Пазарите на акции в Западна Европа са на тримесечна загуба в края на седмицата

С най-голям дневен спад завърши италианският бенчмарк FTSE MIB, а единствен с повишение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
363
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа затвориха с понижение в петък и отчитат тримесечна седмична загуба, заради притесненията за нарастващия брой на заразени с COVID-19.

Пазарните участници наблюдават с повишено внимание ситуацията с разпространението на коронавируса. Редица европейски държави, включително Франция и Обединеното кралство, наскоро регистрираха рекорден брой на заразени I COVID-19. Инвеститорите се опасяват, че въвеждането на нови ограничителни мерки на фона на нарастващата заболеваемост може да попречи на икономическото възстановяване в региона.

Последните данни на университета „Джон Хопкинс“, обобщени от „Ройтерс“, показват, че към 14 часа по Гринуич, заразените в света са 32 250 444 души, от които починалите са 981 634, а излекуваните са 22 389 617. Начело в Западна Европа е Испания (704 209 заразени, 31 118 починали и 150 376 излекувани), следвана от Франция (530 763 заразени, 31 512 починали и 94 413 излекувани), Великобритания (446 778 заразени и 41 902 починали, данни за излекувани липсват) и Германия (278 851 заразени, 9 403 починали и 242 969 излекувани).

Във фокуса на пазарните участници са и перспективите за допълнителни мерки за стимулиране на американската икономика в условията на пандемията. Демократите в Камарата на представителите на САЩ работят по нов стимулационен пакет на стойност над 2.4 трилиона долара, съобщи телевизионният канал CNBC, позовавайки се на достоверен източник, пожелал анонимност. Гласуването по този въпрос може да се проведе следващата седмица. Очаква се председателят на парламента Нанси Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин да възобновят преговорите, които прекратиха миналия месец.

На фона на повишаващата се заплаха от забавяне на икономическото възстановяване и липсата на нови икономически стимули, анализатори от Goldman Sachs и JPMorgan Chase понижи прогнозите си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие.

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл потвърди позицията си по време на изслушване в Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите в Конгреса в сряда, че увеличаването на бюджетните разходи ще позволи на Фед да постигне по-бързо целите си по отношение на заетостта и стабилната инфлация. Силата на фискалните стимули е по-голяма от всяка друга, подчерта Пауъл.

Индексът на доверие на потребителите в Обединеното кралство се е повишил с 2 пункта през септември спрямо предходния месец, до минус 25 пункта, сочат данните на консултантската компания GfK NOP. Стойността на индекса се увеличи въпреки подновеното нарастване на заразените с COVID-19, но все още е значително под нивата отпреди кризата. В края на май индексът спадна до най-ниското си ниво от 11 години - минус 36 пункта, въпреки че в началото на март беше на минус 9 пункта. Прогнозата на анкетираните от Trading Economics анализатори беше, че стойността на индекса през септември ще остане на августовско ниво - минус 27 пункта.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се понижи с 0.13%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше френският бенчмарк САС 40 (-0.60%), следван от германския DAX (-0.43%) и италианския FTSE MIB (-0.34%), докато испанският IBEX 35 и британския FTSE 100 се повишиха съответно с 0.28% и 0.21%. Следобед всички пазари бяха обхванати от низходящ тренд с изключение на британския.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши италианският бенчмарк FTSE MIB, а единствен с повишение затвори британският FTSE 100.

Почти всички секторни индекси са на загуба, но най-значителна е при два от тях – на авиокомпаниите и на фармацевтичните компании. При първия понижението е с 2.1%, като най-голям е спадът на акциите на германската Lufthansa (-3.1%), следвана от френско-нидерландската Air France KLM (-2.65%), ирландската искотарифна Ryanair Holdings (-1.8%) и на британско испанската група International Consolidated Airlines Group, в която са националните авиопревозвачи на двете страни – British Airways и Iberia (-0.9%).

При фармацевтичните публични дружества дневното понижение е с 0.75%, а от включените в него компании най-голям беше спадът на книжата на френската Sanofi S.A. (-0.88%), следвана от датската Novo Nordisk A/S (-0.51%) и британската AstraZeneca (-0.22%).

Сред губещите са и книжата на германския производител на автомобили Bayerische Motoren Werke (BMW), които се понижиха с 1.54%, след като компанията се съгласи да плати 18 милиона долара за уреждане на искове от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заради двете си американски дъщерни дружества, предоставящи невярна и подвеждаща информация за продажбите на автомобили.

На дъното на STOXX 600

спаднаха акциите на германската Thyssenkrupp, които се понижиха с 4.83%.

Акциите на британската застрахователна компания Aviva поскъпнаха с 2.2%, след като „Ройтерс“ съобщи, консорциум от германската група Allianz и белгийския застраховател Athora Holding са в напреднал етап на преговори за придобиване на френското подразделение на Aviva. Книжата на Allianz се понижиха със 1.79%.

Капитализацията на британската Pennon Group поскъпна с 1.54%, след като компанията за комунални услуги съобщи, че финансовите показатели за първото полугодие съвпадат с прогнозираните от началото на годината.

На върха на STOXX 600

се изкачиха акциите на Lagardere, издателят на Paris Match, които нараснаха с 32.02%, след като милиардерът Бернар Арно разкри, че е закупил мажоритарен дял във фирмата от няколко миноритарни акционери.

Седмичната равносметка

показва, че общият европейски индекс STOXX 600, в който са включени най-големите компании, е на загуба с 3.60% и отчита най-лошата си седмица от 12 юни или тримесечно дъно. От главните национални измерители с най-голям спад завършва германският DAX (-5.15%), следван от френския САС 40 (-5.14%), испанския IBEX 35 (-4.35%), италианския FTSE MIB (-4.24%) и британския FTSE 100 (-2.74%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща