Очакваните стимули за икономиката на САЩ пратиха долара на месечно дъно, а възстановяванета на китайската икономика издигна юана на 2-годишен връх

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути се понижи с 0.1% в азиатската търговия

Икономика / България
3E news
607
article picture alt description

Доларът достигна едномесечно дъно в сряда, тъй като инвеститорите, които са оптимисти за предизборния пакет фискални стимули за икономиката на САЩ, търсеха по-рискови валути, докато силното възстановяване на китайската икономика помогна на юана да достигне двугодишен връх.

Президентът Доналд Тръмп подхрани надеждите за пробив относно стимулите за американската икономика, заявявайки, че е готов да приеме законопроект за помощта, въпреки съпротивата на издигналата го Републиканска партия.

Първата реакция бяха 10-годишните държави облигации, чиято доходност се повиши до 4-месечен връх в очакване на повече държавни кредити и притисна доларовият индекс до най-ниското му ниво от септември, но апетитът за риск на инвеститорите се повиши.

Въпреки казаното от Тръмп, не липсват и съмнения, че фискалният пакет може да премине Сената и законът да бъде подписан от президента, а това спира долара да слезе на двугодишен минимум, до който достигна миналия месец.

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути се понижи с 0.1% в азиатската търговия*.

Австралийският и новозеландският долари, които изоставаха във вторник от другите основни валути, се повишиха с около 0.4% съответно до 0.7085 и 0.6613 щатски до.ара, заради нарасналите очаквания да бъдат въведени мерки за подпомагане на икономиките на двете страни.

Еврото се изкачи на е1дномесечен връх, като се повиши с 0.32% до 1.1860 щатски долара за едно евро.

"Бъдещите американски фискални стимули поддържат пазара, въпреки че двойката евро/долар е уязвима, заради нарастващите случаи на заразени с COVID-19 и въвеждането на нови социални и икономически ограничения“, каза за „Ройтерс“ Сук Мей Леонг, ръководител на екипа за анализи на световните пазари в MUFG в Сингапур.

Подобни притеснения и неизвестните около законопроекта за стимулиране на американската икономика притискат долара този месец и ще определят следващите му ходове.

Японската йена също е във възходящ тренд, тъй като апетитът към зелената валута отслабва, но в същото време покачването на доходността на американските държавни облигации привлича инвестиционни потоци от Япония, заради което се купуват долари срещу йени. Японската валута нарасна с 0.21% до 105.320 йени за един долар в сряда.

„Всички погледи са насочени към това дали ще бъде одобрен законопроектът за стимулиране на американската икономика“, заяви Ким Мънди, валутен анализатор в Commonwealth Bank of Australia в Сидни. Според него, без по-агресивен фискален тласък икономическото възстановяване на САЩ е изложено на риск и доларът е уязвим в краткосрочен план.

За разлика от зависимостта на долара от надеждите за стимулиращия пакет, юанът продължи забележителното си рали и в сряда, като достигна 27-месечен връх, като помогна на повечето азиатски валута да се повишат. От май юанът скочи със 7.6% спрямо долара, тъй като Китай започна от тогава възстановяването си от коронавирусната пандемия.

„Китай в момента е най-силната икономика, в сравнение с Европа и САЩ“, каза валутният анализатор на Bank of Singapore Мох Сионг Сим. „Президентът на Джо Байдън, добави той, също може да осигури подкрепа, като успокои напрежението на китайско-американските отношения.

Данните в понеделник показаха, че икономическият растеж на Китай се ускорява, докато пандемията отстъпва, а представител на държавното планиране в сряда заяви, че продажбите и производството на автомобили до края на 2020 годината могат да достигнат нивата от миналата година.

Юанът нарасна с 0.42% до 6.6422 юана за един щатски долар, а повишението му помогна на австралийския долар да поскъпне в сряда, след като във вторник удари 3-седмично дъно, в очакване централната банка да намали основния лихвен процент през ноември.

Южнокорейският вон, сингапурският долар и тайландският бат също спечелиха, а индонезийската рупия достигна двуседмичен връх след емитирането на държавни облигации във вторник.

По-късно в сряда ще бъдат публикувани предварителните данни за продажбите на дребно в Австралия, следобед се очаква председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард и главният икономист Филип Лейн да бъдат домакини на дискусия във Франкфурт за стратегията на банката в условия на коронавирусна пандемия.

Федералният резерв на САЩ ще публикува своето икономическо проучване „Бежова книга“, в която се прави преглед на състоянието на американската икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща