Каква е връзката между ваксинирането и пазарите на акции

Страните с най-висок процент на ваксиниране ще се възстановят най-бързо от кризата, прогнозират анализатори от американската банка JPMorgan Chase

Икономика / България
Георги Вулов
866
article picture alt description

Пазарите на акции на редица малки държави, които, обаче, са световни лидери по ваксиниране на населението срещу коронавируса, са по-търсени от инвеститорите, отколкото книжата, търгувани на борсите на някои от най-развитите страни в света.

Според онлайн специализираната платформа на Bloomberg за ваксинирането по света (Covid-19 Tracker) кампанията е започнала в 56 държави по света, но най-бързо и най-ефективно се осъществява в Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ), където са ваксинирани съответно 39.94 на всеки 100 човека и 23.14. Следват Обединеното кралство (10.21), САЩ (6.82), Малта (3.83). Водещата десетка се допълва от Исландия (3.58), Дания (3.50), Сърбия (3.13), Испания (2.51), Ирландия (2.46) и Португалия (2.43). Трите най-големи икономики в ЕС изостават: Франция (1.58), Германия (1.96) и Италия (2.28), при средно за 27-те страни членки на ЕС 1.93.

Според окончателните данни към 24 януари, България е на незавидното 47-мо място с 0.38 на 100 човека. След нас от Европа е само Албания (0.02).

Основният индекс на акциите на борсата в Израел (Tel Aviv 100) се е повишил със 7.6% от началото на годината, изпреварвайки американския измерител на 500-те най-големи компании в САЩ S&P 500 и общия европейски индекс на „сините чипове“ Euro Stoxx, в който са включени 600-те най-голуми компании в Европа.

Индексът на общия капиталов пазар в Дубай (Dubai Financial Market General) е нараснал с 9%, като почти е ликвидирал спада от 10% през 2020 година. Общият индекс на пазара на ценни книжа в Абу Даби (Abu Dhabi Securities Market General Index) е третият най-динамично представящ се индикатор от началото на годината досега.

Докато общият европейски индекс Stoxx 600 e на загуба с 0.73% от началото на годината, а измерителят на „сините чипове“ DAX на фондовата борса във Франкфурт e с минимален ръст от 1.04 на сто.

Търговците се обзалагат, че страните с най-висок процент на ваксиниране ще се възстановят най-бързо от кризата, което се отнася за акциите им, валутите и облигациите. Делът на ваксинираното население вероятно ще бъде "най-важната статистика през следващата година", казват анализатори от JPMorgan Chase & Co, цитирани от Bloomberg.

В момента (при окончателни данни до 24 януари) в Израел са ваксинирани около 30% от населението, в ОАЕ - около 20%. Ако този процент се запази или увеличи и двете страни ще могат да постигнат нива на колективен (стаден) имунитет до средата на годината, казват експертите от JPMorgan. „Онези страните, които най-бързо се върнат до нивата на икономическа активност преди кризата чрез комбинация от стимули и ваксиниране, ще отчетат най-значителен ръст на цените на акциите и на валутите си“, допълват анализаторите.

В същото време перспективите за растеж на индексите на по-големите икономики, свързани с темповете на ваксиниране, изглеждат мрачни, каза Майкъл Херцум, директор за макроикономическата стратегия в инвестиционната компания Union Investment във Франкфурт. Според него, не бива да изолират тези фактори от останалите двигатели на пазара.

При сегашната ситуация (Великобритания е на четвърто място с 10.21 ваксинирани на 100 човека) британските акции може да поскъпнат много скоро, тъй като има голяма вероятност Обединеното кралство да постигне по-бързо от страните-членки на ЕС стаден имунитет. „Това може да доведе до значително и бързо възстановяване на икономическата активност след премахването на ограниченията на COVID-19.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща