Европейските акции на загуба в края на седмицата след четири поредни сесии на печалба

Седмичната и месечната равносметка за май, обаче, е положителна

Икономика / България
3E news
449
article picture alt description

Европейските фондови пазари се понижиха в петък, след четири поредни сесии на печалба, на фона на тревогата на инвеститорите заради ескалиращото напрежението между САЩ и Китай, което тушира оптимизма около постепенното отваряне на икономиките по света.

Вниманието на търговците е фокусирано върху

отношенията между Вашингтон и Пекин

които се влошиха сериозно, след като китайския парламент одобри в четвъртък свой собствен закон за националната сигурност за Хонконг.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща във вторник да обяви мерки в отговор на новия китайски закон до края на седмицата пред репортери на пресконференция, насрочена за петък, след като борсите в Западна Европа затворят. Пазарите се опасяват, че действията на Вашингтон могат да влошат и без това сложните отношения между двете най-големи икономики в света. Нарастват и притесненията на пазарните участници, че държавите ще възстановят част от митата за китайски стоки, които преди това бяха анулирани.

Съединените щати, Австралия, Канада и Обединеното кралство в четвъртък излязоха с общо изявление, в което изразиха дълбока загриженост относно решението на Пекин да разшири законодателството за национална сигурност в Хонконг.

„Правителствата на Европейския съюз в петък изразиха "сериозна загриженост" относно китайския закон за сигурност за Хонконг“, заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел след среща на 27-те външни министри на блока. "Изразяваме сериозната си загриженост относно стъпките, предприети от Китай ... вярваме, че това може сериозно да подкопае принципа на" една държава, две системи", каза Боръл и допълни: „Взаимоотношенията ни с Китай се основават на взаимно уважение и доверие, но такова решение ги поставя под съмнение.“

Статистическите данни, публикувани в петък

показват, че продажбите на дребно в Германия през април 2020 г. намаляват с 5.3% в сравнение с предходния месец. Спадът се забави в сравнение с 5.6 процента понижение през март, който беше най-значимият от януари 2007 година насам. Прогноза на експертите предвиждаше спад на продажбите на дребно през април с 12%.

Икономиката на Франция през първото тримесечие на 2020 г. е спаднала с 5.3% в сравнение с предходните три месеца, сочат окончателните данни на националния статистически институт Insee. Предварителните данни показват по-голям спад на БВП на страната - с 5.8%. Анализаторите не са очаквали данните да бъдат ревизирани. Въпреки това, спадът по време на коронавирусната пандемия е максимален от второто тримесечие на 1968 г., когато във Франция се провеждаха масови протести. Икономиката на страната влезе в рецесия за първи път от 2009 година.

Междувременно потребителските разходи във Франция през април спаднаха с 20.2% в сравнение с предходния месец, което е рекорден спад, откакто се води такава статистика. Експерти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха по-малък спад - с 14.7%.

Италианската икономика през първото тримесечие на 2020 г. е спаднала с 5.3% в сравнение с предходното тримесечие и с 5.4% на годишна база, сочат окончателните данни на статистическата агенция Istat. Предварителните данни показваха 4.7% понижение на БВП на тримесечна база и с 4.8% на годишна база. През четвъртото тримесечие италианският БВП спадна с 0.3% в сравнение с предходното тримесечие и нарасна с 0.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г.

За отбелязване са данните на Швеция за БВП за първото тримесечие, който нарасна с 01% на тримесечна база, превишавайки очакванията на анализатора за свиване с 0.6%. Швеция беше една от малкото държави в Европа, която се съпротивляваше на мерките за блокиране в началото на пандемията на коронавируса.

Пазарът

Общоевропейският индекс STOXX 600 спадна с 1.13% до обед. От началото на месеца обаче показателят е нараснал с 3.6%, подкрепен от надеждата за икономическо възстановяване на фона на мащабни стимулиращи програми и облекчаване на карантинните мерки в редица страни.

От националните основни измерители с най-голям спад до обед беше германският DAX (-1.46%), следва от френския бенчмарк (-1.19%), испанският IBEX 35 (-1.06%), британският FTSE 100 (-0.92%) и италианският FTSE MIB (-0,78%).

В същото време месечната равносметка за май на основните борсови индекси е на уверен плюс.

Източник: Market Watch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно понижение затвори британският бенчмарк FTSE 100, а с най-малко – италианският FTSE MIB.

Секторните лидери по понижение бяха производителите на автомобили, след като подиндекстъ спадна с 2.5%, а туристическият и банковият сектори загубиха над 2%.

Губещите акции…

Акциите на TUI се озоваха на дъното на Stoxx 600, тъй като загубиха над 19%, след ралите по-рано през седмицата. Англо-германският туристически оператор обяви, че е отменил всички отвъдморски плажни ваканции от Великобритания до 1 юли заради пандемията.

Книжата на британския производител Rolls-Royce продължиха да падат в петък, като изтриха 7.4% от цената си, след като S&P понижи кредитния рейтинг на производителя на луксозни автомобили и самолети до „боклуци“.

Акциите на Hugo Boss AG се понижиха с 4.7%, след като анализаторите на Jefferies понижиха препоръката си за акциите на модната компания до „задръж“.

Книжата на Renault спаднаха с 2,3% след новината, френският автомобилен производител започва преговори със синдикатите за преструктуриране и евентуално закриване на някои заводи във Франция. Компанията също потвърди плановете да уволни около 15 000 служители по целия свят.

„Не може да се отрече, че автомобилната индустрия е била силно засегната, но по-големият въпрос е дали ще видим подобна реакция от други производители на автомобили като BMW и Mercedes-Benz“, каза за „Ройтерс“ Наем Аслам, главен пазарен анализатор на AvaTrade в писмо към клиентите. На финала на търговската сесия в петък акциите на BMW спаднаха с над 2%, докато Daimler AG и Volkswagen загубиха по над 3% от стойността си.

Акциите на Volkswagen загубиха 2.6%, след като германският автомобилен производител обяви придобиване на 50% дял в компанията майка Anhui Jianghuai Automobile Group Corp.

… и печелившите акции

На върха на Stoxx 600 се издигнаха акциите на производителя на кафе JDE Peet's, една от малкото компании, които взеха решение за IPO (първично публично предлагане на акции) в разгара на коронавирусната криза, скочиха с 11.4% в началото на търговията на фондовата борса в Амстердам е затвориха с дневно повишение от 9.8 на сто.

Сред печелившите бяха книжата на AstraZeneca, които поскъпнаха с 3%, след като фармацевтичната компания заяви, че лекарството му за рак на белия дроб Tagrisso „демонстрира безпрецедентна полза за пациента“ в проучване фаза III. При пациенти с хирургична интервенция с мутирал EGFR клетъчен рак на белия дроб, Tagrisso намалява риска от връщане или смърт от заболяването с 83%, а 89% от тези, които го използват след две години са живи и са забравили за болестта.

Акциите на британската строителна компания SIG повишиха цената си с 1.1%, въпреки че отчита загуба преди данъчно облагане за 2019 г. и предупреди за отрицателното въздействие на пандемията на коронавируса върху финансовите показатели през 2020 година.

Седмичната равносметка

След като в четири поредни седмици основните индекси бяха на печалба, логично е седмичната равносметка също да е позитивна. С най-голям ръст приключва последната седмица на май испанският бенчмарк IBEX 35 (+6.00%), следван от френския CAC 40 (+5.74), германския DAX (+4.71%), общоевропейския Stoxx 600 (+2.38%), британския FTSE 100 (+0.77%) и италианския FTSE MIB (+0.20).

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща