Скок на долара, юанът ужилен от забраната на Тръмп да се плаща за ползване на китайските приложения TikTok и WeChat

Индексът на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути достигна 93.088 пункта, като се отдалечи от 2-годишното дъно

Икономика / България
3E news
599
article picture alt description

Американският долар отскочи, а юанът спадна в петък, след като президентът Доналд Тръмп предприе стъпки за забрана на транзакциите от американци към китайските собственици на две популярни мобилни приложения TikTok и WeChat. Подписаните два указа в четвъртък ще влязат в сила след 45 дни.

Австралийският долар също спадна, засегнат от опасенията за влошаване на отношенията между САЩ и Китай и понижената оценка за местната икономика от Резервната банка на Австралия.

Печалбите на зелените пари спрямо швейцарския франк, британския паунда и еврото се възстановиха, тъй като инвеститорите очакват данните за заплатите в частния скекор на САЩ с изкючение на заетите в селското стопанство по-късно в петък, които се очаква да покаже забавяне на разкриване на нови работни места. От друга страна, може тази прогноза да не се оправдае, след като в четвъртък Министерството на труда обяви, че новите заявления за обезщетения при безработица през седмицата, която приключи на 1 август, са 1.186 млн. броя, което е значително под очакванията на анализаторите за ръст от 1.423 млн. броя, което е най-бавното нарастване от седмиците преди коронавирусната пандемия.

„Коментарите на Тръмп засегнаха силно акциите в Хонконг и помогнаха на долара да се възстанови спрямо еврото и австралийския долар“, заяви за „Ройтерс“ Юкио Ишизуки, валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио. Според него, доларът се продава активно и може да отскочи още малко, но всичко зависи от данните за заплатите в частния сектор.

Спрямо евро доларът се повиши с 0.26% до 1.1842 долара за едно евро в петък*, като се отдалечи от най-слабите си нива за повече от две години. Британският паунд спадна с 0.17% до 1.3125 щатски долара, отдалечавайки се от най-високото си ниво от март, достигнато в четвъртък. Зелените пари отскочиха от петгодишното дъно спрямо швейцарския франк, като се повишиха с 0.18% до 0.9132 франка за един долар.

Спрямо йената, която като франка се смята за сигурна валута-убежище в условия на пазарни сътресения, доларът се търгуваше на ниво от 105.520 йени за един щатски долар, като се отдалечи от 4-мекечното дъно и представлява повишение с 0.15% спрямо нивата при затваряне на търговията в четвъртък.

Късно в четвъртък Доналд Тръмп издаде два указа, с които забранява транзакции от американски компании и граждани към две китайски компании - ByteDance, която е собственик на приложението за споделяне на видео TikTok, и към Tencent Holdings, която е собственик на приложението за информация и съобщения WeChat. Забраните ще започне да действа след 45 дни, което означават ескалация на спор между Пекин и Вашингтон, заради амбициите на Китай в технологичния сектор.

Реално ограничителната мярка не забранява приложенията, но чрез забраната на американски компании да извършват бизнес с тях, това на практика ще спре достъпа на американските потребители до приложенията и ще блокира достъпа до необходими технологии и услуги за оперирането на двете приложения на теротирята в САЩ.

На континента юанът се понижи с 0.2% до 6.9670 юана за долар, а в Хонконг китайската валута се насочва към най-големия си дневен спад от две седмици.

Австралийският долар спадна с 0.32% до 0.7211 щатски долара, отдръпвайки се от най-високата си стойност за година и половина години, след като централната банка на страната намали прогнозите си за икономически растеж поради скока на заразените с коронавирус в Мелбърн.

Новозеландският долар се понижи 0.25% до 0.6667 щатски долара за едно „киви“.

Комплекс от причини предизвикаха разпродажбата на щатската валута в петък, което доведе и до неговото поскъпване, като нарастващия брой на заразени с COVID-19 в САЩ, продължаващия спад на доходността на държавните американски облигации и липсата на консенсус между републиканци и демократи в Конгреса за допълнителните фискални стимули от 1 трилион долара.

Според анализаторите, въпреки временния ръст, доларът ще продължи да пада, особено спрямо еврото, йената и швейцарския франк, тъй като очакванията за V-образно възстановяване от коронавирусната пандемия избледняват и инвеститорите не рискуват, наблюдават по-внимателно пазарите.

Очаква се данните за заплащането в частния сектор, с изключение на заетите в селското стопанство, които ще бъдат обявени по-късно в петък, да покажат, че създаването на работни места в САЩ се забавя през юли спрямо предходния месец, което ще потвърди, че възраждането на коронавирусните инфекции подкопават икономическото възстановяване.

По-рано тази седмица доходността на 5-годишните държавни облигации на САЩ достигнаха рекордно ниско ниво, а на 10-годишните дългови книжа спадна до второто си най-ниско ниво от началото на годината.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути достигна 93.088 пункта, като се отдалечи от 2-годишното дъно.

Републиканците и демократите в Конгреса досега успяха да постигнат споразумение за стойността на новите фискални стимули, за които много инвеститори смятат, че са необходими, за да се предотвратят по-големи загуби за американската икономика. Крайният срок за постигане на споразумението беше отложен за трети път, новият срок е 10 август. Според наблюдатели, анкетирани от „Ройтерс“, най-вероятно ще бъде постигнат компромис относно най-спорната част за размера на седмичните обезщетения, които бяха повишени на 600 долара в началото на юни. Очаква се сумата да бъде намалена до 400 долара на седмица.

*Котировките са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща