Европа стартира със слаба търговия в петък до обед и разнопосочна позиция на основните национални индекси, заради ескалиращото напрежение между САЩ и Китай. До обед всички национални измерители на „сините чипове“ бяха на загуба, въпреки позитивните отчети на повечето големи европейски компании, и в очакване на по-големи икономически стимули.

Американският президент Доналд Тръмп издаде два указа в четвъртък, с които забрани трансакици от САЩ към китайски ферми ByteDance, собственикът приложението за споделяне на видео, и Tencent, операторът на платформата за информация и разговори WeChat. След това напрежението между Вашингтон и Пекин рязко ескалира.

Статистическите данни

бяха във фокуса на вниманието на пазарните участници. Промишленото производство в Германия нарасна с 8.9% през юни спрямо предходния месец, според обявените в петък предварителни данни на Федералната статистическа служба на страната (Destatis), докато анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха промишленото производство да нарасне с 8.1%.

Междувременно износът на най-голямата европейска икономика през юни се е увеличил с рекордните 14.9% в сравнение с предходния месец, докато експертите очакваха показателят да се повиши с 13.3%.

Промишленото производство на Франция нарасна с 12.7% на месечна база през юни, след рекордните 19.9% ​​ръст месец по-рано, сочат данните на националния статистически институт Insee. Отрицателният търговски излишък на Франция през юни се повиши до рекордните 8 милиарда евро спрямо 7.5 милиарда евро месец по-рано, тъй като износът на страната нараства с 14.8%, вносът - с 16.9%.

Анализаторите на Bank of America Securities преразгледаха икономическите перспективи за страните от еврозоната. Те очакват вече БВП да спадне със 7.9% през тази година спрямо прогнозираните по-рано за понижение с 8.3% и увеличение през 2021 г. с 4.3% в сравнение с предишната оценка за ръст от 4.8 на сто. Точно тази прогноза, както и данните за пазара на труда в САЩ бяха причина трендът на пазара на акции да се обърне от негативен към позитивен в ранния следобед.

Броят на новите работни места в САЩ

се увеличава с 1.76 млн. през юли, изпреварвайки прогнозите за ръст от 1.48 млн. броя, сочат данните на Министерството на труда във Вашингтон. По този начин се продължава тенденцията от юни, когато на трудовия пазар бяха разкрити 4.79 млн. нови работни места.

В същото време нивото на безработицата се понижи до 10.2% през седмия месец на годината, докато очакванията бяха за спад с 10.6%. Средното почасово заплащане се повиши с 0.2% при очаквано понижение от 0.5%. На годишна база повишението на заплащането възлиза на 4.8%, спрямо очакваните 4.2%.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 спадна с 0.13%, тъй като акциите на банки, производители на автомобили и петролно-газови компании се понижиха. Сред националните индекси с най-голямо понижение беше испанският бенчмарк IBEX 35 (-0.94%), следван от италианския FTSE MIB (-0.93%), френският САС 40 (-0.71%), германския DAX (-0.39%) и британският FTSE 100 (-0.37%). Но както вече посочихме трендът се обърна в ранния следобед, като повечето основни индекси затвориха в зелената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският бенчмарк DAX, а единствен с понижение затвори испанският IBEX 35.

След забраните на Тръмп

в петък пострадаха акциите на нидерландската инвестиционна компании, специализирана в областта на интернет и предоставяща услуги на много пазари в Европа, Prosus, която притежава голям дял в Tencent, които спаднаха с 4.8%.

С най-голяма загуба завършиха книжата на британския брокер TP ICAP, която оперира на световните финансови, енергийни и стокови пазари. В петък брокерът отчете увеличение на печалбата и приходите преди данъчно облагане през първата половина на годината, но обяви, че втората половина на годината започва със сериозен спад в годишното изражение. След това акциите на TP ICAP се понижиха с 10.2% и станаха лидер на спада, озовавайки се на дъното на STOXX 600.

Сред губещите бяха книжата на британската корпорация Rolls-Royce Holding, които се понижиха с 2% след съобщения в медиите, че базираната в Сан Франциско, САЩ, инвестиционна компания ValueAct Capital Management е продала своя дял в британския холдинг.

Лидерът на растежа

сред компонентите на индекса STOXX 600 бяха акциите на британската Hikma Pharmaceuticals Plc, които поскъпнаха с 11.08%. Според резултатите за първото полугодие, фармацевтичната компания отчита увеличение на печалбата преди данъци до 274 милиона долара от 226 милиона долара година по-рано. Приходите се увеличават с 8% до 1.13 милиарда долара.

Сред печелившите са и акциите на британската Rightmove, която притежава портал за недвижими имоти. Книжата й нараснаха с с 8%, въпреки че компанията през първата половина на годината намали печалбата си преди данъци с 43% - до 61.6 милиона паунда (81 млв. долара). Приходите на компанията паднаха с 34% до 94,8 милиона паунда.

Внимание заслужават акциите на германския мобилен оператор Deutsche Telekom, който е собственик на 43% от американската T-Mobile. Книжата му нараснаха с 3.4%, след като базираната във Вашингтон, САЩ, компания отчете ръст на абонатите през второто тримесечие. На борсата в Ню Йорк книжата на T-Mobile,които са в състава на технологичния индекс NASDAQ, скочиха със 7.67 на сто.

Акциите на Hargreaves Lansdown поскъпнаха с 2.9%, след като британската компанията за инвестиционни услуги увеличи активите си под управлението до 104 млрд. паунда (136.7 млрд. долара) през финансовата година, приключила на 30 юни, от 99.3 млрд. паунда година по-рано. Печалбата от Hargreaves Lansdown през последната фискална година нарасна до 378.3 милиона паунда от 305.8 милиона година по-рано.

Седмичната равносметка

е позитивна за всички основни индекси. С най-голям ръст завърши германският измерител на „сините чипове“ DAX (+2.94%), следван от британския FTSE 100 (+2.28%), италианския FTSE MIB (+2.25%), общоевропейският STOXX 600 (+2.03%) и испанския IBEX 35 (+0.99%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща