Нов амбициозен пакет за цифровите финансови услуги предлага Европейската комисия

Главната цел е да се опростят разпоредбите, като се съобразяват в по-голяма степен с цифровите технологии и да се гарантира по-голяма сигурност за потребителите

Икономика / България
3E news
426
article picture alt description

Европейската комисия прие на 24 септември нов Пакет за цифровите финансови услуги, който включва две стратегии - за цифровизиране на финансовите услуги и за малките плащания, и две законодателни предложения - за криптоактивите и за оперативната устойчивост на цифровите технологии. Пакетът е част от Плана за действие за насърчаване на Съюза на капиталовите пазари (СКП).

Целта

на новия пакет е да се засили конкурентоспособността и иновациите на Европа при финансовите услуги, с което ще се проправи пътят за превръщането на Европа в световен лидер в разработването на стандарти. Новия пакет за цифрови финансови услуги предоставя на потребителите по-голям избор и възможности в областта на финансовите услуги и съвременните плащания, като същевременно им осигурява защита и финансова стабилност.

В съобщението до медиите от ЕК уточняват, че днешните мерки са от възлово значение за икономическото възстановяване на ЕС, тъй като предвиждат нови начини за насочване на финансиране към европейските предприемачи, а същевременно имат и основна роля за изпълнението на Европейския зелен пакт и Новата промишлена стратегия за Европа.

При представянето на пакета в Брюксел, Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на ЕК с портфейл „Икономика в интерес на хората“, заяви: „Бъдещето на финансовите услуги е цифрово. По време на изолационните мерки видяхме как хората успяха да получат достъп до финансовите услуги благодарение на цифровите технологии, като например банкирането по електронен път. Цифровите технологии могат да предложат на потребителите и предприемачите много повече, поради което следва да се възползваме активно от внедряването им, като същевременно ограничаваме потенциалните рискове.

Такава е целта на днешния пакет. Един новаторски цифров единен пазар на финансовите услуги ще бъде от полза за европейците и от възлово значение за икономическото възстановяване на Европа, тъй като ще предлага по-добри финансови продукти за потребителите и ще отвори нови канали за финансиране на бизнеса.“

Комисията опростява разпоредбите и ги съобразява в по-голяма степен с цифровите технологии

в стремежа си да насърчи отговорните иновации при финансовите услуги в ЕС, създавани в частност от особено иновативните новосъздадени дружества в областта на цифровите технологии, и същевременно да ограничи потенциалните рискове що се отнася до защитата на инвеститорите, изпирането на пари и киберпрестъпността, пише още в разпространеното до медиите съобщение.

Нормативните изменения

Стратегия за цифровизиране на финансовите услуги: към европейско пространство на финансовите данни — нови начини за насочване на финансиране към МСП — по-добри финансови продукти за потребителите

С днешната стратегия за цифровизиране на финансовите услуги се цели да се засили внедряването на цифровите технологии в европейските финансови услуги и да се насърчат отговорните иновации и конкуренцията между доставчиците на финансови услуги в ЕС. Така ще се намали разпокъсаността на цифровия единен пазар, така че потребителите да имат достъп до финансови продукти в трансграничен план, а новосъздадените дружества в областта на финансовите технологии — да се разрастват и развиват. Стратегията ще осигури адекватност на нормите на ЕС за финансовите услуги с оглед на цифровата ера и по-специално предвид приложения като изкуствения интелект и блокверигите. Управлението на данните е също в основата на днешната стратегия. В съответствие с по-мащабната стратегия на Комисията за данните, целта на днешните мерки е да се насърчи споделянето на данни и отворените финансови услуги, като същевременно се запазят много високите стандарти на ЕС за неприкосновеност на личния живот и защита на данните. Накрая, стратегията има за цел да осигури еднакви условия на конкуренция между доставчиците на финансови услуги, независимо дали става въпрос за традиционни банки или технологични дружества: една и съща дейност — едни и същи рискове — едни и същи правила.

Стратегия за малките плащания: модерни и разходоефективни плащания

Втората стратегия от пакета има за цел да осигури сигурни, бързи и надеждни платежни услуги на европейските граждани и предприемачи. Благодарение на нея потребителите ще могат по-лесно да плащат в магазините, а пазаруването онлайн ще бъде сигурно и удобно. Стремежът е да се постигне цялостна интегрирана система на малките плащания в ЕС, в т.ч. решения за мигновени трансгранични разплащания. Това ще улесни плащанията в евро между ЕС и другите юрисдикции. Ще се насърчи и появата на разработени в ЕС паневропейски решения за разплащане.

Законодателни предложения за криптоактивите: използване на възможностите и ограничаване на рисковете

Комисията предлага за първи път ново законодателство за криптоактивите (цифрово представяне на стойности или права, които могат да се съхраняват и търгуват по електронен път). С регламента за пазарите на криптоактиви (РПКА) ще се даде тласък на иновациите, като същевременно ще се съхрани финансовата стабилност и ще се защитят инвеститорите от рискове.

Това законодателство ще осигури правна яснота и сигурност за емитентите и доставчиците на криптоактиви. С новите разпоредби лицензираните в една държава членка субекти могат да предоставят своите услуги в целия ЕС (т.нар. „упражняване на дейност в ЕС по силата на един лиценз“). Защитните механизми включват:- капиталови изисквания; отговорно пазене на активите;- задължителна процедура за подаване на жалби за инвеститорите; както и права на инвеститора срещу емитента. Емитентите на значителни криптоактиви, обезпечени с активи (т.нар. „стабилни криптовалути“), ще подлежат на по-строги изисквания (например по отношение на капитала, правата на инвеститорите и надзора).

Комисията предлага и пилотна уредба на пазарните инфраструктури, които желаят да се опитат да търгуват и да уреждат сделки с финансови инструменти под формата на криптоактиви. Пилотната нормативна уредба представлява т. нар. подход на „регулаторна лаборатория“ (или контролирана среда), който позволява временни дерогации от действащите правни норми с цел регулаторните органи да придобият опит с използването на технологията на децентрализираните регистри при пазарните инфраструктури, като същевременно се взимат мерки за защита срещу рисковете за инвеститорите, целостта на пазара и финансовата стабилност. Целта е да се даде възможност на дружествата да изпробват и научат повече за практическото прилагане на действащите норми.

Законодателно предложение за оперативната устойчивост на цифровите технологии: край на кибератаките и засилване на надзора върху услугите, възлагани на външни изпълнители

Технологичните дружества придобиват все по-голямо значение в сферата на финансовите услуги - както в качеството си на доставчици на информационни технологии за финансовите дружества, така и като самостоятелни доставчици на финансови услуги. Целта на предложения днес нормативен акт за оперативната устойчивост на цифровите технологии е всички участници във финансовата система да разполагат с необходимите предпазни механизми за ограничаване на кибератаките и другите рискове.

Предложеното законодателство ще изисква от всички дружества да проверяват, че са неуязвими за всякакви видове смущения и заплахи, свързани с информационните и комуникационни технологии (ИКТ). С днешното предложение се въвежда и надзорна рамка за доставчиците на ИКТ, сред които са например доставчиците на услуги за изчисления в облак.

Кои са бенефициентите на дигиталната стратегия?

По-добрите финансови продукти за потребителите и нови начини за насочване на финансирането към предприятията от ЕС, и по-специално към малките и средни предприятия (МСП);

Подкрепя европейската стратегия за икономическо възстановяване и отваря нови канали за мобилизиране на финансиране в подкрепа на Зелената сделка и Новата индустриална стратегия за Европа;

Трансграничното цифрово финансиране ще подобри интеграцията на финансовите пазари в Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари;

Укрепва се способността на Европа да запази и повиши отворената си стратегическа автономия във финансовите услуги.

Началото е поставено през 2018 година

От съобщението до медиите става ясно, че днешният пакет за цифровите финансови услуги се гради на извършената работа при плана за действие в областта на финансовите технологии от 2018 г. и на работата на Европейския парламент, европейските надзорни органи (ЕНО) и други експерти. При изготвянето на пакета за цифровите финансови услуги Комисията работи със заинтересованите страни и обществеността по няколко начина.

В съобщението до медиите се припомня, че Комисията е организирала кампания за популяризиране на цифровите финансови услуги, както и поредица от прояви със заинтересованите страни, които са проведени в държавите членки и в Брюксел през пролетта на 2020 г. Комисията също така организира три обществени консултации, за да събере становища от широк кръг заинтересовани страни.

Относно Директивата за платежните услуги 2 (ДПУ2)

от Комисията посочват, че вече е направена съществена нормотворческа крачка. Въпреки това, ДПУ2 ще бъде преразгледана през четвъртото тримесечие на 2021 г. и при необходимост — изменена, за да се подпомогне изпълнението на стратегията за малките плащания.

През първата половина на 2020 г. Комисията лансира и обществена консултация по стратегията на ЕС за малките плащания. При определянето на действията на ЕС при малките плащания Комисията взе предвид отговорите на участниците в консултацията.

Още по темата:

ЕК насърчава капиталовите пазари в Европа

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща