Доларът стабилен, но под натиск преди данните за пазара на труда в САЩ и притесненията за възстановяване на американската икономика

Индексът на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути е почти непроменен на ниво от 92.814 пункта, след като спадна с над 0.5% в сряда

Икономика / България
3E news
638
article picture alt description

Доларът се дължи стабилно, но е под натиска от притесненията, че икономическото възстановяване на САЩ може да изостава от другите страни заради високото ниво на коронавирусните инфекции. Инвеститорите очакват новите данни за американския пазар на труда.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути е почти непроменен на ниво от 92.814 пункта*, като спадна с над 0.5% в сряда, за да се доближи до двугодишното си дъно от 92.539 пункта, достигнато миналия петък.

„Продажбите на долари изглежда се възобновиха. Имаме същата пазарна структура, която видяхме през юли“, каза за „Ройтерс“ Шиничиро Кадота, старши анализатор в клона на банката Barclays в Токио.

Спадът на американската валута набра темпо от края на юли заради нарастващото схващане, че икономическото възстановяване на САЩ може да бъде затруднено от лошите показатели на страната за овладяване на огнището на COVID-19 и да изостане спрямо други икономики в Европа и Азия.

Еврото спадна незначително до 1.1869 щатски долара, след като прибави 0.5% предния ден, за да се доближи малко под двугодишния си максимум от 1.1908 долара, достигнато на 22 юли, след като предния ден европейските лидери се споразумяха за създаването на фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро.

Общата европейска валута поддържа преимуществото си спрямо йената, като се търгува на ниво от 125.270 йени за едно евро, след като в предходната сесия достигна най-високата си стойност от април миналата година.

Американската валута се понижи с 0.12% до 105.440 йени за щатски долар. Зелените пари продължиха загубите си от предишната сесия, след като данните показаха, че ръстът на заплатите в частния сектор на САЩ рязко се забави през юли, което предполага, че възстановяването на пазара на труда се променя.

От друга страна проучване на Института за управление на доставките (ISM) показа в понеделник, че показателят за заетост в производствения сектор, се понижава през юли за 12-и пореден месец, дори когато производствената активност отчита ръст до 16-месечен връх, но и тук наемането спадна, което създава притеснения относно предстоящите данни за пазара на труда.

Очаква се седмичните данни, които ще бъдат представени към 14.30 часа българско време, да покажат лек спад на новите работни места до 1.415 милиона през миналата седмица спрямо 1.434 милиона през предходната седмица.

В петък ще бъдат представени другите данни за пазара на труда в САЩ – за обезщетенията за безработица, които се очаква да покажат забавяне на растежа до 1.6 милиона през юли от 4.8 милиона през юни.

При повече от 30 милиона души без обезщетение за безработица възстановяването на заетостта се разглежда като критично за американската икономика, затова много инвеститори разчитат на друг фискален стимул в подкрепа на икономиката.

Група демократи в Конгреса и служители на Белия дом изглежда не са се споразумели по отношение на новото законодателство за борба с коронавируса в размер на 1 трилион долара преди крайния срок, който е в петък, 7 август.

„Очаквам да бъде постигната сделка преди Конгресът да отложи за трети път крайния срок за 10 август. Засега има няколко признака на компромис, на които пазарите засега не реагират“, каза Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities в Токио. „Ако двете страни постигнат компромис, доларът може да отскочи“, добави той.

След като паундът се доближи до четири и половина месечния си връх в петък на ниво от 1.3170 щатски долара, в четвъртък спадна с 0.35% до 1.3129 долара.

Изглежда, че Банката на Англия (BoE) ще се въздържи от предприемане на по-нататъшни действия при прегледа на политиката си по-късно през деня, като основният лихвен процент ще бъде запазен на най-ниското ниво от 0.1%, а стимулиращата програма за изкупуване на облигации ще остане непроменена до 745 милиарда паунда (980 млрд. долара).

Американският долар поевтиня до най-ниското си ниво от почти половин година спрямо канадския долар до 1.3273 канадски долара за един американски.

Офшорният китайски юан се търгуваше по 6.9439 юана за долар, близо до петмесечния си връх от 6.9324 юана, достигнат в сряда.

Търсенето на хеджиране срещу спада на долара поддържа злато на високи стойности, като се търгува по 2 041.5 долара за унция, близо до рекордно високата стойност 2 055.3 долара, отчетена в сряда.

Намаляването на доходността на американските държавни облигации, особено след корекции спрямо инфлацията, също подкопава привлекателността на долара, който имаше най-висока доходност сред основните валути преди коронавирусната пандемия. „Трудно е да се купуват долари с такъв спад и е разбираемо защо се купува злато, тъй като в подобна ситуация доларът не е сигурен актив“, казва Юкио Ишизуки, старши анализатор в Daiwa Securities.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време, източник „Ройтерс“.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща