Колко струва на Tweeter блокираният профил на Доналд Тръмп

От началото на годината акциите на социалната мрежа поевтиняха с 10%, докато широкият индкес S&P 500 нарасна с 2.5%.

Икономика / България
Георги Вулов
688
article picture alt description

Акциите на социалната мрежа Twitter се представят най-лошото от всички други компании, включени в широкия индекс на борсата в Ню Йорк S&P 500: от началото на годината те са загубили повече от 10%, докато индексът е нараснал с 2.5%. В номинално изражение – от 8 януари, когато официално бе съобщено, че профилът на президента Доналд Тръмп се спира, до 21 януари загубата възлиза на 4.36 долара за акция – от 51.48 долара до 47.12 долара, съобщава Bloomberg.

Решението за блокиране на профила на 45-ия президент на САЩ е в отговор на щурма на Капитолия на 6 януари и очевидно не се хареса инвеститорите, въпреки че главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси защити решението, ката каза, че мрежата е била изправена пред извънредно и несъстоятелно обстоятелство, „представляващо заплаха обществената безопасност“.

„Това решение със 100% сигурност ще влоши краткосрочните перспективи на компанията и оставя малко време на компанията да подобри финансовите си резултати в началото на 2021 г.“, пишат анализатори на една от големите брокерски компании в САЩ Rosenblatt Securities.

Техните колеги от Argus Research смятат, че Twitter може да загуби няколко милиона активни потребители, като се има предвид, че Конгресът на демократите вероятно ще разшири борбата срещу монополите.

Twitter не беше единствената социална мрежа, която блокира акаунта на Доналд Тръмп, но нейните акции показаха най-лоша динамика. Например акциите на Facebook спаднаха с 2% през януари, докато на Pinterest поскъпна с 10%, а на Snap нараснаха с 4%.

Блокирането на профила на Тръмп не е прецедент за Tweeter. Миналата седмица беше спрян достапът до профила на руската ваксина Sputnik V, а преди два дни това се случи и с профила на Китайското посолство в САЩ, заради публикувано съобщение на 7 януари, в което се обяснява политиката на Пекин за автономния район Синдзян Уйгур. На следващия ден, припомня Bloomberg, представител на администрацията на Тръмп направи изявление, като описа действията на Китай срещу уйгурите в Уйгурския автономен район Синцзян като "геноцид" и "престъпления срещу човечеството". Кандидатът за поста държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е съгласен с тази оценка.

Последва реакция на Tweeter още същия ден, въпросният туит беше скрит, а на 20 януари и профила на Китайското посолство в САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща