Златото се върна на 7-годишен връх, рекордно поскъпване на паладия

Сутринта на 20 февруари цената на унция злато (31.1 грама) достигна 1612.6 долара - подобна цена на златото бе отчетена в началото на 2013 година

Икономика / България
3E news
741
article picture alt description

Цената на златото достигна най-високата си цена за последните седем години в сряда, тъй като опасенията относно ефектите на коронавирусната епидемия върху световната икономика повишиха интереса към активи-сигурни убежища, каквито са благородните метали и валути като швейцарския франк и японската йена. В същото време паладият обнови историческия си рекорд, заради опасения за силно намаляло предлагане, обобщава „Ройтерс“.

Борсовата цена на златото затвори на ниво от 1 607.12 долара за унция в сряда, което е повишение с 0.3% само за един ден. В един момент достигна 1 610.72 долара за унция, което е максимум от 8 януари, когато златото отчете за пръв път 7-годишен рекорд.

Златото поскъпна в момент, когато акциите в САЩ достигнаха рекордно високи стойности, въпреки че търговците все още оценяват по-нататъшното въздействие на болестта.

Сутринта на 20 февруари цената на унция злато (31.1 грама) достигна 1612.6 долара - подобна цена на златото бе отчетена в началото на 2013 година или преди 7 години, с което се затвърждава постигнатия в сряда рекорд.

В същото време, когато в китайската провинция Хубей, която стана център на огнището на коронавируса, отчете по-малко нови инфекции след поредното преразглеждане на статистическата система, признаците за задълбочаване на икономическите щети от епидемията остават непроменени.

Освен това, в Иран са регистрирани два смъртни случая, други двама са жертва на вируса Япония, които са се заразили на круизен кораб, което е сигнал, че коронавирусът започва да се проявява по-активно извън Китай.

"Подкрепата за жълтия метал се дължи на икономическата несигурност, свързана с коронавируса или колко дълго може да продължи пандемията и какво е нейното крайно въздействие върху световния икономически растеж", коментира Гейвин Вендт, старши анализатор на стоковите пазари в MineLife Pty в Сидни. Според него, златото е достигнало нови рекордни стойности, което отразява не само несигурността на инвеститорите, но и вероятността, че ще са необходими повече стимули, включително по-ниски проценти за лихвите, за да се стимулира активността в посткоронавирусния свят.

„Все още сме обезпокоени, че икономическото възстановяване в Китай може да отнеме малко повече време“, каза за „Ройтерс“ анализаторът от Julius Baer Карстен Менке. "Изглежда, че местни влияния, като вирусната епидемия в Китай, са по-силни от онова, което се отразява на фондовите пазари. Инвеститорите в злато наблюдават промените, които са притеснителни не само за китайската, но и за световната икономика, и заради това цените се повишават", допълни той

Цената на златото в евро достигна исторически връх от 1.491.01 евро за унция.

Инвеститорите очакват протокола от срещата през януари на Федералния резерв на САЩ (Фед), който ще бъде публикуван в петък, за да се ориентират дали ще има промяна на лихвите, които правят златото по-привлекателен актив, тъй като борсовата му цена не е обвързана с лихвите.

Прогнозите са за още по-голямо поскъпване на жълтия метал. Цената на златото се „повишава, защото централните банки използват коронавируса като извинение, за да създадат повече инфлация“, написа в социалните мрежи Питър Шиф, изпълнителен директор на Westport, базираната в Кънектикът Euro Pacific Capital. Според него, обаче, централните банки ще нанесат много по-големи икономически щети в отговор на коронавируса, отколкото самият вирус.

По-прагматична е прогнозата на анализаторите на банката JPMorgan Chase, които смятат, че златото може да удари 1 655 долара за унция, преди да приключи текущото рали, което се дължи основно на паниката от корона вируса и желанието на инвеститорите да прехвърлят активите си в сигурни убежища, каквото е златото и други благородни метали.

Паладият достигна най-високата си цена в историята – 2 841.54 щатски долара за унция, което представлява дневно повишение с 4.75%. През 2019 г. металът, използван за автомобилни катализатори за пречистване на отработените газове, поскъпна с 54% поради недостиг на доставки, а очакванията са също за значителен недостиг на пазара на паладий и през 2020 г., според прогноза на Anglo American Platinum Ltd.

Среброто се повиши с 0.9% до 18.32 долара за унция, след като по-рано в сряда цената му достигна максимум от 18.39 долара за унция, което беше месечен връх. Цената на платината се повиши с 1.8% до 1 009.85 долара за унция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща