Европейските акции на печалба, подкрепени от добрите отчети на компаниите

С най-голям дневен ръст завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
3E news
520
article picture alt description

Европейските акции се повишиха в сряда, подкрепени от добрите финансови резултати компаниите и стимулиращите мерки, които компенсираха страховете от скок на заразените с коронавирус в Европа и САЩ, но по-слабите от очакваното икономически данни от еврозоната ограничиха печалбите.

Инвеститорите се надяват, че трилионите долари, които глобалните централни банки наливат във финансовата система, ще подкрепят акциите на пазара, докато не започне възстановяването. Очаква се 600-те компании, включени в общоевропейския индекс STOXX 600 да отчитат 67.5% спад на печалбите през второто тримесечие в сравнение с прогнозата за понижение с 58.3%, направена седмица по-рано от анкетирани от Refinitiv анализатори.

Публикуваният в сряда консолидиран PMI индекс на мениджърите по покупките, който отчита икономическата активност в еврозоната от Markit Economics скочи до 54.9 пункта през юли от 48.5 пункта през юни, докато предварителните данни сочеха увеличение на показателя до 54.8 пункта. В същото време юлската стойност на PMI в сектора на услугите беше преразгледана надолу - до 54.7 пункта от предварителните 55.1 пункта. Въпреки това, нарастването на показателя от 48.3 пункта през юни е най-голямото от септември 2018 г..

В Германия консолидираният PMI за икономическата активност, според окончателните оценки, се повиши до 55.3 пункта през юли, спрямо 47 пункта през юни. А PMI индексът на активността в сектора на услугите миналия месец е нараснал до 55.6 пункта, спрямо 47.3 пункта през юни. Предварителната стойност показваха по-голямо увеличение на показателя - до 56.7 пункта.

Във Франция консолидираният PMI през юли се повиши до 57.3 пункта от 51.7 пункта, в сравнение с предварителната оценка за 57.6 пункта. PMI на страната за сектора на услугите също се повиши до 57.3 пункта от 50.7 пункта.

Инвеститорите също така наблюдават дискусиите относно новия стимулиращ пакет в САЩ. Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чарлз Шумер заяви във вторник, че Конгресът на САЩ се движи в правилната посока и се надява законодателите да постигнат споразумение.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 прибави 0.89%, претролният и газовият секторен индекс беше лидер на нарастване, тъй като акциите на British Petroleum продължиха да поскъпват втори пореден ден. Сред печелившите беше и секторният индекс за пътувания и развлечения, който се повиши с 2.3%, докато секторният измерител на хранителните стоки и напитките се понижи с 0.3%.

От националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше британският бенчмарк FTSE 100 (+0.66%), следван от германския DAX (+0.56%), френския CAC 40 (+0.55%), испанският IBEX 35 (+0.47%) и италианския FTSE MIB (+0.27%). Следобед възходящият тренд се запази и дори при някои индекси се ускори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35.

Книжата на Ahold Delhaize, които се търгуват на борсата в Амстердам, скочиха с 5.36%, след като един от големите оператори на американски и европейски супермаркети повиши прогнозата си за продажбите през 2020 г. Търговецът на дребно се изкачи на върха на STOXX 600.

Сред печелившите са и акциите на Commerzbank нараснаха с 4.2% в сряда, въпреки факта, че втората по големина германска банка намали през второто тримесечие печалбата си с 21% - до 220 милиона евро (259.7 млн. долара). Commerzbank очаква да регистрира загуба за текущата година.

Книжата на Allianz се повишиха с 0.1%, въпреки че германският застраховател обяви спад на печалбата и приходите през второто тримесечие на 2020 г., заради пандемията от коронавируса. Компанията обаче смята тези резултати за доста успешни като се има предвид предизвикателната оперативна среда.

Акциите на германската Vonovia се повишиха с 2.92%, тъй като компанията за недвижими имоти отчете 8% увеличение на основната печалба през първото полугодие и потвърди прогнозите си за годината.

Книжата на А Deutsche Post нараснаха с 2.3%. Германската пощенска и логистична компания през второто тримесечие увеличи оперативната си печалба с 19% до 912 милиона евро и потвърди годишната си прогноза за ръст на приходи и печалба.

Капитализацията на Continental се повиши с 1.5%, въпреки че германският производител на автомобилни части отчете нетна загуба от 741 милиона евро през април-юни, в сравнение с нетна печалба от 485 милиона евро през същото тримесечие година по-рано. Приходите са спаднали с 40%. Компанията не даде точна годишна прогноза, но отбеляза, че очаква значителен спад на резултатите в сравнение с предходната 2019 година.

В същото време акциите на производителя на автомобили BMW спаднаха с 3% и слязоха на дъното н STOXX 600, след като компанията отчете оперативна загуба за второто тримесечие след спад на продажбите с 25%. Загубата преди данъци за тримесечието, приключило на 30 юни, е 666 милиона евро (786 млн. долара), в сравнение с печалба от 2.2 милиарда евро за същото тримесечие на миналата година, съобщиха от компанията. „BMW все още очаква значителен спад на печалбата преди данъци до края на 2020 г. и значително намаляване на доставките на превозни средства, въпреки началото на възстановяване на продажбите на някои пазари, включително Китай“, заяви изпълнителният директор Оливър Ципсе.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща