Замразените по-високи мита за внос на самолети Airbus и други европейски стоки в САЩ потопиха акциите в Европа

С най-голям дневен спад завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малко понижение затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
3E news
566
article picture alt description

Европейските акции на загуба в четвъртък, след като САЩ замразахи вносните тарифи за самолетите Airbus и много други европейски стоки. Инвеститорите бяха изненадани от най-новите данни за седмичните обезщетенията при за безработни в САЩ, които се оказаха по-добри от очакваните, но те не повлияха върху тренда на пазара, който започна с понижение и завърши сесията в червената зона.

Министерството на търговията на САЩ в сряда обяви, че ще запази вносните тарифи от 15% за самолетите на Airbus и 25% върху други стоки от Западна Европа в размер на 7.5 милиарда долара, въпреки настояването на Европейския съюз да бъде разрешен 16-годишният спор относно субсидиите за авиационната индустрия.

"ЕС и държавите-членки не взеха необходимите мерки за изпълнение на решенията на Световната търговска организация (СТО)", заяви американският търговски представител Робърт Лайтхайзър. В същото време той уточни, че САЩ възнамеряват да продължат „да търсят дългосрочно решение на този спор“.

В полезрението на инвеститорите продължават да се междинните корпоративни отчети на европейските компании.

Пазарните участници очакваха и данните за пазара на труда в САЩ. Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, е спаднал под един милион през миналата седмица за първи път от началото на пандемията от COVID-19, което според анализаторите, анкетирани от „Ройтерс“, най-вероятно означава, че след като срокът за изплащане на добавките за безработни в размер на 600 долара седмично изтече на 1 август, това е обезкуражило някои безработни да подават молба за обезщетение.

През седмицата, която приключи на 8 август, молбите за държавни обезщетения при безработица възлизат на 963 000, в сравнение с 1.191 милиона през предходната седмица, показват данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък. Това е най-ниското ниво на показателя от средата на март, когато в страната бяха въведени ограничения срещу разпространението на коронавируса.

Във Франция безработицата спадна до 7.1% през второто тримесечие, показват данни на Националната статистическа служба Insee. Това е най-ниското ниво от периода април-юни 1983 г., съобщава Trade Economics. Показателят беше под прогнозата на анализаторите, които очакваха безработицата да нарасне до 8.3%, в сравнение със 7.8% през първото тримесечие на настоящата година.

Insee обяснява спадналото ниво на безработица в страната с по-малкия брой на безработните, които активно търсят работа по време на пандемията. „В тази връзка спадът на безработицата показва, че условията на пазара на труда са се подобрили, а как влияе поведението на неработещите, което компенсира увеличаването на техния брой", отбелязват от Insee.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.38%​​, а акциите на производителя на самолети се понижиха с 1.70%. От националните измерители на „сините чипове“ лидер по понижение стана британският бенчмарк FTSE 100, който спадна с 1.26%, заради загубите на акциите на едни от най-големите британски компании AstraZeneca, BP, Diageo, Glaxosmithkline и Legal&General. Следват испанският IBEX 35 (-0.52%), германският DAX (-0.36%), френският САС 40 (-0.32%) и италианският FTSE MIB (-0.31%).

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малко понижение затвори испанският IBEX 35.

Книжата на най-големия в света туроператор TUI се понижиха с 6.4%, след като компанията отчете загуба от 1.1 милиарда евро (1.30 млрд. долара) за второто тримесечие на финансовата 2020 година, заради коронавирусната пандемия, поради което обмисля да продаде части от своя бизнес, за да намали дълга си.

Компанията, която в сряда си осигури втора кредитна линия от германското правителство, обяви, че е възобновила туристическите пътувания своите клиенти от средата на юни, а търсенето е започнало да се повишава. Главният изпълнителен директор на TUI Фриц Юсен заяви, че ликвидността на компанията в момента възлиза на 2.4 млрд. евро, което дава увереност на туристическия оператор, че може да издържи до края на 2021 г., след като пандемията продължава да засяга най-много туризма.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на Thyssenkrupp, които загубиха 17.17%. Германската индустриална група отчете увеличение на нетната си загуба за тримесечието, приключило на 30 юни, до 678 милиона евро, от 94 милиона евро година по-рано. Тримесечните приходи на компанията са спаднали до 7.71 милиарда евро от 10.78 милиарда евро година по-рано по същото време, а поръчките са се свили с 35%.

Сред губещите бяха книжата на нидерландския застраховател Aegon, които загубиха 15.1%, след като през първото полугодие на 2020 година намали нетната си печалба с 67% - до 202 милиона евро, и обяви, че ще раздаде дивиденти до 0.06 евро за акция, спрямо от 0.15 евро година по-рано.

На върха на общоевропейския индекс на „сините чипове“ се изкачиха акциите на датската софтуерна компания SimCcorp, които поскъпнаха с 5.75%, и на германския доставчик на интернет United Internet, които спечелиха 4.75%.

Сред печелившите бяха и акциите на Swiss Life Holding, които поскъпнаха с 2.8%. Застрахователят регистрира спад на нетната печалба през първата половина на годината до 533 милиона швейцарски франка (584.4 млн. долара) от 615 милиона франка година по-рано. Това, обаче, се дължи на еднократен положителен данъчен ефект за същия период на 2019 г., уточниха от компанията, което помогна на книжата да се задържат в зелената зона.

Книжата на Deutsche Telekom нараснаха с 1.7%. Немската телекомуникационна компания отчете спад на нетната печалба през второто тримесечие до 754 милиона евро (891.4 милиона долара) от 944 милиона евро година по-рано, но повиши годишната си прогноза за печалбата след отчисления и данъчно облагане.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща