Европейските акции на загуба, инвеститорите разочаровани от решенията на Банката на Англия

С най-голям дневен спад завърши италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100

Икономика / България
3E news
471
article picture alt description

Основните борсови индекси в Европа затвориха на червено в четвъртък, повлияни от прогнозата на централната банка на Англия за по-бавно възстановяване на икономиката на Обединеното кралство и по-слабите тримесечни резултати на големите компании, които понижиха пазарните настроения.

Статистическите данни, публикувани в четвъртък, показаха по-голям от очакваното ръст на поръчките на промишлените предприятия в Германия, като нарастването през юни е с 27.9% в сравнение с предходния месец, съобщи Министерството на икономиката на страната. Това е максималният ръст на показателя от 1970 г. насам, докато анализаторите, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха ръст от 10.1%. Това, обаче, не бе достатъчно, за да се промени посоката на пазара, която остана негативна, под влияния най-вече на по-слабите междинни резултати за второто тримесечие на повечето големи европейски компании.

Пазарните участници продължават да наблюдаваха ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, двете най-големи икономики в света.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.42%​​, а от националните индикатори на „сините чипове“ най-много спадна британският FTSE 100, който загуби 1.2%. Това се дължи на решението на Банката на Англия на заседанието си в четвъртък да запази основния си лихвен процент на най-ниското му ниво от 0.1% и да предупреди, че възстановяването на британската икономика до нивата преди кризата, предизвикана от пандемията COVID-19, вероятно ще отнеме повече време, отколкото се очакваше по-рано.

Новата прогноза е за спад на БВП на Великобритания с 9.5% през 2020 г., което е на-голямото понижение за последните 99 години. През следващата година британската икономика може да нарасне с 9% вместо очакваното преди това възстановяване с 15%, като промяната се дължи на повечето потенциални рискове, заради по-бавното възстановяване.

Инфлацията във Великобритания може да стане отрицателна през юли, според прогнозата на Банката на Англия, и след това да се върне към целта от 2% през следващите две години, за да достигне 2.3% през 2023 година.

При другите национални индекси понижението е следното: италианският бенчмарк FTSE MIB (-0.85%), испанският IBEX 35 (-0.71%), френският САС 40 (-0.6%) и германският DAX (-0.02%). Следобед низходящият тренд се запази, а при някои индекси дори се задълбочи.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-малко понижение затвори британският FTSE 100.

Акциите на минно-добивната компания Glencore спаднаха със 7.13% и се смъкнаха до дъното на STOXX 600 след решението да не изплащат дивиденти и да се съсредоточи върху намаляването на дълговата си тежест до края на годината.

Книжата на AXA се понижиха с 4%, след като френският застраховател намали целта си за печалба през 2020 г. и обяви, че няма да плаща допълнителни дивиденти на акционерите си през четвъртото тримесечие.

Акциите на ITV спаднаха с 1,7%. Печалбата от британския телевизионен канал преди данъци се понижи с 93% през първите 6 месеца на 2020 г.

Сред губещите бяха и книжата на германския национален авиопревозвач Lufthansa, които се понижиха с 0.8%, след съобщението на компанията, че не очаква търсенето на самолетни пътувания да се върне към нивата преди кризата преди 2024 година, след като отчете 1.7 милиарда евро загуба през второто тримесечие. Спадът на търсенето на пътувания със самолет заради пандемията COVID-19 авиокомпанията е превозила 96% по-малко пътници между април и юни, отколкото за същото тримесечие година по-рано, което е довело до намаляване на приходите с 80% през второто тримесечие до 1.9 милиарда евро (2.25 млрд. долара).

Освен това, коригираната оперативна загуба от 1.7 милиарда евро е с близо 300 милиона евро по-ниска от очакванията на анализаторите. Lufthansa заяви още, че очаква корекция към понижение на загубите и през втората половина на 2020 г.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на регистрираната в Люксембург компания за тестване и диагностика  Eurofins, чиито акции се търгуват на борсата в Париж. Те се повишиха със 17.39%, след като фирмата пусна нов продукт с по-ниска цена за откриване на коронавирус.

Сред печелившите са акциите на Adidas, които нараснаха с 2.9%, след като германският производител на спортни дрехи и принадлежности повиши прогнозата си за повишаване на печалбата през третото тримесечие до около 1 милиард евро на тримесечна база. Компанията обяви загуба за второто тримесечие в размер на 333 милиона евро (395.6 млн. долара), което е повече от прогнозите на анализаторите, които очакваха загуба от 290 милиона евро. Тримесечните продажби са спаднали с 35% до 3.58 милиарда евро при прогноза от 3.3 милиарда евро.

Книжата на Siemens поскъпнаха с 1.71%, въпреки че най-голямата индустриална корпорация в Европа регистрира спад на приходите с почти 2 пъти през третото финансово тримесечие и предупреди за отрицателното въздействие на пандемията на коронавирус върху резултатите до края на тази година.

Малко изненадващо за много анализатори, но в четвъртък банковият сектор се представя добре, след като две от най-големите европейски банки обявиха финансовите си резултати. Най-голямата италианска банка UniCredit отчете по-добра от очакваната печалби през второто тримесечие и потвърди прогнозата си за 2021 година. Тримесечната печалба на кредитора достигна 420 млн. евро (499 млн. долара), което е със 77% по-малко на годишна база, но повече от прогнозата, която беше за 347 млн. евро. В резултат на това акциите на UniCredit се повишиха с 4.54%.

Френската Credit Agricole увеличи резервите си заради евентуални загуби от лоши кредити през второто тримесечие заради пандемията, но печалбата превиши прогнозите благодарение на добрите резултати на бизнес кредитирането. След това съобщение цената на акциите на банката се повишиха и затвориха с ръст от 1.52%.

Заделените провизии за компенсиране на загуби от лоши кредити са увеличени над два пъти до 842 милиона евро (1 млрд. долара), което води до спад с 22% на приходите, до 4.9 милиарда евро. В резултат печалбата на спадна до 954 милиона евро през второто тримесечие, докато анализаторите очакваха 606 милиона евро.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща