Притесненията за нарастващия брой на заразени с COVID-19 върнаха инвеститорите към долара

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара към шестте основни валути, загуби 0.16% спрямо нивата от петък

Икономика / България
Георги Вулов
529
article picture alt description

Американският долар се стабилизира в понеделник, тъй като притесненията на инвеститорите нарастват заради увеличаващия се брой заразени от новия щам на коронавируса и забавянето на икономичесокто възстановяване накара пазарните участници да се придържат към щатската валута – сигурно убежище при нестабилен пазар. Въпреки това, щатският долар остава под натиск и е под последните си котировки от края на миналата седмица.

Анализаторите обаче заявиха, че доларът може да възобнови спада си, ако Федералният резерв на САЩ (Фед) потвърди ангажимента си да продължи паричната си политика на месечната си среща по-късно тази седмица и да продължи с изкупуване на активи.

„Не мисля, че Фед има поводи да намалява стимулите си в този момент, въпреки че някои играчи на пазара могат да се опитат да прочетат между редовете за някакви признаци за подобни действия“, каза за „Ройтерс“ Казушиге Кайда, ръководител на валутните продажби в Street Bank в Токио. Той смята, че доларът ще остане в низходящ тренд, въпреки промяната от понеделник.

Очаква се председателят на Фед Джером Пауъл да обяви в сряда, че централната банка на САЩ не планира да отмени водената парична политика с огромните стимули за икономиката.

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара към шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японски йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби 0.16% до 90.172 пункта спрямо нивата от петък, след като преди това в азиатската търговия нарасна за кратко с 0.09%*.

Поскъпването на долара в ранната азиатска търговия анализаторите свързват с единодушната подкрепа на Комитета по финансите на Сената на САЩ късно в петък на кандидатурата на бившия управител kd Фед Джанет Йелен за финансов министър на страната. В изказването си пред сенаторите Йелън ги призова да "действат мащабно", за да предотвратят продължителен икономически спад, и отхвърли опасенията за нарастващия обем на държавния дълг на САЩ, тъй като парите от фискалните стимули ще отидат за икономически растеж.

Британският паунд поскъпна с 0.16% до 1.3707 щатски долара, тъй като делът на ваксинираните срещу коронавируса в Обединеното кралство е около пет пъти по-висок от този в ЕС. В резултат на това, паундът скочи до осеммесечен връх спрямо еврото миналата седмица, отбелязва „Ройтерс“. Според агенцията, 8% от жителите на Великобритания са били ваксинирани, докато за ЕС този дял е само 1.5 на сто.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че има доказателства, че новият щам на COVID-19, открит в края на миналата година, може да води до по-висока смъртност, докато проблемите при някои въвеждания на ваксини също тежат върху настроението.

Новините за коронавируса засенчиха някои оптимистични американски данни, включително скок в производството и неочакваното повишение на продажбите на жилища. Според обобщените данни на университета „Джон Хопкинс“, в света заразените вече доближават 100 милиона (99 037 665 към 9 часа по Гринуич, починалите са 2 128 827, а излекуваните са 63 238 103 души). Най-много са в САЩ (25 001 163 заразени, 418 967 починали и 11 007 942 излекувани), а по континенти начело е Европа (28 959 778 заразени, 665 347 починали и 13 714 414 излекувани).

По-добрата организация за ваксиниране във Великобритания допълнително подкрепи паунда. Според Джеймс Етей, инвестиционен директор на Aberdeen Standard Investments, поради тази причина британската валута ще продължи да изпреварва еврото. Той прогнозира, че паундът ще спечели около 20% спрямо единната европейска валута през следващите години и ще достигне нивото, на което беше преди референдума за Brexit през 2016 година.

Несигурността около излизането на Обединеното кралство от ЕС в продължение на няколко години оказва натиск върху британската лира, която спадна до над 10-годишно дъно спрямо еврото през март и до над 30-годишно дъно спрямо долара. Паундът обаче се повиши, след като условията за отношения с ЕС бяха договорени в края на миналата година.

В петък, а и в понеделник паундът беше подкрепен и от изявлението на гуверньора на Английската централна банка Андрю Бейли. Той каза, че регулаторът обмисля въвеждане на отрицателни лихвени проценти, но този дебат все още не е започнал.

Паундът се повиши спрямо еврото с 0.12% до 1.1252 евро за една британска лира.

В същото време щатският долар се повиши с 0.09% до 0.8224 евро за един долар. Спрямо японската йена доларът нарасна незначително с 0.02% до 103.7900 йени за един долар, след като в началото на азиатската търговия беше на загуба с 0.12 на сто.

Австралийският долар е нараснал с 0.31% до 0.7739 щатски долара за един австралиец, което се дължи на новината, че австралийският медицински регулатор одобри използването на коронавирусна ваксина на Pfizer и BioNTech.

В същото време новозеландският долар се повиши с 0.28% до 0.7207 „кивита“ за един щатски долар.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща