Европейските пазари на акции започнаха новата седмица с печалби, подкрепени от акциите на банки и добивни компании

С най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори италианският FTSE MIB

Икономика / България
3E news
304
article picture alt description

Без ясно изразена посока започна търговията с акции в Европа в понеделник, след данните от Китай, които показаха забавяне на спада на цените на производителите и ръста на котировките на петрола. Първоначалния ръст на старта бързо се смени със спад до обед, но още в ранния следобед пазарният тренд се обърна и всички основни индекси затвориха с повишение.

Пазарите бяха подкрепен от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да подпише указ, който частично връща допълнителните плащания за обезщетения за безработица за десетки милиони американци, които са загубили работата си поради пандемията на коронавируса.

Според указа на Тръмп плащанията, които възлизат на 400 долара на седмица, ще бъдат финансирани 75% от федералното правителство и 25% от изпълнителната власт на съответния щат. Това е един от четирите укази, подписани от Тръмп за разширяване на някои икономически спасителни мерки, които не са съгласувани с Конгреса, където все още няма консенсус между демократите и републиканците относно условията на нова стимулираща програма за 1 млрд. долара.

Другите, подписани от Тръмп укази, предвиждат разсрочване на плащането на данъци върху заплатите за хора, които печелят по-малко от 100 000 долара годишно, удължаване на мораториума върху студентските заеми и мерки за подпомагане на наематели и собственици на жилища.

Инвеститорите тази седмица очакват да започне новия кръг от търговските преговори между Вашингтон и Пекин. САЩ наложиха в петък санкции на управителя на администрацията в Хонконг Кари Лам и на 10 други високопоставени личности, свързани с Хонконг, съобщи Министерството на финансите на САЩ. Това решение може да затрудни и дори да отложи началото на търговските преговори.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 загуби 0.13%, след като през миналата седми;ци нарасна с повече от 2%. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо понижение беше германският DAX (-0.38%), следван от италианския FTSE MIB (-0.08%) и френския CAC 40 (-0.07%). В същото време испанският IBEX 35 прибави 0.24%, а британският FTSE 100 нарасна с 0.09%.

Пазарите рязко се насочиха към спад, след като секторните индекси на три от основните сектори – на произвидителите на автомоболи, технологичиня и здравеопазването, загубиха съответно спаднахаът рязко се 0.3%, 1.1% и 0.4 на сто, и този тренд се запази до края на деня. Но тъй като при другите секторни индекси трендът се обърна и повечето от тях се завърнаха в зелената зона, и като цяло пазарът следобед беше във възход.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори италианският FTSE MIB.

Акциите на Porsche Automobil Holding SE се понижиха с 1.8%. Германската автомобилна компания претърпя загуби през първата половина на тази година, заради рязкото намаляване на търсените от компанията автомобили, които са от луксозния клас.

Сред губещите бяха и книжата на френската Alstom,които се понижиха с 1.8%. Един от световните лидери (заедно със Siemens и Bombardier) в енергийното оборудване и железопътната индустрия заяви, че все още планира да купи железопътното поделение на Bombardier, въпреки „някои неочаквани и непланирани обстоятелства". Освен това, Alstom не изключи възможността за предоговаряне на условията на сделката, като обяви, че "ще вземе предвид последиците от тези оперативни и финансови обстоятелства в бъдещите преговори с Bombardier и ще уведоми пазара своевременно".

На дъното на STOXX 600 спаднаха акциите на немската компания, която управлява веригата магазини за хранителни продукти Hello Fresh, с бизнес в Западна Европа, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, които се понижиха с 5.32%.

Чувствителните към състоянието на икономиката сектори като банковия и петролно-газовите компании нараснаха още в началото на търговията с около 2% и задържаха възходящата си посока до края на деня. Неубедителните данни от Китай разколебаха инвеститорите и търговията се осъществяваше без ясно изразена посока. Дефлацията на цените на производителите в Китай се забавя, заради по-високите глобални цени на петрола, а индустриалната активност се завръща към нивата отпреди кризата, започнала с коронавирусната пандемия.

С най-голям ръст затвориха акциите на испанската Banco de Sabadell, които се повишиха с 9.4% и се озоваха на върха на STOXX 600.

Още на старта акциите на големите енергийни и добивни компании като British Petroleum, Royal Dutch Shell и Total започнаха да поскъпват, за да завършат с печалба от 3.3%, 2.6% и 1.3 на сто, заради поскъпналия петрол и изразения оптимизъм от компанията Saudi Aramco за повишаване на търсенето на суровината в Азия и обещанието на Ирак да увеличи съкращенията на добивите си.

Сред печелившите бяха и акциите на Carnival CCL, които поскъпнаха с 6.26%, след като най-големият световен оператор на круизни кораби заяви, че подразделението му Aida е отложило възобновяването на круизния сезон до 30 септември, с изключение на всички планирани още в началото на годината круизи от Кил и Хамбург през този месец.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща