Европейските акции на плюс, подкрепени от надеждите за глобално икономическо възстановяване

С най-голямо дневно повишение затвори испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко – общоевропейският Stoxx 600

Икономика / България
3E news
421
article picture alt description

Европейските фондови индекси се повишиха в понеделник, като се приближават до тримесечен връх на фона на надеждите за глобално икономическо възстановяване от кризата, причинена от коронавирусната пандемия.

Пазарите в Германия, Швейцарии, Дании и Норвегия са затворени в понеделник заради официални празници в тези страни

Инвеститорите също бяха оптимистично настроени, че реакцията на САЩ към китайския закон за национална сигурност в Хонконг е по-лека, отколкото мнозина се страхуваха, а липсата на ескалация на конфликта между САЩ и Китай върна вниманието на инвеститорите към постепенното отваряне на икономиките по света.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък инициира да бъде прекратен специалният статут на Хонконг, но не спомена да наложи мерки, които биха могли да навредят на "първата фаза" на търговска сделка с Китай. На пресконференцията Доналд Тръмп се оспори условията на търговско споразумение по-рано тази година. Според президента, обаче, САЩ ще започнат да лишават Хонконг от привилегирования му статут."Китай замени обещанието си да спазва принципа "една страна - две системи" с принципа "една страна - една система", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Тръмп добави, че САЩ, освен че ще отнемат статута на свободна митническа територия на Хонконг, но и ще наложат санкции на служители, които „пряко или косвено подкопават автономията на Хонконг“. "Нашите действия ще бъдат решаващи и значими", заяви американският президент.

Междувременно търговската активност в производствения сектор на Китай се забави през май, но растежът в сектора на услугите се ускори, след като икономиката започна да с възстановява след блокирането.

Проучване на агенция IHS Markit показа, че индексът PMI, измерващ бизнес активност в промишлената сфера на еврозоната, се е повишил през май до 39.4 пункта спрямо априлското дъно от 33.4 пункта. Подиндексът, оценяващ само промишленото производство, е нараснал до 35.6 пункта спрямо рекордното априлско ниско ниво от 18.1 пункта.

Подобрение през май отчитат промишлените PMI индекси и на четирите водещи икономики от еврозоната, като за Германия измерителят е нараснал до 36.6 от 34.5 пункта през април, на Франция - до 40.6 от 31.5 пункта, на Испания - до 38.3 от 30.8 пункта и на Италия - много силен скок до 45.4 пункта от 31.1 пункта през април.

Промишленият PMI на Обединеното кралство на агенциите IHS Markit и CIPS е нараснал през май до 40.7 пункта от 32.6 пункта през април.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна до обед с 0.53%, благодарение на растежа на банковия и минния сектори и компаниите за пътуване и развлечение. От националните индекси на „сините чипове“ с най-голям ръст беше испанският IBEX 35 (+1.29%), следван от френския CAC (+0.77%), британския FTSE 100 (+0.66%) и италианския FTSE MIB (+0.58%).

Следобед трендът се запази ръзходящ, като при всички индекси нарастването се ускори.

*Данните са от петък, 29 май, тъй като на 1 юни борсата във Франкфурт не работеше, заради официален празник.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно повишение затвори испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко – общоевропейският Stoxx 600.

Акциите на британската Associated British Foods скочиха с 9.4%, класирайки се сред лидерите по растеж сред компонентите на Stoxx Europe 600, след новината за откриването на повечето магазини на дребно на Primark от този месец на фона на облекчаващите ограничения, свързани с пандемията на коронавирус.

Сред печелившите бяха акциите на италианската банка Mediobanca, които скочиха с 8.5%, след като милиардерът Леонардо дел Векио потвърди, че е поискал одобрение от Европейската централна банка за увеличаване на дела му във финансовата група.

Книжата на Rolls-Royce добави 4.2%, възстановявайки съществена част от загубите, понесени в петък. Цените на акциите на International Consolidated Airlines Group и Unibail-Rodamco-Westfield се повишиха съответно с 4.6% и 5.8%.

Цената на книжата на британския производител на облекло Ted Baker спаднаха с 9.8% и се озоваха на дъното на Stoxx 600, след като отчете увеличение на загубата преди данъци през фискалната 2020 г. на фона на нарастващите разходи и по-ниските приходи. Преди това компанията представи план за привличане на 95 милиона британски лири (117.84 милиона долара) чрез предлагане на допълнителен брой акции.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща