Европейските акции отново на печалба, подкрепени от производителите на автомобили

С най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори общоевропейският STOXX 600

Икономика / България
3E news
433
article picture alt description

Европейските акции са на печалба за трета поредна сесия във вторник, подкрепени предимно от книжата на производителите на автомобили и повишените надежди за възстановяване от коронавирусната пандемия, както и въвеждане на нови стимули в САЩ.

Инвеститорските нагласи се подобриха след повишената надежда за постигане на споразумение между демократи и републиканци в Конгреса на САЩ за допълнителни мерки за стимулиране на фискалната политика, както и от информациите, че нарасналото напрежение между САЩ и Китай няма да повлияе на търговията, като се очаква поредният кръг на търговски преговори между Вашингтон и Пекин да се проведе както е планирано по-късно през седмицата.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в понеделник, че се надява тази седмица да бъде постигнато споразумение между Белия дом и Конгреса за новите мерки за подкрепа на икономиката на страната в размер на повече от 1 трилион долара, съобщи CNBC.

„Облаците на несигурност започват да се разсейват и лъчите на оптимизъм да пробиват, тъй като добавките към пакета за стимулиране на САЩ изглеждат много обещаващи, тъй като страните се подготвят да седнат отново на масата за преговори“, заяви анализаторът на AxiCorp Стивън Инес, цитиран от MarketWatch.

В същото време китайските власти обявиха, че налагат санкции срещу 11 американски политици и ръководители на организации в отговор на санкциите на САЩ към висши служители на Хонконг и пекин. Санкционираните лица включват сенаторите Марко Рубио, Тед Крус, Джош Хоули, Том Котън, конгресменът Крис Смит и изпълнителният директор на международната организация за правата на човека Human Rights Watch Кенет Рот.

Междувременно Националната статистическа служба (ONS) на Великобритания съобщи днес, че броят на заетите в страната през второто тримесечие е намалял с 220 хиляди в сравнение с предходното тримесечие, до общо 32.92 милиона души. Спадът на показателя за второто тримесечие е най-голям от май-юли 2009 година насам.

Нивото на безработица във Великобритания през април-юни е 3.9%, като остана на нивото на същия период на миналата година, както и на предходното първо тримесечие.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 нарасна с 1.57%, благодарение на чувствителните към ръста сектори като туристическия, минно-добивния и енергийния. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше италианският бенчмарк FTSEMIB (+2.53%), следван от испанския IBEX 35 (+2.29%), френския САС 40 (+2.27%), германския DAX (+2.18%) и британския FTSE 100 (+1.97%). Следобед възходящият тренд се запази, като при някои индекси се ускори, а при други се забави.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори общоевропейският STOXX 600.

Секторният индекс на производителите на автомобили се представи най-добре и прибави 2.8%, след като данните показаха, че китайските продажби на автомобили са нараснали с 16.4% през юли за четвърти пореден месец. С най-голям ръст завършиха акциите на BMWerke, които поскъпнаха с 4.7%, следвани от книжата на Volkswagen (+3.7%) и на Daimler (+2.8%).

От туристическия сектор внимание заслужават книжата на круизния оператор Carnival, които се повишиха с 4.1%, след новината, че Costa Cruises ще рестартира пътуванията 6 септември. Сред печелившите бяха и книжата на хотелските вериги InterContinental Hotels Group (+3.6%) и на туроператора TUI, които скочиха с 5.6%.

С най-голям дневен ръст и на върха на STOXX 600 се озоваха акциите на британската компания за залагания GVC Holdings, които поскъпнаха с 9.5%.

Пълен обрат се случи с акциите на германската HelloFresh. До обед те поскъпнаха с 5.6%, след като веригата магазини за екологично чиста храна и за доставки по офисите и домовете повиши годишната си прогноза. По-слабите от очакваните финансови резултати за второто тримесечие, обявени следобед, обаче, обърнаха рязко тренда и акциите затвориха с понижение от 0.48%.

На дъното на STOXX се озоваха книжата на британската златодобивната компания Centaminq които се понижиха със 7.90%, след резкия спад на спот цени на златото във вторник.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща