Пазарът на акции в Европа стартира на плюс новата седмица при слаба търговия

С най-голямо дневно повишение затвори франкфуртският бенчмарк DAX, а с най-малък ръст – общоевропейският Stoxx 600

Икономика / България
3E news
439
article picture alt description

Европейските акции стартираха новата седмица в понеделник с повишение при слаба търговия на фона на оптимизма, породен от отварянето на границите в Европейския съюз и допълнителните мерки за стимулиране на измъчената икономика в еврозоната.

Обемите на търговията като цяло бяха по-ниски, тъй като пазарите във Великобритания (Пролетният банков празник, който се празнува всяка година през последния понеделник на май), САЩ и някои азиатски страни бяха затварени заради официални празници.

Пазарните участници продължават да следят новините, свързани с конфликта между САЩ и Китай, относно Хонконг. "Една от основните заплахи за възстановяването на пазара остава ескалиращата словесна война между Вашингтон и Пекин", каза директорът за инвестиционната стратегия на AMP Capital Investors в Сидни, Шейн Оливър, цитиран от агенция „Блумбърг“. Той прогнозира, че пазарът ще продължи да се фокусира главно върху данните за забавения растеж на новите случаи на коронавирусна инфекция в развитите страни, напредък в намирането на медицински решения – ваксина и лекарства, отваряне на икономиките и признаци за ускоряване на икономическата активност.

Пекин обвини САЩ, че разпространяват „политически вирус“ под формата на атаки срещу Китай. "Някои американски политически сили вредят на китайско-американските отношения, като се опитват да ги тласнат към нова студена война - опасна практика, която не само ще погребе плодовете на сътрудничеството, които двата народа са натрупали в продължение на много години, но и ще навреди на бъдещото развитие на самите САЩ, а стабилността и просперитетът на света са застрашени", заяви китайският външен министър Ван И по време на пресконференция по време на сесията на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП).

Отношенията между САЩ и Китай рязко се влошиха, след като Вашингтон обвини властите в Пекин, че не са разкрили бързо информация за огнището на коронавирусната инфекция. Освен това, страните не са съгласни относно независимостта на Хонконг, където Пекин смята да въведе специален закон за сигурността на бившата британска колония.

По традиция търговците внимателно следят и анализират икономическите статистически данни, особено ако се отнасят до брутния вътрешен продукт (БВП). Според окончателните данни на Федералната статистическа агенция на Германия (Destatis) германската икономика през първото тримесечие на 2020 г. намалява с 2.2% в сравнение с предходните три месеца, което е най-големия спад от финансовата криза и второто по големина в историята на страната след нейното обединение, толкова високо е спаднал БВП за пръв път през първото тримесечие на 2009 г. В годишно изражение спадът на БВП е с 2.3% спрямо първото тримесечие на 2019 година. Обявените от Destatis резултатите съвпадат с прогнозите на анализаторите, анкетирани от „Ройтерс“.

Бизнес климатът в най-голямата икономика на еврозоната бележи възстановяване през май, според публикуваните в понеделник данни на института Ifo, които също допринесоха за възходящия тренд на пазарите на акции в Западна Европа. Според проучването на Ifo, индексът на бизнес климата е нараснал до 79.5 пункта от ревизираните в посока надолу 74.2 пункта през април, докато очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за 78.3 пункта.

До обед всички основни индекси в Западна Европа бяха в зелената зона, с изключение на борсата в Лондон, която беше затворена заради официалния празник във Великобритания. С най голям ръст беше испанският бенчмарк IBEX 35 (+1.1%), следван от франкфуртския DAX (+0.98%), френския САС 40 (+0.67%), общоевропейския Stoxx Europe 600 (+0.53%) и италианския FTSE MIB (+0-52%). Следобед позитивният тренд не само че се запази, но се и ускори за всички национални индекси.  

Източник: MarketWatch

*Данните са от 22 май, тъй като в понеделник, 25 май, борсата в Лондон не работи, заради официалния празник (Пролетният банков празник).    

От таблицата по-горе и видно, че с най-голямо дневно повишение затвори франкфуртският бенчмарк DAX, а с най-малък ръст – общоевропейският Stoxx 600.

Лидер по нарастване бяха книжата на едно от най-големите френски издателства Lagardere Capital & Management, които са ръста от 9.8% се озоваха на върха на Stoxx 600, а това се дължи на новината, че милиардерът Бернар Арно, който е мажоритарен собственик на холдинга за лукосозни стоки LVMH, се е съгласи да купи дял в издателството.

В първата тройка по повишение попаднаха и акциите на туристическия оператор TUI, които поскъпнаха с 9.2%, и на британско-испанската International Consolidated Airlines Group, в която влизат националните превозвачи на двете страни - British Airways и Iberia, както и Vueling, Aer Lingus и Level, които добавиха 7%.

Сред печелившите бяха и книжата на герамнския фармацвтичен гигант Bayer скочиха с 6.9%, след като компанията отчете напредък в разрешаване на претенции срещу хербицида Roundup, в който е включен потенциален канцероген. Постигнати са съдебни споразумение по редица дела в САЩ, водени срещу дъщерната компания Monsanto, производител на хербицида.

Книжата на националния авиопревозвач Lufthansa, поскъпнаха с 6.2% след новината, правителството и авиокомпанията са близо до споразумение за отпускане на 9 милиарда евро от германското правителство.

Акциите на френския производител на автомобили Renault нараснаха с 0.2%, след новината, че френският и японският автомобилни производители Renault и Nissan ще обявят план за съкращаване на разходите с повече от 5 млрд. щатски долара, за да могат да се измъкнат от тежкото положение, в което изпаднаха заради кризата с коронавируса. Източници от френската компания твърдят, че Renault планират да затворят поне 3 завода във Франция и да поиска безлихвен кредит, гарантиран от държавата в размер на 5 млрд. евро.

В долната част на общоевропейския индекс Stoxx 600 се озоваха много малко акции, но на дъното бяха книжата на ирландската финансова група AIB (Allied Irish Banks), които загубиха 4.75% от цената си.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща