Златото поскъпва в резултат на подкрепата от страна на САЩ на икономиката с 1 трлн. долара

Икономика / България
3E news
474
article picture alt description

Цената на златото в сряда расте след новината за допълнителните стимули за икономиката на САЩ и впоследствие на отслабването на паниката на пазарите, сочат данните от търговията-

Цената на априлския фючърс за златото на нюйоркската борса Comex нараства с 0,23 % до 1529,5 долара за тройунция.

Майският фючърс за среброто се повишава с 2,80 % - до 12,845 долара за унция. Предишната седмица среброто поевтиня със значителните 25 процента, като според наблюдателите на пазара, това е най-силният спад от 1983 година.

Златото е надежден актив и поскъпва в период на волативност на пазара. На този фон стойността на златото през миналата седмица се понижи с 9,5 %, тъй като инвеститорите продаваха злато, за да повишат запасите от свободна ликвидност в условията на нестабилност на фондовите пазара поради опасенията от разпространение на коронавируса и влиянието му върху световната икономика.

САЩ обявиха във вторник, че мерките за финансиране за стабилизиране на икономиката ще съответстват на предприетите такива по време на кризата през 2008 година, тъй като през последните търговски сесии се увеличават опасенията за рецесия. Министърът на финансите на страната Стивън Мнучин заяви, че Федералният резерв благодарение на новите мерки ще може да купи краткосрочни книжа за сумата от 1 трилион долара за повишаване на ликвидността на пазара. Очаква се, че стимулите ще помогнат през следващите две седмици да се стабилизира икономиката на САЩ.

Великобритания от своя страна пусна нова система за кредитиране, която ще се управлява от Банката на Англия, като цели краткосрочно финансиране за големите предприятия, които ще пострадат от епидемията от коронавируса.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща