Европейските акции на печалба, подкрепени от поскъпналия петрол и надеждата за постепенно икономическо възстановяване

С най-голям дневен ръст затвори франкфуртският бенчмарк DAX, а с най-малко повишение е италианският FTSE MIB

Икономика / България
3E news
563
article picture alt description

Европейските акции се повишиха в понеделник след седмичния спад за послединте два месеца, благодарение на надеждата за постепенно икономическо възстановяване на фона на намаляващите карантинни мерки в много страни.

Допълнителен оптимизъм на пазарните участници бяха данните за забавяне на темпа на нарастване на заразените с коронавируса от края на феврури. Последни обобщени данни на „Ройтерс“ към 17 часа българско време показват, че заразените с Covid-19 са 4 755 373 души, от тях 314 391 са смъртните случаи, а оздравелите са 1 723 571.

Европейските държави продължават постепенно да премахват ограниченията и да възобновят икономическата дейност. Същото се случва и в Азия и Америка, но Световната здравна организация предупреди, че Covid-19 ще атакува отново през зимата.

Магазини, ресторанти и салони за красота в Италия се подготвяха да отворят в понеделник, но не всички сториха това. Освен това, италианското правителство обяви през уикенда, че ще премахнат всички ограничения за влизане и излизане от страната от 3 юни, за което съобщиха всички медии в Италия за решението на правителството.

В Белгия в понеделник започна втората фаза на поетапното премахване на ограниченията, като първо ще започне постепенно възобновяването на учебните часове в основното и средното образование, ще се отворят музеи и някои исторически сгради, билети за които трябва да бъдат закупени в Интернет или поръчани по телефона.

Като в Италия фризьорски, козметични салони и други немедицински услуги, които предоставят директен контакт с клиентите, ще могат да започнат работа, но само по предварителна заявка, за да не се образуват опашки от чакащи.

Други центрове на огнища на коронавируса извън Европа, като Ню Йорк и други американски щати, също постепенно премахват ограничителните карантинни мерки.

Инвеститорите също така оценяват коментара на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл, който заяви в интервю в неделя, че нивото на безработица в САЩ може да нарасне до 25%, БВП да спадне с 20-30% или дори повече през второто тримесечие, заради спирането спирането на икономическата активност, причинено от разпространението на коронавируса.

Данните за БВП за второто тримесечие "ще бъдат много, много лоши", каза Пауъл в интервю за телевизионния канал Columbia Broadcasting System (CBS). Според него, вероятно ще има „още няколко месеца загуба на работни места“, преди безработицата да достигне максимума за страната за последните години от 20-25%. Според ръководителя на Фед, темпът на икономическо възстановяване в крайна сметка ще зависи от овладяване на вируса и способността на хората да следват социалното дистанциране, за да избегнат възраждането на епидемията.

До обед всички основни индекси в Западна Европа бяха на зелена територия, като най-голямо беше повишението при франкфуртския DAX (+2.99%), следван от френския бенчамрк САС 40 (+2.57%), британския FTSE 100 (+2.47%), испанския IBEX 35 (+2.25%), общоевропейския Stoxx Europe (+1.98%) и италианския FTSE MIB (+1.51%). Следобед възходящият тренд не само че се запази, но и се ускори за повечето измерители.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст затвори франкфуртският бенчмарк DAX, а с най-малко повишение е италианския FTSE MIB.

Акциите на енергийните гиганти - френската Total, британската British Petroleum нидерландската Royal Dutch Shell Plc нараснаха с повече от 4% на фона на поившаващите се цени на петрола.

Освен това, книжата на Total, които нараснаха със 7.34%, получиха допълнителна подкрепа, след като компанията обяви, че отменя плановете си за придобиване на активи от Occidental Petroleum Corp. в Гана и от Energías de Portugal.

На върха на Stoxx Europe 600 се озоваха книжата на британската инвестиционна компания за недвижими имоти Hammerson, които бързо поскъпна с 16.6% по време на следобедната търговия.

Цената на акциите на шведския производител на медицинско оборудване Elekta се повишиха с 11.3%, след като австралийската верига от здравни заведения за лечение на хора с рак и сърдечни заболявания GenesisCare поръча линейни ускорители за лъчетерапия за 200 милиона долара от компанията.

Акциите в германската компания Thyssenkrupp скочиха с 11.2%, след като източник от компанията заяви пред „Ройтерс“, че Thyssenkrupp преговаря с чуждестранни конкуренти за консолидиране на бизнеса си със стоманодобива.

Сред печелившите бяха книжата на ирландския авиопревозвач Ryanair Holdings поскъпнаха с 8.1%, въпреки че най-голямата нискобюджета авиокомпания в Европа отчете спад на нетната си печалба с 27% за фискалната 2020 година, която приключи на 31 март.

Акциите на оператора на летището Aeroports de Paris се повишиха с 6.9%, въпреки че компанията отчете 99% спад в трафика през април.

Сред включените в европейския индекс на синитечипове Stoxx 600 компании, нямаше емисии с дневна загуба по-голяма от половин процент.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща